- Der er kamera - du er avslørt!

Her har Rema 1000-butikksjef Vetle Borgen stanset en av mennene og peker på overvåkingsutstyret som har filmet mennenes bevegelser i butikken. Rumeneren og kameraten stakk umiddelbart fra butikken til en bil som ventet utenfor.

Her har Rema 1000-butikksjef Vetle Borgen stanset en av mennene og peker på overvåkingsutstyret som har filmet mennenes bevegelser i butikken. Rumeneren og kameraten stakk umiddelbart fra butikken til en bil som ventet utenfor. Foto: Overvåkningskamera (Rema 1000 Vallermyrene)

I 16 minutter kretset de to rumenerne rundt kvinner som hadde håndveska oppi handlevogna på Rema 1000. Butikksjefen fulgte mennene på overvåkingskamera.

- Jeg skjønte med en gang at disse gutta ikke var kommet inn i butikken for å handle. Først gikk de bare hvileløst rundt og kikka litt på tilfeldige varer, sier butikksjef på Rema 1000 på Vallermyrene, Vetle Borgen (22), til Porsgrunns Dagblad.

Spanet på håndvesker

Rumenerne kom inn i butikken klokka 13.42 forrige tirsdag, og startet en åpenbar spaning på kvinner som trillet handlevogn med håndveske oppi vogna.

- I motsetning til de fleste andre som handler her, var disse to mennene mer interessert i folk enn varer. Jeg fulgte dem rundt ved hyllene noen minutter, så gikk jeg til kontoret og så dem på overvåkingskameraene vi har på en tv-skjerm. Der har jeg et veldig godt oversiktsbilde, forteller Borgen.

På skjermen så han at mennene splittet seg, og den ene begynte å følge tett på en kvinne i 60-årene med håndveske i handlevogna. PD så gjennom overvåkningsfilmen sammen med Borgen i går, og det er liten tvil om hva som foregår.

Signaliserte

- Se! sier Borgen: - Der gir den ene signal til den andre og peker ned i handlevogna til kunden med rød jakke.

Vetle Borgen la umiddelbart merke til de to mennene og sørget for å beskytte kundene. Foto: Geir Fragell (Porsgrunns Dagblad)


Men samtidig dukket flere andre kunder opp like ved kvinnen som neppe ante hvilken interesse hun var utsatt for. Mennene begynte isteden å følge etter en annen kvinne, også hun med håndveske i handlevogna.

- Da gikk jeg ned i butikken igjen og konfronterte mannen som var den mest nærgående. Jeg snakket til ham, pekte og sa «der et kamera, og der er et kamera, jeg har sett dere, kom dere ut av butikken»! Han mumlet noe og begge mennene forsvant raskt ut. Utenfor ventet en tredje mann i en tysk-registrert bil, forteller Vetle Borgen.

Fra Porsgrunn kjørte mennene til Kragerø der de oppsøkte en butikk og stjal lommeboka fra en kvinne som gikk med veska i handlevogn, får PD bekreftet. Mennene har tilstått.

Tok ut 12.000

Seinere samme dag skal de ha brukt bankkortet til kvinnen og tatt ut 12.000 kroner. Kvinnen hadde på dette tidspunkt meldt kortet stjålet, og fikk sms-varsel da penger ble tatt ut.

- Vi har fått vite av politiet at registreringsnummeret vi sikret på mennenes bil var en årsak til at de ble pågrepet, sier Vetle Borgen. Han roser politiet for innsatsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sjefen på Rema 1000 fotograferte mennenes bil og varslet politiet om mulig mobile vinningskriminelle. Foto: Vetle Borgen/Privat


De tre mennene, alle med adresse i Romania, ble varetektsfengslet sist torsdag. En av mennene forklarte i retten at de har stjålet mer enn de er siktet for.

Tilsto flere tyverier

- Det er tre tyverier til av lommebøker. Jeg vet ikke helt hvor det skjedde, for jeg er ikke kjent. Kanskje kan de finne ut av det på GPS. Det var ikke penger i lommebøkene, har en av de tre siktede forklart.

Mennene er fengslet på unndragelsesfare. De er rumenske statsborgere uten tilknytning til Norge, og risikerer ubetinget fengsel dersom de blir dømt.

Politiadvokat Kristin Bjelkemyr-Østvang var aktor i fengslingen og sier til PD at etterforskningen mot mennene fortsetter.

De tre rumenerne er i 45-50 års alderen og varetektsfengslet fram til 23. mai.

Les flere saker i Porsgrunns Dagblad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Rumenere

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag