- Den verste situasjonen på ti år

Foto: KOREA POOL (Afp)

Ekspert frykter omfattende sjøslag i tiden som kommer.

21.05.10 08:06

En nordkoreansk ubåt torpederte og senket det sørkoreanske marinefartøyet Cheonan 26. mars i år. Det fremgår i en internasjonal granskningsrapport som ble frigitt torsdag.

46 sørkoreanske sjømenn ble drept, og nå øker frykten for kraftige sammenstøt mellom nabolandene.

- Vi har en veldig spent situasjon. Dette kan være den verste situasjonen mellom Nord-Korea og Sør-Korea på ti-elleve år. Det er omtrent elleve år siden det var en liten kamp mellom den sørkoreanske og nordkoreanske flåten. Da var det spent, men det er på en måte verre nå, sier Nord-Korea-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo, Vladimir Tikhonov, til Nettavisen.

Kraftige kamper
- Det som er veldig sannsynlig nå, er at Sør-Korea vil i løpet av en eller to måneder reagere veldig sterkt på en minste provokasjon fra nordkoreanerne på havet. Og det kan resultere i kraftige kamper mellom flåtene, sier professoren.

- 30-40 personer på begge sider kan dø som følge av en slik konfrontasjon. Så jeg er veldig redd for at det skal komme til kraftige sammenstøt mellom de to på havet. Jeg tror ikke det blir krig, men kanskje kraftige sammenstøt på havet, sier Tikhonov.

Nordkoreanerne hevder på sin side at funnene i granskningsrapporten er fabrikkerte, og varsler krig mot Sør-Korea dersom sistnevnte svarer med reaksjoner.

- Kan bli en valgkampsak
Om to uker er det lokalvalg i Sør-Korea. Tikhonov mener torpedosaken kan utvikle seg til å bli en valgkampsak.

- Det ser ut som at den politiske eliten i Sør-Korea allerede er overbevist om at det var nordkoreanerne som torpederte skipet deres. Og da må sørkoreanerne reagere, ellers taper de ansikt og mister popularitet blant sine konservative velgere, sier Tikhonov.

- Det er en utrolig konkurranse mellom regjeringspartiet og opposisjonen i mange av de viktigste distriktene i Sør-Korea. Det gjør situasjonen enda mer spent. De konservative som sitter ved makten, må ikke skuffe sine velgere, sier han.

Granskningsrapporten er gjennomført av amerikanske, britiske, australske og svenske etterforskere som har basert funnene på øyevitneskildringer, skader på fartøyet, samt bevismateriale som er hentet opp fra havbunnen.

Tikhonov mener det er kritikkverdig at mye av informasjonen i rapporten blir tilbakeholdt.

- Vi får ikke tilgang til bevisplattformen eller utskriftene av sambandsdialogen.

Fremprovoserer sterke følelser
Videre påpeker Tikhonov at makteliten i Sør-Korea har noe å tjene på funnene i granskningsrapporten.

- Regjeringspartiet har store problemer i distriktene, og regjeringen går kraftig mot Nord-Korea slik at dette fremprovoserer sterke følelser hos velgerne. Og hvis velgerne føler seg utrygge, så vil de tradisjonelt stemme konservativt, sier han.

- Dette er veldig trist. Jeg bare håper at fornuften vil seire på begge sider, og at de jobber for å bedre forholdet.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon er svært bekymret over den spente situasjonen mellom Nord-Korea og Sør-Korea. Flere vestlige land har etterlyst sterkere FN-sanksjoner mot Nord-Korea, men Tikhonov tror imidlertid ikke at det blir vedtatt noe nye sanksjoner i FNs sikkerhetsråd.

- Sanksjonene blir ikke vedtatt fordi Kina vil legge ned veto mot dette. Kina støtter Nord-Korea, sier han.

Kina er ett av fem faste sikkerhetsrådsmedlemmer som har vetorett.

Nord-Korea og Sør-Korea er teknisk sett fortsatt i krig ettersom det ikke ble signert noen fredsavtale mellom landene da det ble innført våpenhvile i 1953.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag