RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Denne nakne mannen ble for drøy

Foto: FABRICE COFFRINI
Sist oppdatert:
Nå har iranerne gått med på uanmeldte inspeksjoner av landets atomanlegg.

(Nettavisen/NTB): Iran vil gå med på uanmeldte inspeksjoner av landets atomanlegg, melder nyhetsbyrået AFP.

Det kom fram under andre dag av samtalene om det iranske atomprogrammet som pågår i Genève. Irans sjefforhandler sier at uanmeldte besøk inngår i forslaget iranerne la fram tirsdag.

- Det er en del av vårt siste utspill, sier Abbas Araqchi til det statlige iranske nyhetsbyrået Irna.

Dekket til nakenhet
I forkant av atomforhandlingene skal det ha vært en bekymring for at en utskjæring skulle fornærme iranerne.

En utskjæring av en naken mann ved FNs hovedkvarter i Genève, ble tildekket med en hvit skjerm i forkant av ankomsten til iranske atomforhandlere.

Iranske menn skal etter tradisjon dekke til hele kroppen i offentlighet, mens det er forventet at kvinner skal tildekke håret også.

Offisielle FN-tjenestemenn vil ikke kommentere hvorfor veggutskjæringen ble tildekket rett før atommøtet. Men den sveitsiske avisen Tribune de Genève skriver at det ble tatt forholdsregler for å unngå krenkelser som kunne surne forhandlingsklimaet, skriver The Times.

Utskjæringen er plassert over inngangen til møterommet der atomforhandlingene pågår.

Utskjæringen er laget av den britiske kunstneren Eric Gill, og er inspirert av Michelangelos mesterverk «Skapelsen av Adam».

Veggkunsten ble donert av Storbritannia i 1938 til Folkeforbundet, som var forløperen til FN.

- Nyttig
Hensikten med Genève-samtalene er å avklare om det er mulig å gå videre med en prosess som kan føre til at verdenssamfunnet stoler på Irans forsikringer om at landet ikke har som mål å utvikle atomvåpen.

- Det var et svært nyttig møte, sa Michael Mann, talsmann for EUs utenrikssjef Catherine Ashton, etter tirsdagens møte.

Ved innledningen av dette møtet kom Iran med et nytt utspill som ble godt mottatt, uten at det er offentlig kjent hva utspillet konkret gikk ut på.

USA og Iran
Med på møtene i Genève er representanter for den såkalte P5+1-gruppen (fem vetomakter i FN samt Tyskland). Tirsdag kveld holdt også USA og Iran et bilateralt møte i kulissene av de offisielle forhandlingene.

Det er første gang landene møter iranske forhandlere siden Hassan Rouhani overtok som Irans president. Han anses som noe mer moderat og kompromissvennlig enn forgjengeren Mahmoud Ahmadinejad.

Både Israel og amerikanske folkevalgte har advart mot en for snill linje overfor Iran under samtalene, som pågår bak lukkede dører i FNs kontorer i Genève. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere