RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Denne typen vold møter vi ofte

MÅ FÅ HJELP: Krisesenter-leder Inger-Lise Walmsness Larsen mener at det aller viktigste for voldsutsatte barn er at de blir trodd og at de får hjelp.
MÅ FÅ HJELP: Krisesenter-leder Inger-Lise Walmsness Larsen mener at det aller viktigste for voldsutsatte barn er at de blir trodd og at de får hjelp. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Skal man ha slutt på dette må folk bli klar over at det skjer i mange hjem, sier leder Inger-Lise Walmsness Larsen ved Oslo krisesenter.

Tirsdag skrev Nordlys om ekteparet som ble dømt til 60 dagers betinget fengsel for overgrep mot sine barn på fire og ni år. Saken ble gjengitt i Nettavisen.

Les: Trykket datterens ansikt ned i bursdagskaka hennes

I dommeravhør fortalte jenta hvordan foreldrene truet med å sparke henne hvis hun skitnet til klærne sine utendørs, eller ikke gjorde som de sa.

Hun og broren ble slått med flat hånd på hodet og baken.

På jentas bursdag tok moren tak i hodet hennes og trykket ansiktet hennes ned i en kake.

- Dette høres ut som en type oppdragervold som vi møter ofte, og som er vanligere enn vi tror. Det er viktig at alle forstår at dette ikke er måten vi oppdrar barna våre på i Norge, sier leder Inger-Lise Walmsness Larsen ved Oslo krisesenter til Nettavisen.

Artikkelen har vakt sterke reaksjoner blant Nettavisens lesere, som blant annet reagerer på at foreldrene slapp unna med betinget fengsel.

ADHD-symptomer
- Jeg synes ikke straffen er det viktigste. Det viktige er at folk blir klar over at barn i Norge blir utsatt for dette, og at man sier ifra, og at barn selv opplever å bli trodd, sier hun.

- Hvordan skal jeg vite om barn i nærmiljøet blir utsatt for denne typen vold?

- Det vil på en eller annen måte synes på barnet. De kan bli engstelige, trekke seg unna, eller bli utagerende. Mange ganger er det lettere å finne feil hos barna enn å forstå at det ligger noe bak, sier Walmsness Larsen og fortsetter:

- Mange av symptomene på det å være voldsutsatt barn er likt ADHD- diagnoser for eksempel. Jeg tror det finnes unger i det norske samfunnet som går med diagnoser istedenfor å finne ut hva som foregår hjemme. Det siste de har behov for er en merkelapp og å fortsette å leve i volden, sier hun.

- Ubetinget fengsel er vanlig

- Det er et helt annet fokus på vold i forhold mot barn i dag enn tidligere. Det er ingen som aksepterer noen form for vold som ledd i oppdragelsen. Derfor har man også hatt flere saker for domstolen som gjelder vold mot barn i oppdragelsesammenheng, sier lagdommer Bjørn Lillebergen i Gulating lagmannsrett til Nettavisen.

- For alvorlig vold er den klare hovedregelen at man skal dømmes til ubetinget fengsel. De siste årene har straffenivået for vold i nære relasjoner blitt skjerpet, sier Lillebergen.

Han sier at det er flere grunner til at domstolen kan dømme til betinget fengsel, som i saken Nettavisen omtalte. Blant annet hvis påtalemyndighet og domstol har brukt lang tid på å behandle saken.

Her kan du lese debatten fra Facebook:


OBS: Nordlys.no skrev i går at de to var dømt for gjentatte overgrep etter straffelovens paragraf 219. Dette er ikke riktig. De to er dømt for to tilfeller av legemsfornærmelser, etter paragraf 228.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere