RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- De vil gå opp i vekt igjen

Sist oppdatert:
TV-slankerne vil mest sannsynlig gå opp i vekt igjen etter noen år, mener fedmeekspert og overlege på Ullevål universitetssykehus, Serena Tonstad.

(SIDE2): Programmer som «Tjukkholmen», «Du er hva du spiser» og «Slankekrigen» har hjulpet mange overvektige mennesker med å gå ned i vekt. Spørsmålet er hvor lenge det holder? Det venter nemlig store utfordringer når de skal tilbake til hverdagen, og blir overlatt til seg selv igjen.

- Programmer som «Tjukkholmen» og «Slankekrigen» er ikke til stor hjelp dersom det ikke blir brukt tid på vedlikeholdsarbeid i ettertid, mener overlege Serena Tonstad ved avdeling for preventiv kardiologi ved Ullevål universitetssykehus.

Vil gå opp i vekt
Hun mener allikevel at TV-slankingen kan hjelpe mange fordi man får støtte, oppmerksomhet og informasjon omkring overvekten sin. Det betyr enormt mye når man skal ned i vekt. Uansett er det viktig at ikke programmene kun fokuserer på vektnedgang. Hun mener de fleste av deltagerne vil gå opp i vekt igjen.

- Deltagerne kan kun regne med å beholde halvparten av vektreduksjonen i løpet av de neste to-tre årene, mener hun. Vektoppgang etter et slikt program er helt naturlig, og man må ikke føle seg mislykket selv om man går opp i vekt. Kroppen vil alltid prioritere å få tilbake fettlagrene den mistet, og kjemper derfor en hard kamp for å nå maksimal vekt igjen.

Holder vekta foreløpig
Linda Stokkeland var med i programmet «Slankekrigen» på TV Norge og Jeanett Zarif var med i programmet «Tjukkholmen» på TV Norge. De har begge klart å holde vekta enn så lenge. Linda mener det er fordi hun har gjort en varig kostholdsendring.

- Nå kjemper jeg for å stabilisere vekta, sier Linda, som gikk ned fra 132 kilo til 84 kilo. For Linda har det ikke gått så lang tid siden hun kom tilbake fra oppholdet i Estland, men foreløpig har hun altså ikke problemer med kiloene.

- Jeg er redd for å gå opp i vekt. Derfor er jeg veldig bevisst i forhold til de valgene jeg tar, sier Linda. Den største utfordringen siden hun kom hjem, er å få tid til å planlegge kostholdet. Før hun meldte seg på slankekrigen var det stress som gjorde at hun ofte overspiste og spiste feil mat.

Jeanette Zarif la sitt slankeopphold på «Tjukkholmen» bak seg i august i fjor. Hun gikk ned fra 105 kg til 87 kg, og veier nå 84 kg.

- Jeg følte meg tom med en gang etter at jeg kom hjem fra Tjukkholmen, men det tok ikke lang tid før jeg kom i gang igjen. Vi fikk oppfølging i etterkant av programmet, og nå holder jeg kurs for andre som sliter med overvekt, sier hun. Kursene hjelper henne med å holde fokus på vekta.

- Å klare å trene nok har vært den største utfordringen, sier Jeanette.

God TV-underholdning
Selv om slankeprogrammene er god TV- underholdning, er pressesjef i TV Norge, Ingerid Medhus, opptatt av at deltakerne skal få støtte også etter at programmene er ferdige.

- De som var med i «Slankekrigen» kan til enhver tid ta kontakt med en kostholdsekspert og de har også en løpende kontakt med Kari Jaquesson, sier hun. De bør være ganske godt rustet for å holde vekten, selv om de er på hjemmebane, mener hun.

- Å miste konsentrasjonen er den største utfordringen, mener overlege Serena Tonstad. Ved at man får det travelt på jobben eller slutter å bruke den tiden man trenger på å planlegge spisingen og utøve fysisk aktivitet. Mange mister konsentrasjonen hvis de opplever emosjonelt stress eller annen type stress som mye jobb, økonomiske problemer, sykdom, flytting eller andre ting, sier hun.

Dette kan hjelpe til at man holder vekten etter et intensivt slankeopphold:

1. Sosial støtte

2. Kostrutiner

3. Fysisk aktivitet (60-90 minutter hver dag)

4. Fedmemedisin

5. Bruke de adferdsteknikker man har lært

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere