RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- De vil ikke nøle med å skyte barna

Foto: DR NYHEDER
Sist oppdatert:
Den danske familien måtte belåne huset og skal dermed ikke ha råd til å betale løsepengene.

Seilbåten til den danske familien Quist Johansen ble kapret i Det indiske hav utenfor Somalia 24. februar.

Familien, som består av Jan Quist Johansen, Birgit Marie Johansen og barna deres Rune (17), Hjalte (15) og Naja (13), ble sammen med to medhjelpere tatt som gisler av piratene.

Piratforsker Stig Jarle Hansen legger ikke skjul på at familiens liv står i fare.

- Dette er en ganske rutinert gruppe med pirater vi snakker om. De er vant til å håndtere slike situasjoner. Men hvis de blir angrepet, så nøler de ikke med å skyte gislene, sier Stig Jarle Hansen, som er førsteamanuensis i internasjonale relasjoner ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås, til Nettavisen.

- Gjelder det også barna?

- Det vil jeg også tro. Piratene er også i en presset situasjon, og er nødt til å sette alvor bak trusselen, sier Hansen.

- Tegn på at piratene er utrygge
Ifølge danske medier skal familien og medhjelperne ha blitt splittet opp i løpet av natt til torsdag. Hansen mener dette er urovekkende.

- Situasjonen er fortsatt i en kritisk fase, spesielt nå som det går rykter om at familien er splittet opp. Det er et tegn på at piratene er utrygge, sier Hansen.

- Men jeg tror dette kommer til å gå bra likevel, sier han.

Hansen sier gislene har kun verdi for piratene dersom de holdes i live.

- Her er det jo gislene som er penger, sier Hansen.

Men en militær redningsaksjon kan imidlertid ende fatalt, slik det gjorde med fire amerikanske gisler i forrige måned.

Les også: Fire amerikanere drept av pirater

Mangler penger til løsepenger
Danske myndigheter har allerede kunngjort at de ikke vil betale løsepenger til familien for å få dem frigjort. Begrunnelsen er at den danske stat ikke forhandler med pirater.

Det betyr at familien står på egne bein, og må klare å finansiere løsepengene selv. Danske BT skriver imidlertid at familien ikke har økonomiske midler til å finansiere løsepengene.

Ifølge avisen måtte ekteparet Johansen belåne huset sitt med 1575.000 danske kroner for å få råd til jordomseilingen som startet i 2009. Verditaksten på huset lyder på 2150.000 kroner. Familien sitter derfor igjen med en svært liten sum hvis de selger huset.

Beløpet som blir krevd fra pirater kan ifølge eksperter variere fra 700.000 til én million dollar per gissel.

Familien har ingen selskaper eller rederier i ryggen som kan bistå med økonomisk hjelp. Derfor er det uklart hvordan piratene vil håndtere situasjonen.

- Det er svært vanskelig å si noe om hva piratene vil forlange når de finner ut at de kidnappede kun er privatpersoner uten et firma bak seg, sier Lars Bangert Struwe, forsker på Center for Militære Studier ved Københavns Universitet til danske BT.

- Jakter på alt i området
Piratekspert Hansen sier det ikke er uvanlig at private seilbåter blir angrepet av pirater. I 2008 og 2009 var det flere tilfeller av piratangrep mot småbåter, mens det har vært en liten nedgang fram til høsten 2010.

Han understreker at store tankskip ikke nødvendigvis er noe mer utsatte kapringsmål enn småbåter.

- Somaliske pirater jakter ikke spesielt på store skip. De jakter på det som er i jaktområdet deres, sier Hansen.

Hansen håper andre jordomseilere kan lære av familiens feil, og holde seg unna farvann som er kjent for piratvirksomhet.

- Dette var ren dumskap. De la seg midt i hovedjaktområdet, og der skal ikke en yacht ligge. Jeg synes det er uforsvarlig av en barnefamilie å seile gjennom dette området, sier han.

- Godt forberedt på kapring
Familien har selv skrevet på sin blogg at de var godt forberedt på en kapringssituasjon.

- Vi har en oppdatert katastrofeplan, og har laget en piratplan for hvem som gjør hva dersom vi blir angrepet, skrev familien på bloggen noen dager før kapringen, ifølge The Times.

Hansen mener det imidlertid er nesten umulig for privatpersoner å forberede seg på å bekjempe pirater.

- Som yachteier kan du gå i konvoi, men det er ikke så mye hjelp hvis man ikke har militær tilstedeværelse. Man kan presse opp i hastig, men det tror jeg ikke de greier. Man må minst opp i en hastighet på 18 knop for å komme seg unna. Man kan skyte tilbake og håpe at piratene vil trekke seg unna. Det hjelper kanskje i Sørøst-Asia, men det hjelper ikke utenfor den afrikanske kysten fordi de har så mye ildkraft, sier Hansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere