RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Den mannen har ødelagt livene våre

Foto: Kay Stenshjemmet (Romerikes Blad)
Sist oppdatert:
Overgriperen infiltrerte familien.

(rb.no ): Læreren (44) sjarmerte seg inn i familien og ble en fast middagsgjest. Samtidig forgrep han seg på eldstesønnen – på skolen, på hytteturer og mens han satt barnevakt.

– Den mannen har ødelagt livene våre. Jeg har vært så langt nede at jeg har lurt på om familien ville hatt det bedre uten meg, sier moren til gutten som ble misbrukt av læreren til Romerikes Blad.

Det er snart to år siden hun fikk sjokkbeskjeden: Læreren til eldstesønnen var pågrepet av politiet – mistenkt for seksuelle overgrep mot flere unge gutter.

Ubeskrivelig sjokk
Det var ektemannen som tok imot telefonen fra politiet. Hun har vanskeligheter med å beskrive sjokket og tankene som raste gjennom henne da han overbrakte nyheten.

- Det var som jeg ble truffet av en atombombe. Jeg gikk rett ned i knestående. Og siden har jeg aldri kommet opp igjen.

Den nå overgrepsdømte 44-åringen var ikke bare en lærer for familiens sønn. Han ble en god venn av hele familien. Han var med på fritidsaktiviteter, hytteturer, og han passet barna når foreldrene var bortreist.

- Han spiste til og med middag hos oss hver eneste uke. Han infiltrerte livene våre, han var overalt, forteller moren, før hun legger til:

- Jeg var skeptisk til å la sønnen min være med ham på hytta. Jeg husker jeg fikk «piggene» ut når det ble tatt opp. De første gangene sa jeg nei. Men på et eller annet finurlig vis klarte han til slutt å overtale meg. Han framsto sjarmerende og snill.

44-åringen ble tidligere i år dømt til sju års forvaring for overgrep mot til sammen seks unge gutter, deriblant eldstesønnen det her er snakk om.

LES OGSÅ: Dette er overgriperne

3621328

Invitert inn på kaffe
Kontakten med overgriperen startet allerede for seks år siden.

- Han jobbet i barnehagen til vår yngste sønn. Barnehagen ligger like i nærheten, og jeg traff ham av og til når han gikk tur med barna. Vi kom i prat, og én dag inviterte jeg ham inne på kaffe.

I tiden som fulgte ble det flere kaffemøter, og etter en stund ble overgriperen introdusert for familiens eldste sønn.

- Jeg tror han så seg ut sønnen vår allerede ved det første møtet, forteller moren.

Kort tid etter hadde familiens nye venn søkt og fått jobb som lærer på skolen til eldstesønnen. Og da eldstesønnen skulle få spesialundervisning på grunn av konsentrasjonsproblemer, var det selvfølgelig familievennen som skulle ta seg av én til én-undervisningen.

- Han begynte å komme hjem til oss for å hjelpe sønnen vår med lekser. Det var tydeligvis ikke nok med spesialundervisning på skolen. Det er kanskje ikke så rart, for der foregikk det helt andre ting.

I fire år, fra han var 11 til 15 år, ble sønnen utsatt for overgrep. På skolen. På lærerens hytte. Og hjemme når læreren satt barnevakt. Sønnen ble mer og mer innesluttet. Lærevanskene utartet. Familien tok grep. Skolen, helsesøster og barne- og ungdomspsykiatrien (BUP) ble kontaktet for hjelp.

Samtlige instanser tok foreldrenes bekymring på alvor. Det var bare ett problem: Læreren var med på alle tiltak som ble iverksatt.

- Det er ikke så lett å betro seg til en helsesøster om seksuelle overgrep når overgriperen sitter i samme rom, sier moren.

Enorm belastning
Ifølge moren har overgrepene vært en enorm belastning for hele familien.

- Jeg har aldri kjent på hat før, men nå har jeg så mye hat i meg at det er vanskelig å forstå. Jeg tenker på dette hele tiden. Dette har gått så inn på meg at jeg ikke vet hvordan jeg skal komme meg ut av det.

- Ting som tidligere tok fem minutter, bruker jeg to timer på. Jeg var et arbeidsjern. Nå orker jeg ikke noe. Og oppe i alt dette skal jeg være kone og mor.

Hun er fortsatt sykmeldt, og har fått påvist posttraumatisk stressyndrom. Eldstesønnen har fått påvist samme diagnose.

- Han har søvnvansker og konsentrasjonsvansker, han sliter med flashbacks fra overgrepene. Han isolerer seg og sliter på skolen. Hele skolegangen hans er ødelagt av denne læreren.

Familien har kvittet seg med alt som minner dem om overgrepslæreren.

- Vi har brent alt vi fikk av klær og ting. Og møblene har jeg kastet ut. Jeg orker ikke tanken på å se stolen eller sofaen hvor han har sittet. Jeg vet faktisk ikke om jeg klarer å bli boende i dette huset engang.

Moren bærer på en stor skyldfølelse for hva sønnen har vært gjennom.

- Kunne jeg gjort noe annerledes? Burde jeg oppdaget det? Dette er tanker som kverner i hodet mitt hele tiden.

Hun mener det er viktig at det snakkes mer om overgrep mot barn. Hun tror det er noe av det viktigste som kan gjøres for å bekjempe samfunnsproblemet.

- Jo mer fokus vi setter på problemet, jo vanskeligere blir det for de pedofile. Hvis jeg kan være med og forhindre at overgrep skjer, er det verdt å fortelle vår historie.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere