*Nettavisen* Nyheter.

- Demonstrantene hamstrer våpen

Kiev Foto: David Mdzinarishvili (REUTERS)

Ukrainas regjering mener at en fredelig løsning er nytteløs. e

25.01.14 14:04

Kiev (NTB-AFP): Ukrainas innenriksminister hevder at demonstranter hamstrer skytevåpen, og at forsøkene på å finne en fredelig løsning på konflikten er nytteløse.

- Hendelsene de siste dagene i den ukrainske hovedstaden har vist at våre forsøk på å løse konflikten med fredelige midler, uten å ty til makt, fortsatt er nytteløse, heter det i en uttalelse fra innenriksminister Vitailj Zakhartsjenko lørdag.

Lørdag hevdet også Ukrainas energiminister Eduard Stavytskij at demonstranter har forsøkt å okkupere energidepartementet i Kiev.

- Forsøkte å innta departement
– Det var et forsøk på å innta bygningen. Rundt 100 bevæpnede mennesker kom. Jeg gikk til dem og sa at hvis de ikke forlot bygningen, ville hele energisystemet i Ukraina bryte sammen.

Han sa at demonstrantene deretter forlot bygningen, men at han har fått opplyst at de blokkerer inngangen på utsiden.

Lørdag var det fortsatt noen hundre demonstranter igjen i sentrum av byen der også opprørspolitiet er utplassert med hjelmer og skjold. Det er nå 20 kuldegrader i den ukrainske hovedstaden.

Sammenstøt
Natt til lørdag ble det meldt om spredte sammenstøt. Mens demonstrantene kastet molotovcocktailer og stein mot politiet, svarte politiet med sjokkgranater og gummikuler, ifølge reportere fra nyhetsbyrået AFP.

En rekke nye branner skal ha blitt startet i Grusjevskogo-gaten. En politimann fikk stikkskader da han og to kolleger ble angrepet av demonstranter, ifølge det ukrainske innenriksdepartementet.

Opplysningene blir avvist av opposisjonen, som ber politiet om ikke å provosere fram ny uro ved å spre «falske og farlige nyheter».

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vasily Fedosenko

– 15 fengslet
Opposisjonen raser også mot at en domstol har besluttet å varetektsfengsle en rekke opposisjonstilhengere i to måneder. Aktivistene ble pågrepet under sammenstøtene tidligere i uken.

En av opposisjonslederne, den tidligere boksestjernen Vitalij Klitsjko, anklager president Viktor Janukovitsj for løftebrudd ettersom han tidligere skal ha lovet å løslate demonstrantene.

Ifølge Klitsjkos parti UDAR er 15 demonstranter fengslet, deriblant en 72 år gammel mann som anklages for å ha angrepet en politimann.

Bombe
I byen Tsjerkasy i den sentrale delen av Ukraina eksploderte en bombe i nærheten av en politistasjon natt til lørdag, ifølge nyhetsbyrået Unian. Det skal ikke ha kommet meldinger om sårede etter eksplosjonen.

En politimann ble funnet skutt og drept sør i Kiev fredag kveld, men det er uklart om drapet har noe med demonstrasjonene å gjøre, ifølge det russiske nyhetsbyrået RT.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag