- Den blodigste dagen på ett år

Foto: SANA (Reuters)

Tallet på omkomne har steget til 83 etter torsdagens blodbad i Damaskus. Mange av de drepte er skolebarn.

24.02.13 21:31

Damaskus (NTB-AFP-DPA): Tallet på omkomne har steget til 83 etter at flere bilbomber eksploderte i Damaskus. Mange av de drepte er skolebarn, melder en syrisk eksilgruppe.

Syrian Observatory for Human Rights meldte fredag at bombene gjorde torsdagen til den blodigste på ett år i den syriske konflikten. Samtidig rettet Russland hard kritikk mot USA, som russerne anklager for å hindre FNs sikkerhetsråd i å fordømme ett av bilbombeangrepene.

Dette angrepet skjedde i nærheten av den russiske ambassaden og det regjerende syriske Baath-partiets kontorer i Damaskus, og kostet 61 mennesker livet.

- Vi mener amerikanerne opptrer dobbeltmoralsk, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov fredag.

Barn blant de drepte
De fleste av de drepte skal være sivile, blant dem barn fra en skole som ligger i nærheten. Men 17 medlemmer av de syriske sikkerhetsstyrkene ble også drept da en selvmordsbomber sprengte en bil i lufta.

Foto: Stringer

Minst 22 andre omkom i et trippelangrep mot syriske sikkerhetsstyrkers hovedkvarter i Barzeh-distriktet nord i Damaskus. Blant de drepte her var 19 folk fra sikkerhetsstyrkene.

I Tsil i Daraa-regionen i de sørlige delene av Syria ble 38 mennesker drept i en eksplosjon. Ti andre sivile mistet livet i skyting mot byen Jassem som også ligger i Daraa.

Stadig flere angrep
De siste månedene har det skjedd stadig flere angrep mot regjeringskontorer og forlegninger for sikkerhetsstyrkene i Syria. Den islamistiske al-Nusra-fronten, som USA har stemplet som terroristisk, har sagt de står bak mange av disse angrepene.

FN har forlenget mandatet for sin spesialutsending til Syria, Lakhdar Brahimi, fram til utgangen av året. Brahimi er også utsending for Den arabiske Liga og innledet arbeidet sitt i august i fjor.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har flere ganger sagt at han har tillit til at Brahimi kan løse konflikten i Syria på diplomatisk vis. Ban har derfor avvist tanken om en militær intervensjon for å få slutt på konflikten. (©NTB)

- Alvorlig mangel på vann

Damaskus (NTB): Mangel på vann fører til diaré og hudsykdommer i Syria. Vannmangelen skaper en spesielt krevende situasjon i området med mange internt fordrevne, ifølge Røde Kors.

I byen Homs, i de midtre delene av landet, har Den internasjonale Røde Kors-komiteen ICRC sørget for en generator som styrker vannforsyningen til 800.000 mennesker.

- Ødelagte pumpestasjoner, mangel på elektrisitet og dårlig vedlikehold er blant årsakene til situasjonen. Den gjør at mange nå er helt avhengige av hjelp utenfra for å få vann, sier president i Røde Kors i Norge Sven Mollekleiv.

- I noen områder er lokalbefolkningen er avhengige av vann fra tankbiler, som ofte har lav kvalitet. Dette fører til sykdommer og det er spesielt små barn som rammes, sier Mollekleiv.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag