RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

- Der vi ser sultne barn, ser Siv Jensen diktatorer

Sist oppdatert:
Partilederne gikk til frontalangrep på hverandres asylpolitikk i den siste debatten før valget.

Lørdag kveld var det duket for den siste partilederdebatten før valget mandag. Det er TV2s Oddvar Stenstrøm som leder debatten.

Et av hovedtemaene gjennom debatten var asylpolitikken. Samtlige partiledere er sterkt engasjert i saken og enes om at altfor mange misbruker asylpolitikken for å få opphold i landet

- Den store utfordringen her er at de som har behov for beskyttelse – for dem skal asylretten gjelde. Men de som prøver å lure seg inn under dekke av asylretten er antakelig de som ødelegger mest for asylinstituttet, sier Kristin Halvorsen (SV).

90 prosent har ikke legitimasjon
90 prosent som kommer hit, kommer uten legitimasjon. Høyre-leder Erna Solberg mener Norge bør bli mye strenger mot dem som ikke har identitetspapirene i orden.

- Så får vi gjøre et unntak for de landene hvor det er umulig å få papir, for vi vet at noen steder så er dette vanskelig. Så får vi sende det signalet klart ut ved å returnere de mye raskere ut enn det som skjer i dag, sier Solberg.

Videre retter hun kritikk mot regjeringen.

- Asyltilstrømningen har gått ned i Sverige og den har gått opp i Norge fordi de rødgrønne partiene har gitt inntrykk av at i Norge er det lett å få opphold, sier Solberg.

- Det har gått i bølger i ulike perioder på 80- og 90-tallet Og fortsatt er det slik at det ligger an til å komme flere asylsøkere i forrige periode enn i denne perioden, parerer statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Menneskelig aspekt
Deretter kommer Lars Sponheim inn og antyder at de store partiene glemmer det menneskelige aspektet.

- Nå krever denne debatten en litt liberal røst her, altså. For nå har alle disse store partiene utelukkende snakket om hvordan de skal stramme inn og få folk ut og problemene med dette. Hovedproblemet med at vi har et asylproblem er at det er 200 millioner mennesker på flukt i verden. Noen av de kommer til Norge, og holder på å drukne og rekker en hånd i været. Og derfor burde statsministeren har presisert at asylinstituttet er en grunnleggende menneskerettighet, og vi har en plikt til å stille opp og hjelpe folk som er i nød, sier Sponheim.

- Det er et problem at noen prøver å jukse på seg å være asylsøkere. Da må vi klare å være effektive og få de ut, legger han til.

Senterpartiets Liv signe navarsete forsøker også å fokusere på det menneskelige aspektet og understreker at Norge ikke kan være for harde mot enkeltmennesker.

- Der vi ser unger og familier som har det vanskelig, der ser Siv Jensen kriminelle. Der vi ser ute i verden unger som sulter, der ser Siv Jensen diktatorer i Afrika, sier Navarsete og trekker dermed tydelige paralleller mellom bistand og asylmottak.

Vil opprette lukkede asylmottak
Siv Jensen (Frp) påpeker nødvendigheten av å opprette lukkede asylmottak og ramser opp land som Australia, Hellas, Østerrike, Japan og Storbritannia som ifølge Jensen har varianter av dette. Hun mener lukkede asylmottak skal kunne løse problemet med asylsøkere som forsvinner fra mottakene og oppholder seg ulovlig i landet.

- Alle de landene er rettsstater som benytter seg av muligheten til å opprette lukkede asylmottak. Hvis dere mener alvor når dere sier at de skal sendes hjem, da er det en fordel å vite hvor de er, derfor er det fornuftig med lukkede mottak, sier Jensen.

- De som aktivt skjuler sin identitet de kan altså settes i fengsel. Det å opprette noe som vi kaller asylinternat, som du altså kaller lukkede asylmottak. Det avgjørende er at vi har ikke begrepet internering, men vi har begrepet fengsling, sier Stoltenberg.

Ute av kontroll
Dagfinn Høybråten (KrF) sier han ikke er komfortabel med den situasjonen vi har i Norge fordi tilstrømningen har vært ute av kontroll.

- Og de tiltakene som regjeringen har satt i verk har ikke virket tilstrekkelig. Og det som jeg etterlyser er hva har dere tenkt til å gjøre med utlendingsforvaltningen? Det er så ineffektiv og den har så lange saksbehandlingstider at folk får bli her, som ikke skulle få bli her, altfor lenge, og vi får mange ekstra problemer med det. Vi må sørge for at vi er en trygg havn for de som er på flukt, sier Høybråten.

- Jeg synes det er ganske trist hvis denne valgkampen skal ende opp i en konkurranse om hvem som er tøffest, sier han og understreker at Norge har en tradisjon for å stille opp fro dem som har det vanskelig i verden.

Rødt angrep
Også Rødts Torstein Dahle kommer med krass kritikk mot regjeringen og beskylder dem for å ha ført Frp-lignende asylpolitikk.

- Det er dessverre sånn at regjeringens asylpolitikk har tatt veldige viktige trekk fra Fremskrittspartiet asylpolitikk. Det er et faktum at flyktningestrømmen i verden kommer til å øke. De kommer ikke til å gå ned, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere