RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Denne skjønner til og med jeg

Sist oppdatert:
TEST: Bestefar har testet gamlis-mobilen fra Doro.

Tidligere i høst tok jeg med meg gamlismobilen Emporia Life til min 92 år gamle bestefar Einar Brynildsen. Når vi skal teste mobiltelefoner tilpasset den eldre garde, er det alltid greit med litt eksperthjelp.

Denne gangen tok jeg med meg Doro HandleEasy 326GSM.

Pen å se på
Doro HandleEasy 326GSM er en telefon jeg synes ser ut som en stor kalkulatorliknende dings. Bestefar derimot synes telefonen er både stilig og ganske lekker å se på.

Sammenliknet med konkurrenten Emporia Life er Doros gamlismobil ganske slank og lett. Mens Emporia Life er hele 26 millimeter tykk og har en vekt på 152 gram, er Doro HandleEasy 326GSM bare 16 millimeter tykk. Med en vekt på 111 gram er den også lettere å bære med seg i lomma.

Til tross for at telefonen er ganske lang, er skjermen knøttliten. Den måler bare 23 x 36 millimeter, og er mindre enn på de fleste andre mobiltelefonene på markedet i dag. Litt rart, ettersom telefonen er tilpasset eldre som ser dårlig.

- Jeg ser jo hva som står der, men det er ikke like klart og tydelig som på den andre telefonen. Jeg skulle ønske at klokka var litt større for eksempel, sier bestefar.

Store knapper
Mens Emporia Life er en skyvbar telefon med digre taster skjult under en nesten like diger skjerm, er Doro HandleEasy 326GSM en klassisk utformet mobiltelefon. Her finner du altså ingen skjulte taster eller skyvbare flater. Noe av grunnen til at skjermen har blitt såpass liten, er at tastene har tatt det meste av plassen på telefonen.

I tillegg til talltastaturet har telefonen en stor grønn og en stor rød ringeknapp. Som ellers løfter du av røret med den grønne og legger på med den røde. Helt øverst på telefonen, under skjermen, finner vi fire bokstavtaster. På disse tastene kan man forhåndsprogrammere de fire numrene bestefar eller bestemor bruker oftest. Med disse fire knappene er det enklere enn noen sinne å ringe med mobilen.

Tastene er enkle å trykke på og sitter plassert godt fra hverandre. Selv litt store og ustø fingre finner enkelt riktig knapp.

Lagre hurtigvalg
For å lagre et nummer til en av bokstavtastene slår du inn nummeret og holder ønsket hurtigtast inne i et par sekunder til du får opp en liten diskett med et spørsmålstegn. Du bekrefter at du ønsker å lagre nummeret med menyknappen på venstre side av telefonen.

Knappen er liten, rund og har avtrykk av et lite hus. Dette er også tasten du bruker når du skal stille klokkeslett, dato, ringesignal og lagre nummer i telefonlisten.

For å erstatte et nummer lagret til bokstavtastene, gjentar du prosedyren over.

Kronglete meny
Det er nesten litt flaut å innrømme det, men jeg måtte faktisk ta frem bruksanvisningen til Doro HandleEasy 326GSM for å forstå hvordan jeg skulle lagre alle innstillingene. Dette er en veldig enkel telefon - nesten så enkel at den blir vanskelig.

Hadde jeg skullet kjøpe denne mobiltelefonen til bestefar, hadde jeg definitivt måttet legge inn både dato, klokkeslett, ringetone, ringevolum og alle kontaktene han trengte for ham. Når det er sagt, var det raskt gjort da jeg bare fikk sjekket i bruksanvisningen.

Et trykk på menyknappen får oss inn i telefonlista, et kjapt trykk etterfulgt av et langt trykk til fører oss til valg av ringesignal og et kjapt trykk etterfulgt av to lange trykk fører oss til innstilling av dato og klokkeslett.

God lyd
Det viktigste for bestefar ved valg av mobiltelefon er at han kan se tastene uten lesebriller og at han både hører når telefonen ringer og hører hva samtalepartneren sier. Der gjør Doro HandleEasy 326GSM definitivt jobben sin.

Standardringetonen er Mozarts Eine Kleine Nachtmusik. Du kan selvsagt også velge en rekke andre høye, klare og gode ringesignaler.

Også lyden i samtale er svært god.

- Ja her var det god lyd. Jeg hører hva du sier selv om jeg ikke har på meg høreapparatet, sier bestefar fornøyd.

Noen mangler
Ettersom Doro HandleEasy 326GSM er en svært enkel mobiltelefon, mangler den selvsagt en del funksjoner jeg ser på som selvsagte på en mobil. Hadde dette vært en telefon tiltenkt ungdom, kunne jeg sikkert skrevet flere A4-sider om hva telefonen mangler. Men det er det ikke. Dette er en telefon tilpasset de eldste, og derfor trenger den ikke ha mp3-spiller, kamera og radio for å holde mål.

Det eneste jeg virkelig savner er muligheten for å motta tekstmeldinger. Selv om det kanskje er i mest avanserte laget å skrive tekstmeldinger, klarer de fleste besteforeldre å lese tekstmeldinger. For eldre som sitter mye alene, er det koselig når barnebarna kan sende livstegn fra seg - også på tekstmelding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere