RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- De vil drepe dem uten å blunke

De tre bortførte tenåringene, fra venstre til høyre: Naftali Frenkel (16), Gilad Shaar (16) og Eyal Yifrach (19).
De tre bortførte tenåringene, fra venstre til høyre: Naftali Frenkel (16), Gilad Shaar (16) og Eyal Yifrach (19). Foto: Handout (Reuters)
Sist oppdatert:
Antar at bortførte tenåringer fortsatt er i live.

Tre israelske tenåringer ble bortført fra Vestbredden torsdag kveld. Israelske myndigheter har uttalt at de tror den militante gruppen Hamas står bak bortføringen av Eyal Yifrach (19), Gilad Shaar (16) og Naftali Frenkel (16).

- Vi antar at de er i live og at de er på Vestbredden. Det er god grunn til å tro at de er i Hebron-området. Vi sitter på noe informasjon, men ikke nok, sier talsmann for Den israelske hæren IDF, kaptein Bjørn Hermann Ueland, til Nettavisen.

Den israelske hæren har iverksatt en omfattende aksjon hvor flere tusen soldater leter etter de bortførte tenåringene. Flere titalls medlemmer av Hamas og andre militante palestinske grupper er pågrepet i forbindelse med aksjonen.

- Dette er en av de største leteaksjonene i Israel noensinne. En stor del av IDFs (israelske hæren) vernepliktige soldater er med i aksjonen, og de har kalt inn reservesoldater – også for å beskytte grensen, sier Hermann.

- Man kommer uansett ikke til å gi seg. De vil bli funnet, enten i live eller døde. Det er nesten umulig å skjule folk på Vestbredden. De trenger forsyninger som mat og vann. Det er mye lettere å skjule folk på Gazastripen, sier han.

Kaptein Bjørn Hermann Ueland er talsmann for Den israelske hæren, IDF.

- Kan bli drept
Hermann utelukker ikke at tenåringene kan bli drept.

- Målet er å finne dem i live, og ikke finne lik. Vi vet at det er veldig følsomt, og at hvis gisseltakerne føler seg truet, så vil de drepe dem uten å blunke, sier Hermann.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu legger alt ansvaret for kidnappingen over på De palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden og deres president Mahmoud Abbas.

- Israel sier de holder De palestinske selvstyremyndighetene ansvarlig for dette. Hvis Israel skulle faktisk mene det, så risikerer de å undergrave sin egen sikkerhet. De palestinske selvstyremyndighetene gjør nok en bedre jobb enn det Israel kan gjøre, når det gjelder overvåking og arrestasjoner av ulike terrorceller på Vestbredden, sier førstelektor ved Midtøsten-studier på Universitetet i Oslo, Dag Henrik Tuastad, til Nettavisen.

«Økt terroraktivitet»
Israelske myndigheter har mislikt sterkt at Hamas, som styrer på Gazastripen, har nylig inngått en avtale med Fatah som har regjeringsmakt på Vestbredden. Netanyahu har hevdet i en uttalelse at denne Hamas-Fatah-pakten har «økt terroraktiviteten på Vestbredden».

- Hamas har blitt isolert økonomisk, og sånn sett ønsker de å beskytte sine posisjoner i Gaza gjennom forsoning med Fatah, sier Tuastad.

- Etter det muslimske brorskap ble vraket i Egypt, så har Hamas vært veldig opptatt av å få til en samling. Så derfor var det politisk mulig. I den sittende regjeringen er det ingen Hamas-medlemmer, men regjeringen får støtte fra Hamas. Det som ligger i avtalen, er at det skal være nye valg både i Gaza og på Vestbredden, sier Midtøsten-forskeren.

- Israel anser denne samlingen som en legitimering av en terrororganisasjon som ønsker å utslette Israel. Men fra både europeisk og amerikansk hold har man fått en mer positiv enn negativ reaksjon på dette, sier Tuastad.

Dag Henrik Tuastad er førstelektor ved Midtøsten-studier på Universitetet i Oslo.

Enormt engasjement
Bortføringssaken har skapt enormt engasjement i Israel og den er på alles tunger. Forskeren sier at en på kort sikt kan oppleve en eskalering i konfliktnivået mellom palestinere og Israel.

- Men uten framdrift i saken, og når hverdagslivet blir mer komplisert på Vestbredden, så vil det føre til konfrontasjoner med israelske soldater. Man snakker stadig om at uroligheter skal bryte ut i en ny Intifada. Man vet aldri hva som trigger det, sier Tuastad.

- Hvis disse guttene mister livet, så vil det få en kraftig reaksjon hvor man straffer De palestinske selvstyremyndighetene. Det kan de gjøre gjennom økonomiske sanksjoner, hvor de holder tilbake pengeoverføringer. Ellers kan de begrense utreisemulighetene ved at man stenger av Vestbredden. Et militært angrep virker usannsynlig.

- Men hvis de (tenåringene red.anm.) blir drept, så vil opinionen kreve en reaksjon, understreker Tuastad.

ISIS-celle på Vestbredden?
Palestinske toppolitikere har påstått at Netanyahu i virkeligheten ikke aner hvem som står bak bortføringen. Internasjonale byråer som Reuters, har videreformidlet en påstand om at det er terrorgruppen ISIS som står bak bortføringen. Gruppen er mest aktiv i Syria og Irak.

- Jeg synes ikke det virker helt usannsynlig. At Hamas i dag skulle autorisere et angrep og orkestrere ovenfra en kidnapping på Vestbredden, vil potensielt sette dem i en vanskelig politisk posisjon. Men den væpnede cellen av Hamas spør ikke nødvendigvis den politiske ledelsen før de gjør noe, sier Tuastad.

- Man vet ikke om det finnes ISIS-celler på Vestbredden. Men det snakkes om, og det skal ha vært gjort forsøk fra ISIS’ side på å infiltrere området, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

UTVIDER JAKTEN: Israelske styrker utvidet mandag jakten på dem som står bak bortføringen av de tre tenåringene som forsvant nær Hebron på Vestbredden torsdag. Den israelske hæren sier i en pressemelding at over 40 mistenkte er arrestert, inkluderte Hamas-ledere og andre, og at vel 150 er arrestert så langt i jakten på dem som kan stå bak bortføringen.


- Oppfordret til bortføringer
Tuastad sier at Israel vil uansett mene at Hamas har indirekte skyld for bortføringen, om det så skulle vise seg at en annen terrorgruppe står bak bortføringen.

- Hamas har oppfordret til å ta gisler. Så selv om Hamas nå har sagt at de ikke står bak dette, hvis Israel vil straffe noen, så vil de helst straffe Hamas i Gaza. Om bortføringene ikke har direkte koblinger til Hamas, så skjer det på deres oppfordring, sier forskeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere