Gå til sidens hovedinnhold

- Den nye spiseforstyrrelsen

Å være selektiv i matveien kan være en forstyrrelse, mener forskere.

(SIDE2): Det å være kresen i matvalget kan egentlig bunne i en spiseforstyrrelse.

For de fleste går særheten for mat over i barneårene, men for noen voksne går det aldri over og forskerne kaller den hittil ukjente forstyrrelsen for «Selective eating disorder».

En person med et normalt forhold til mat har kanskje et knippe matretter man ikke liker særlig godt, mens de som lider av «Selective eating disorder» bare har noen matretter de virkelig liker, skriver Aftonbladet.

- Mennesker som er sære på maten er det ikke fordi de er sta, sier forskeren Nancy Zucker ved Duke University i USA til nettstedet.

- De opplever bare mat på en annen måte. Både lukter og farger kan framkalle assosiasjoner,som får de til å miste appetitten. Forstyrrelsen begrenser livskvaliteten til de som rammes.

For å få et bilde av hvor utbredt problemet er gjorde forskerne ved Duke University en kartlegging gjennom en test på internett. På bare fem måneder hadde 7500 personer gjort testen og kvalifisert seg som selektive i sitt spisemønster.

- Ubehag ved matbordet
Nå skal kartleggingen følges opp med en studie.

Forskerne tror flere faktorer kan påvirke forstyrrelsen. For eksempel om man som barn eller baby led av sure oppstøt eller tarmproblemer. Eller at man som ung opplevde ubehag ved matbordet.

I forhold til andre spiseforstyrrelser som anoreksi og bulimi tror forskerne at denne spiseforstyrrelsen skiller seg ut. En annen mulig forklaring på tilstanden kan nemlig være at de som rammes har superutviklede smaksløker. De har nemlig tendens til å like den samme maten. De elsker salt, pommes frites er ofte en favoritt, bacon er det eneste kjøttet de spiser og frukt og grønnsaker er sjelden populært.

- Mange velger bort mat på grunn av utseendet eller hvordan den lukter, snarere enn hvordan maten smaker.

Et tips for ikke å overføre denne spiseforstyrrelsen til barn er å sørge for at måltidene er hyggelige og avslappende, ifølge forskerne.

LES MER HELSE HER

Reklame

Black Week: 12 kupp du gjør hos Christiania Glasmagasin nå