RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dere står 40 meter unna en mann med hjerteproblemer, og så må jeg ringe 113?!

Sist oppdatert:
Andre Vevangs video av ambulansearbeiderne eksploderer på nett.

Andre Vevang fra Bergen ble svært opprørt over svaret han fikk da han lørdag ba ambulansepersonell utenfor byens legevakt om hjelp til en eldre mann, som skal ha ligget 40 meter unna. Selv om de to ambulansearbeiderne stod utenfor legevakten, skal de ha bedt ham om å ringe til ambulansen.

Etter å ha ringt nødnummeret, startet Vevang å filme ambulansearbeiderne. Videoen deles nå i rekordfart på Facebook.

Over den har Vevang skrevet at den eldre mannen fortalte ham at han ikke hadde fått hjertemedisinen sin, at han ikke kunne bevege seg, og at han trodde han kom til å dø.

«Jeg rullet han over på siden når han mistet bevisstheten og løp 40 meter til legevakten der det sto en ambulanse. Utenfor ambulansen sto det 2 ambulansearbeidere. Jeg forklarte at en mann låg rett rundt hjørne og han hadde problemer med hjertet. Jeg fikk da beskjed om og ringe ambulansen. I frustrasjon ropte jeg inn på akutten at en mann låg utenfor men ingen ville hjelpe til. Jeg løp tilbake til mannen samtidig som jeg ringte AMK.»

VIDEO TAR AV: Andre Vevang ble så opprørt av situasjonen at han startet å filme ambulansearbeiderne, lege og sykepleier da de kom frem til pasienten.


- Går du til angrep på meg?
Mens Vevang filmer gir han tydelig uttrykk for hva han synes om ambulansearbeidernes håndtering av situasjonen.

- Jeg måtte ringe 113 for at de skulle kjøre hit. Skjønner du at jeg er opprørt! Det er helt forferdelig. Dere står 40 meter unna, roper Vevang.

En av helsearbeiderne fra legevakten spør om han filmer. Vevang svarer at det har han lov til, og at dette skal komme ut. Da faller mobilen i bakken, og videobildet går i sort.

Vevang forteller til Nettavisen at legen skal ha slått mot ham, og at mobilen falt ut av hånden hans da han løftet denne for å beskytte seg.

- Han tok tak i meg og rev av den øverste knappen på skjorten min, sier Vevang.

Andre Vevang er overveldet over responsen han har fått etter at han publiserte videoen på Facebook.

Han legger til at han kommer til å anmelde dette på mandag. 

- Jeg la ut videoen for å vise hvordan denne mannen ble behandlet av helsevesenet. Jeg har selv en tante som døde i 2007 fordi AMK rotet det til. Det tok over en time fra vi ringte til de kom med hjertestarter, og da var hun død. Det er veldig viktig at slike saker kommer frem, sier Vevang til Nettavisen.

Vevang forteller at han gikk fra stedet umiddelbart etter hendelsen. I skrivende stund har videoen hans blitt delt godt over 20.000 ganger på Facebook. Vevang uttaler at han setter stor pris på helsevesenet i Norge, men at hendelser som dette ikke skal kunne skje.

- Det er bra at dette berører folk. Jeg har fått ufattelig mange positive tilbakemeldinger. Hvis ambulansepersonellet er nødt til å få beskjed av AMK for å gå 40 meter er det jo noe veldig galt med systemet, sier Vevang.

- Et kommunikasjonsproblem
Guttorm Brattebø, avdelingsoverlege og sjef for ambulanse og AMK-sentralen i Bergen, mener det hele bunner i et kommunikasjonsproblem.

- Ambulansepersonellet sa at de skulle dra bort til mannen, men ba ham om å ringe 113 siden det var tidsbesparende om melder gjorde det mens ambulansen gjorde seg klar. Da har han sannsynligvis oppfattet det slik at for å få ambulansen til å komme måtte han ikke bare løpe bort til ambulansen, men også ringe 113. Dette er en kommunikasjonssvikt, for ambulansepersonellet var aldri i tvil om at de skulle kjøre bort og hjelpe, sier Brattebø.

KOMMUNIKASJONSPROBLEM: Guttorm Brattebø, avdelingsoverlege og sjerf for ambulanse og AMK-sentralen, beklager at de ikke klarte å formidle at hjelpen ville komme raskt.


- Tar dere selvkritikk for dette?

- Vi klarte ikke å få formidlet at hjelpen ville komme raskt. Jeg beklager at vi ikke fikk den felles forståelsen, og at han som meldte fra her ikke trodde at han ble tatt på alvor, sier Brattebø.

Han legger til at det for lekfolk kan høres veldig alvorlig ut når noen nevner at de har hjerteproblemer, men at dette ikke nødvendigvis er tilfellet.

- Det kommer an på hvilken hjertemedisin det er og hva som er problemet. Når personen er våken og kan gjøre rede for seg er det også et veldig godt tegn, sier han. 

Pasient skal være sendt hjem
Pasienten skal ha vært ved bevissthet da ambulansepersonellet kom frem til ham. Han ble deretter tatt inn til undersøkelse, og skal nå være sendt hjem. Ifølge Brattebø skal det ikke ha vært hjerteproblemer som forårsaket at pasienten falt om. 

Han mener også at det var riktig av ambulansepersonellet å kjøre bort, i stedet for å ta ut utstyret av bilen og løpe bort til pasienten. Ifølge Brattebø ville det ha tatt omtrent like lang tid å løpe som å kjøre.

- Jeg mener det er riktig at de satte seg i bilen og kjørte, siden de da hadde alt utstyret med seg, sier han.

- Legen ville skjerme pasienten
Ifølge Anne Margrethe Stokken, seksjonsleder ved Akuttposten ved Helse Bergen, skal legen ikke ha vært aggressiv mot Vevang, slik han påstår.

- Det som skjer når videobildet går i svart er at legen holder hånden opp slik at mannen ikke skal filme, for å skjule pasienten. Det er sånn at folk har lov til å filme på offentlig sted, men i denne situasjonen var legen opptatt av å skjerme pasienten, sier hun.

Stokken legger til at det er veldig bra at folk varsler, men at det også er viktig å gi helsepersonell rom til å jobbe når de er kommet til stedet. Legen skal ha følt at Vevang filmet opp i ansiktet på ham.

- Denne legen har jeg jobbet med legen i mange år, og jeg kjenner ham som en veldig rolig person, sier hun.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere