- De var på plassen

Foto: Pontus Lundahl (Scanpix)

Svensk politi sier de har tatt to ranere som var med på helikopterranet.

Tidligere er tre personer pågrepet for det spektakulære ranet av pengesentralen i Västberga utenfor Stockholm.

Nå mener svensk politi at de også har pågrepet to mennene som var på åstedet da helikopteret landet på taket av G4S 23. september 2009.

- Jeg går ikke i detaljer om hva de har gjort, med de er mistenkt for å ha deltatt i ranet, sier etterforskningsleder Leif Görtz til Aftonbladet.

- De er pågrepet for grovt ran. Ikke for medvirkning. Personer som har vært på eller ved åstedet er å anse som hovedgjerningsmenn, sier han.

Kjente
Ifølge svensk TV 4 skal de to mennene ikke ha vært i helikopteret eller i pengesentralen, men hatt som oppgave å forhindre politiet i å ta opp jakten på ranerne.

Om det var disse mennene som la det politiet trodde var en bombe ved politiets helikoptere før ranet, er ukjent.

De to pågrepne er ikke «blanke ark» for politiet. Følgende informasjon er kjent om de to mennene:

Mann (31), bosatt i Norsborg, født i Iran men kom til Sverige som sjuåring. Dømt for kvinnemishandel og heleri i 2007.

Mann (30), født i Chile men ble svensk statsborger i 1990. Ble tiltalt for skatteundragelser og brudd på bokføringsplikten i 2008, men saken ble henlagt. Han har blitt dømt til fengsel fire ganger tidligere. Blant annet for ran, utpressingsforsøk, heleri og grov misshandel.

- Uskyldig
Begge mennene er en del av Stockholmpolitiets såkalte Nova-prosjekt. Et prosjekt som ligner det norske VIC-prosjektet der spesielt kriminelle personer blir fulgt opp ekstra nøye.

De to mennene nekter for å ha deltatt i ranet.

- Alt jeg kan si er at min klient nekter for lovbrudd. Han har det fint men opplever det frustrerende å være pågrepet for noe han ikke har gjort, sier 31-åringens forsvarer, Lars Engstrand.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.