RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Denne raketten kan nå Europa

Foto: AFP (AFP)
Sist oppdatert:
Vesten frykter at disse langdistanserakettene vil kunne bære atomstridshoder.

Den iranske revolusjonsgarden gjennomførte en testoppskytning av en langdistanserakett mandag formiddag. Raketten Shahab-3 har trolig en rekkevidde på over 2000 kilometer, noe som betyr at den kan nå Israel, Egypt og deler av Europa.

- Iran har gjennomført en vellykket testoppskytning av en langdistanserakett av type Shahab 3, meldte det statlige iranske nyhetsbyrået mandag.

Kan nå Tyrkia
Søndag gjennomførte Iran flere testoppskytninger med kort- og mellomdistanseraketter. Men det er langdistanserakettene som bekymrer mest fordi de har potensialet til å nå deler av Europa, deriblant Tyrkia, melder BBC.

Testoppskytningen skjer i kjølvannet av at Iran nylig informerte Den internasjonale atomenergibyrået (IAEA) at de hadde bygget et atomanlegg i nærheten av den hellige byen Qoum. Dette skapte sterke reaksjoner blant vestlige verdensledere, som trodde landet kun hadde ett, og ikke to, atomanlegg.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad mener det nye atomanlegget ikke bryter med FN-resolusjonene. Videre mener presidenten at atomanleggene, som benyttes til å anrike uran, kun skal brukes til å produsere atomenergi.

Men Vesten er overbevist om at landet har ambisjoner om å utvikle atomvåpen og at de jobber på spreng med å utarbeide teknologien som gjøre det mulig å feste atomstridshoder på langdistanseraketter.

Mye arbeid som gjenstår
Iran har ennå ikke utviklet atomvåpen, men mange analytikere tror de vil være i stand til å gjøre det i nær fremtid.

- Dette er selvfølgelig bare en test, og det er fortsatt mye arbeid som gjenstår før de kan bli bygget og anvendt. Men jeg ser på det som et betydningsfullt skritt fremover i forhold til Irans mulighet til å avfyre våpen, sier Gary Samore, Barack Obamas spesialrådgiver på atomnedrustning, til CNN.

Iran skal førstkommende torsdag drøfte landets omstridte atomprogram med Tyskland og de fem faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere