RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- De vandrer rundt som zombier

Foto: Bullit Marquez
Sist oppdatert:
10.000 døde og 600.000 uten hjem etter megakatastrofen på Filippinene.

(Nettavisen/NTB): Den kraftigste tyfon som noensinne er registret på Filippinene, har trolig etterlatt seg 10.000 omkomne. Minst 600.000 er fordrevet, men myndighetene frykter tallet vil stige ytterligere.

Hjelpearbeidere forteller at innbyggerne i de verst rammede områder trenger sårt mat, vann og husly.

- Røde Kors er en organisasjon med stor kapasitet. Men dette er en storm av episke dimensjoner som gjør skadeomfanget såpass stort, at vi må mobilisere internasjonalt, sier fungerende utenlandssjef i Norges Røde Kors, Mattis Raulstøl, til Nettavisen.

Raulstøl sier det er flere områder hvor en ikke har oversikt på grunn av mangel på kommunikasjonslinjer.

- Vi jobber på spreng for å få oversikt. Det er fortsatt en fase hvor det pågår søk og livreddende innsats mange steder. Neste fase er å få ut mest mulig nødhjelpsartikler som tak over hodet, rent vann, mat og medisiner, sier Raulstøl.

- Vandrer rundt som zombier
Jenny Chu er en medisinsk student på øya Leyte, som lå midt i banen til tyfonen. Hun forteller til utenlandske medier om grusomme forhold i de tyfonrammede områdene.

- Folk vandrer rundt som zombier som leter etter mat, sier Jenny Chu.

- Det er som en film, sier hun.

Andrew Pomeda er en 36 år gammel lærer i byen Tacloban, som beskrives som totalskadd. Han forteller også om umenneskelige tilstander, og frykter at folk kan gå løs på hverandre om det ikke kommer inn nødhjelp.

- Noen mennesker går fra vettet på grunn av matmangel eller fordi de har mistet familiene sine. Folk blir voldelige. De plyndrer forretninger og kjøpesentre for å finne mat, ris og melk. Jeg er redd for at innen en uke vil folk begynne å drepe på grunn av sult, sier Pomeda.

Sender ekspertgruppe
I første omgang skal Norges Røde Kors sende en ekspertgruppe til Filippinene for å vurdere behovene.

- Hvis det blir nødvendig, så kan vi raskt sende ned mindre feltsykehus, helseklinikker, utstyr og helsepersonell, sier Raulstøl.

- En ting er skadene som er kommet av selve stormen. Men i etterkant av stormen er det store behov, og det er fare for epidemier siden sykdommer kan raskt spre seg. Derfor er det viktig å komme inn med nødhjelp, sier han.

- Det er vanskelig å fatte hvor omfattende det er. En såpass kraftig tyfon som er historisk i størrelse på Filippinene, gjør at flomvannet har skapt store ødeleggelser, så det er hjerteskjærende for dem som er berørt.

Andreas von Weissenberg i Den internasjonale røde kors-komiteen sier at det er 25 avdelinger i Røde Kors som allerede arbeider i de katastroferammede områdene.

Han sammenligner katastrofen med jordskjelvet i Haiti, der det antas at over 100.000 mennesker omkom, melder NTB.

- Situasjonen på Filippinene er en megakatastrofe. Katastrofen er i samme skala som skala som jordskjelvet i Haiti, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Norge gir 20 mill.
Norges nye utenriksminister Børge Brende var selv generalsekretær i Norges Røde Kors. Han reiste til flere katastrofeområder, deriblant Haiti, for å se på ødeleggelsene på nært hold.

- Jeg vil uttrykke medfølelse med det filippinske folk som er blitt rammet så hardt av denne katastrofen. Vi følger den humanitære situasjonen på Filippinene nøye og vil yte ytterligere bistand når vi får bedre oversikt over behovene, sier utenriksminister Børge Brende i en uttalelse søndag.

Norge gir 20 millioner kroner i akutt nødhjelp til tyfonrammede Filippinene, og sender fagfolk for å bidra til hjelpearbeidet.

- Vi er veldig glade for at norske myndigheter var så tidlig ute, sier Raulstøl.

Tidlig mandag morgen kom et team med leger, sykepleiere og koordinatorer fra organisasjonen Den skandinaviske barnemisjonen fram til den hardt rammede byen Tacloban.

- Det går nesten ikke an å komme seg hit. Men vi har nå klart det. Vi har kommet fram til et sted som er fullstendig ødelagt. Tacloban er som en spøkelsesby, sier Thord Dahl, ansvarlig for barnemisjonens arbeid i Filippinene, til nyhetsbyrået TT.

Hjelpearbeiderne skal nå forsøke kartlegge hva de kan bidra med, men det er svært vanskelig å komme seg rundt på grunn av de ødelagte veiene.

- Det er ikke mulig å forstå hvor vanskelig folk har det her. Alt er ødelagt, sier Dahl.

Tirsdag er det ventet at et tropisk lavtrykk med store mengder regn kommer inn over Filippinene, noe som kan ytterligere forverre situasjonen for tyfonofrene.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Nordmenn på Filippinene
Den norske ambassaden i Manila får mange henvendelser angående nordmenn i de tyfonrammede områdene på Filippinene. Ambassaderåd Knut-Are Okstad opplyser at de fleste blir redegjort for.

- Vi får mange henvendelser og bekymringsmeldinger fra pårørende og familiemedlemmer, og vi klarer å redegjøre for de aller fleste, sier ambassaderåd Okstad til NTB.

Han understreker at ambassaden prøver å svare så raskt som overhodet mulig, men det er veldig store områder som er rammet av tyfonen og at ødelagt infrastruktur og kommunikasjonslinjer gjør det vanskelig å få kontakt.

- Det kan derfor ta en tid før vi får høre fra nordmenn som er i disse områdene. Vi har fått fantastisk hjelp fra den norske kolonien her. De stiller opp og ringer sine nettverk og kontakter samtidig som vi spiller på vårt nettverk som lokale myndigheter, FN-kontakter, og offentlige og frivillige organisasjoner, sier Okstad.

Fakta om nødhjelp til Filippinene
*Norge gir 20 millioner kroner i akutt nødhjelp til tyfonrammede Filippinene, og sender fagfolk for å bidra til hjelpearbeidet. Her følger en oversikt over annen hjelp som er på vei:
*FNs barnefond UNICEF sender et fly med 60 tonn medisiner og telt. Generalsekretær Ban Ki-moon lover at andre FN-organisasjoner raskt vil bidra til hjelpen.
*Leger Uten Grenser sender 200 tonn med utstyr de neste dagene
*USA setter inn soldater i hjelpearbeidet. Amerikanerne bidrar blant annet med spesialfly som kan lande og ta av loddrett, slik at hjelpen også kan nå steder uten rullebaner.
*Storbritannia har i første omgang satt av seks millioner pund (nærmere 60 millioner kroner) til nødhjelp. Pengene brukes til drikkevann, plastpresenninger og andre helt nødvendige ting.
*EU-kommisjonen gir tre millioner euro til nødhjelpsarbeid.
*Indonesia bidrar blant annet med fly, strømgeneratorer, drikkevann og medisiner. New Zealand, Australia og Taiwan lover også rask nødhjelp til Filippinene.

Fakta om rammede etter tyfonen Haiyan
* Minst 10.000 personer fryktes omkommet i provinsen Leyte, ifølge myndighetene på Filippinene.
* På naboøya Samar omkom 300 personer i den lille byen Basey. Også 2.000 personer er savnet i byen og ellers rundt på øya.
* Søndag kveld nådde tyfonen Vietnam, og i forkant ble mer enn 600.000 mennesker evakuert.
* Fem mennesker mistet livet i Vietnam mens de forberedte seg på stormen, opplyser myndighetene.
* Utenfor den kinesiske provinsen Hainan er også seks personer på en lastebåt savnet, ifølge statlige medier i Kina.
* Norske myndigheter jobber for å få oversikt over alle nordmenn som er i de rammede områdene, og antallet berørte er ikke kjent.

(Kilder: Nyhetsbyråene Reuters og AFP)

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere