RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- De visste ikke hvilken vei ballen skulle sparkes

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Og hadde aldri spilt en fotballkamp før de kom til Norge. I går snudde lykken for ti thailandske barnehjemsbarn.

EKEBERG (Nettavisen): Denne helgen åpnet Norway Cup for 40. gang, og mer enn 32.000 spillere fra 56 nasjoner konkurrerer nå i verdens største fotballturnering. På de gigantiske gresslettene møtes ungdom fra hele verden for å flørte, kose seg, møte nye venner og ikke minst - spille fotball.

SJEKK NORWAY CUP-VÆRET RESTEN AV UKA

Fra minigolf til Norway Cup
To av lagene som deltar for første gang er thailandske Baan Jing Jai, bestående av 20 thailandske barnehjemsbarn i alderen 14 - 16 år. Ingen av spillerne hadde vært i kontakt med en fotball før 13. januar i år, men takket være en vennegjeng fra Oslo nyter de ferske fotballspillerne en 17 dager lang ferie i Norge.

- Vi stiller med både jente- og guttelag, forteller initiativtaker og ildsjel Morten Anderson, som selv er oppvokst på barnehjem, og tidligere har jobbet 27 år i Norway Cup-systemet.

Anderson tilbringer åtte måneder i året i Pattaya i Thailand, der han de siste årene ukentlig har spilt minigolf med venner. Og det var nettopp på minigolfbanen det hele startet.

- Gjennom denne aktiviteten kom vi i kontakt med en person fra Den norske Sjømannskirken i Pattaya som fortalte om barnehjemmet. Vi bestemte oss raskt for at vi ville støtte det og i løpet av et år samlet vi inn flere hundre tusen baht, noe som selvfølgelig var svært populært blant de ansatte og barna på barnehjemmet. Av ulike årsaker bestemte vi oss året etterpå for å gi barna en opplevelse fremfor å støtte barnehjemmet med penger, forteller Anderson.

TIPS TIL NORWAY CUP-SAKER? Kontakt Nettavisens journalist Henrik Arneberg.

Kastet seg på flyet
Da han fikk vite at utenlandskvoten for Norway Cup skulle utvides med to lag bestemte Anderson seg for å satse.

- Ingen trodde vi ville klare å få meldt på to utenlandske lag, men det gjorde meg bare mer motivert. Jeg kastet meg på et fly til Pattaya og luftet ideen for resten av gjengen. Alle likte ideen og vi fikk heldigvis godkjent søknaden. 13. januar 2012 var den første treningen i gang. Jeg husker vi måtte fortelle spillerne hvilken vei de skulle spille ballen, sier han.

Anderson forteller at ingen av spillerne har vært utenfor Thailand før de kom til Oslo.

- De hadde heller aldri spilt en fotballkamp før de kom til Norway Cup. De første kampene på søndag tapte de tosifret, men alle spilte og lo. Mange av barna har aldri hatt og foreldre og tilbringer store deler av tiden på barnehjemmet når de er i hjemlandet. Derfor er det ekstra deilig å se ekte spilleglede, uansett resultat, sier han.

- Mange søte jenter
- Men i dag vant guttelaget over bergenslaget Fana?

- Ja, og det var selvsagt fantastisk. De vant 5 - 2 over et godt norsk lag i verdens største turnering og var selvsagt i ekstase etter kampen. Jeg tror faktisk at enkelte av spillerne kan komme langt om de satser, sier han og ser bort på guttelagets kaptein Phaisan Senapun (16).

16-åringen forteller via tolk at han syns Norge er et spennende og rart land.

- Vi har opplevd masse her og har blant annet vært i Vigelandsparken, på Tusenfryd og sett Slottet. Den rene luften og det at man kan drikke vann rett fra springen er fantastisk. I tillegg er det masse søte jenter her. Jeg håper jeg får muligheten til å komme tilbake til Norge og spille fotball, sier han før nyinnkjøpte fotballsko knytes og en ny kamp står for tur.

Fakta om Norway Cup:

* 1610 LAG

* 32.200 DELTAGERE(10 – 19 år)

* 56 NASJONER

* 62 BANER

* 4.200 KAMPER

* 400 DOMMERE OG 50 OBSERVATØRER

* HVORAV 100 UTENLANDSKE DOMMERE

* 40 INTERNASJONALE GUIDER

* 35 INNKVARTERINGSSKOLER

* 11 HOTELLER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere