RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Denne kvinnen skal vekke sympati for IS

SYMBOLFIGUR: Aafia Siddiqui er en amerikansk-utdannet pakistansk forsker som ble dømt for overfall med hensikt å drepe sine amerikanske forhørsledere i Afghanistan. Siddiqui kom inn i USA med et studentvisum i 1990 og hun skulle ta både lavere og høyere utdannelse. Hun slo seg ned i Massachusetts og studerte ved MIT. Hun mottok sin doktorgrad i nevrovitenskap fra Brandeis University i 2001. (Kilde: Wikipedia).
SYMBOLFIGUR: Aafia Siddiqui er en amerikansk-utdannet pakistansk forsker som ble dømt for overfall med hensikt å drepe sine amerikanske forhørsledere i Afghanistan. Siddiqui kom inn i USA med et studentvisum i 1990 og hun skulle ta både lavere og høyere utdannelse. Hun slo seg ned i Massachusetts og studerte ved MIT. Hun mottok sin doktorgrad i nevrovitenskap fra Brandeis University i 2001. (Kilde: Wikipedia). Foto: Wikimedia Commons
Den brutale terrorgruppen krever at kvinnen løslates fra amerikansk fangenskap.

Denne uken publiserte terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) - også kjent som ISIL eller ISIS - en video der den amerikanske journalisten James Foley (40) ble halshogget.

Den engelsktalende bøddelen i videoen truet med å halshogge enda et gissel, frilansjournalisten Steven J. Sotloff, dersom USAs president Barack Obama ikke opphørte droneangrepene mot IS.

Den bestialske terrorgruppen har også fremmet krav om løsepenger og løslatelsen av muslimske kvinner som er i fangenskap.

- En jomfru i nød
I juli fremmet IS et krav om at den pakistanske forskeren Aafia Siddiqui skulle slippes fri i bytte mot løslatelsen av flere utenlandske gisler som er i IS’ fangenskap. Eksperter tror kravet er et strategisk grep for å vekke støtte og sympati for terrorgruppen blant muslimer i Pakistan og Afghanistan.

- En forklaring er at folkene fra Afghanistan-Pakistan-scenen har forflyttet seg til Irak og Syria, og hennes kampsak er en del av deres bagasje, sier Taliban-ekspert og tidligere EU-representant i Kabul, Michael Semple, til The Telegraph.

- Den strategiske forklaringen er at det er en god kampsak - hun er en jomfru i nød. ISIL forsøker å mobilisere folk til en rettskaffen fordømmelse av det de anser som Vestens undertrykkelse av den muslimske nasjon, sier Semple.

«Mentalt forstyrret»
Dr Ghairat Baheer er svigersønnen til den afghanske opprørslederen Gulbuddin Hekmatyar. Baheer mener han ble holdt fanget av amerikanerne i fengselet Bagram i Afghanistan samtidig med Siddiqui. Han mener hun var «mentalt forstyrret».

- Muslimer over hele verden, og spesielt i Afghanistan og Pakistan, har stor sympati for henne, uavhengig av hennes kampsak, fordi hun er en kvinne og hun var mentalt forstyrret. Sympatien for henne faller naturlig og bør være verdsatt, sier Baheer til samme avis.

- Symbolfigur
En av Nordens fremste terrorforskere tror imidlertid ikke at Siddiqui vil kunne skape mer støtte til IS.

- Det finnes flere nettsteder som Muslim Prisoners og Cage UK som har lister over muslimer som sitter i fangenskap. Hennes navn finnes på disse listene. Hun har ingen direkte kobling til ISIL, men det drives mye kampanje rundt henne, sier terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, Magnus Ranstorp, til Nettavisen.

Ranstorp sier at fangeutveksling er og har vært en viktig sak for ISIL, som også har stormet flere fengsler, men han tviler på at Siddiqui vil kunne vekke støtte og sympati for gruppen.

- Hun har blitt en symbolfigur for mange aktivistgrupper, men jeg tror ikke at hun vil kunne forbedre omdømmet til ISIL.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

GROTESKT: Skjermdump fra videoen av det som trolig er henrettelsen av den amerikanske frilansjournalisten James Foley.


Dømt til 86 års fengsel
Siddiqui, som er utdannet forsker innen nevrovitenskap i USA, var tidligere på listen over FBIs mest etterlyste terrorister.

Hun flyttet tilbake til Pakistan ved tusenårsskiftet, og i 2008 ble hun arrestert i Ghazni i Afghanistan. Hun ble pågrepet med en rekke dokumenter som omhandlet kjemiske våpen, skinte bomber og virus, noe som antydet at hun angivelig planla et angrep mot amerikanere.

Under avhøret med amerikanske soldater og FBI-agenter, skal hun ha grepet fatt i et gevær og avfyrt skudd mot avhørslederen. Hun ble senere sendt til USA, hvor hun ble dømt til 86 år i fengsel for drapsforsøk.

Lukrativ geskjeft
Kidnapping av europeere har vært en lukrativ geskjeft for Al-Qaida og andre tilknyttede terrorgrupperinger. Ifølge The New York Times har disse gruppene tjent 125 millioner dollar på utbetalinger av løsepenger de siste fem årene.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere