RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ødelegger livskvaliteten

Foto: Tina Stilson
Sist oppdatert:
Yousef Shamari drømmer om at hele familien kan dra sammen til Spania. Norske myndigheter vil det annerledes.

OSLO (Nettavisen): - Jeg drømmer om å kunne studere i Spania, og at hele familien kan komme ned dit på besøk til meg. Det hadde vært fantastisk, sier Yousef Shamari (18) til Nettavisen. Det skjer neppe med det første.

Yousef Shamaris familie er tett knyttet sammen, men samtidig splittet. Det sørger den norske statsborgerforskriften for. Onsdag holdt Shamari en appell på Youngstorget i Oslo i forbindelse med at aksjonsgruppa for norsk statsborgerskap demonstrerte for at voksne med langvarig oppholdstillatelse i Norge lettere må få innvilget norsk statsborgerskap.

- Nok er nok
Over 100 personer hadde møtt opp for å delta i aksjonen, utstyrt med norske flagg og bannere og plakater med slagord som «Hvor lenge må vi leve i tvil?» og «Halvveis rettigheter gir halvveis integrering».

I sin appell fokuserte Shamari på at å nekte voksne statsborgerskap forringer livskvaliteten til hele familien.

- Nok er nok. Myndighetene må ta hensyn til det menneskelige i disse sakene, sier Shamari til Nettavisen.

- Jeg føler meg mentalt skadet. Denne kampen sliter på psyken.

Bidro til endring
Shamari ble selv kjent da han skrev en kronikk om hvordan det var å ha levd nesten hele sitt liv i Norge, og likevel ikke få innvilget statsborgerskap på grunn av tvil om autentisiteten til hans foreldres ID-papirer. Kronikken vekket et stort engasjement og daværende statsråd, Audun Lysbakken, lovet en endring.

1. juli trådte derfor en endring i kraft i forskriftene, som ga større rom for å innvilge statsborgerskap til barn og unge, som er født i Norge eller bodd her store deler av sitt liv. Det er et lyspunkt for Shamari, selv om han fortsatt ikke er blitt norsk statsborger.

- Tenker ikke på papirer
Men for mennesker som har kommet til Norge i voksen alder er identitetstvil et stort hinder med hensyn til å få innvilget statsborgerskap. Mange er papirløse eller har identifikasjon som ikke blir godtatt i Norge.

- Når du flykter fra krig, tenker du på å holde deg i live og å redde familien din. Man tenker ikke nødvendigvis på at man må huske å ta med papirene som kreves. Det er en stresset situasjon, sier Shamari.

Han får støtte fra lederen fra aksjonsgruppa, Rizgar Mousa.

- Har ikke stemmerett
- Myndighetene ser ikke menneskene bak saken. I mange land fødes ikke folk på sykehus. Dermed har de ikke en fødselsattest som kan bevise hvem de er. De har kanskje lagt igjen papirer når de har flyktet fra krig, sier han til Nettavisen.

- Dette er mennesker som har vært i Norge i mer enn tolv år med godkjent oppholdstillatelse. De har god vandel og betaler store summer i skatt hvert år, men likevel har de ikke stemmerett, de har ikke mulighet til å jobbe i departementer eller i politiet.

- Gjør inntrykk
Statssekretær i barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Ahmad Ghanizadeh (SV), sier til Nettavisen at han forstår frustrasjonen til demonstrantene.

- Det gjør inntrykk at folk stiller opp med norske flagg og vil være en del av det norske samfunnet.

Samtidig påpeker Ghanizadeh at de er godt i gang med å finne en løsning som tar hensyn til ID-problematikken.

- Vi har prioritert å finne en løsning til barna først, og det har vi klart. Samtidig jobber vi, blant annet gjennom det som kalles irakprosjektet, som går ut på å kartlegge identitetsproblematikken og hvordan man kan avklare denne identitetstvilen for irakere.

Utredningen skal være ferdig i løpet av høsten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere