- Den viktigste rettssaken i verden

Foto: TANG CHHIN SOTHY (Afp)

De fire tidligere Røde Khmer-toppene tiltales for folkemord.

27.06.11 19:50

Første høring startet i en rettsal i Dangkor-distriktet utenfor hovedstaden Phnom Pehn mandag.

På benken sitter de fire eldste overlevende fra Røde Khmer-regimet, skriver Phnom Pehn Post.

Forlot rettsalen
Tiltalen mot dem er over 350 sider lang og inneholder beskyldninger om folkemord, tortur og krigsforbrytelser.

Man regner med at mellom 1,5 og 2 millioner kambodsjanere mistet livet under Røde Khmers fire år lange styre i Kambodsja.

De fire tiltalte hadde høye stillinger i regimet. Noun Chea, også kalt «bror nummer 2», var regjeringssjef under fra 1976 til 1977, og stedsfortreder for lederen Pol Pot.

Etter åpningsuttalelsene skal han ha forlatt rettsalen fordi han følte seg uvel, ifølge BBC.

Tidligere statsminister Khieu Samphan og ekteparet Ieng Sary og Ieng Thirith er også tiltalt. De var henholdsvis utenriksminister og sosialminister.

Samtlige benekter anklagene, og rettssaken vil trolig vare i flere år. Ifølge CNN forventes det at titusenvis av kambodsjanere vil forsøke å være tilstede underveis.

I og med at de tiltalte er mellom 79 og 85 år gamle tas det høyde for at helsen deres kan spille en vesentlig rolle.

- En smak av rettferdighet
- Selv om Røde Khmers forbrytelser ble begått for et kvart århundre siden forblir de inngrodd i kambodjanernes psyke. Jeg håper denne rettssaken kan gi alle ofrene en smak av rettferdighet, uansett hvor forsinket den måtte komme, sier lederen for Kambodsjas senter for menneskerettigheter, Ou Virak.

USAs ekspert for krigsforbrytelser Stephen Rapp omtaler oppgjøret etter regimet som «den viktigste rettssaken i verden», ifølge den amerikanske ambassaden i landets egne nettsider.

Selve høringen antas å vare i fire dager og baserer seg på vitneavhør og uttalelser fra sakkyndinge.

Rettssaken starter for alvor i september, i en kambodsjansk domstol støttet av FN, skriver BBC.

Røde Khmer var det kambodjanske kommunistpartiets væpnede styrker, som ville innføre et maoistisk bondesamfunn på 70-tallet. Befolkningen ble samlet i arbeidsleire, hvilket første til massedød. I tillegg ble intellektuelle og personer med tilknytning til det gamle regimet systematisk likvidert, i Toul Sleng-fengeslet og på «the Killing Fields» i Phnom Pehn. Lederen Pol Pot døde i husarrest i 1998.

Fengelssjefen dømt
Det er nesten ett år siden sjefen for fengselet Toul Sleng (S-21), Kaing Guek Eav, ble dømt til 35 år for krigsforbrytelser.
Les: Røde Khmer-sjef dømt til 35 års fengsel

Han fikk imidlertid kompensasjon for å ha blitt holdt ulovlig fengsel, og vil trolig slippe ut etter 19 år. Rundt 15.000 mennesker døde i fengselet, som ligger i hovedstaden Phnom Pehn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag