RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Ortodokse kristne avbildet i en landsby i Russland. Andelen kristne vil vokse framover til 2050, ifølge nye studier.
Ortodokse kristne avbildet i en landsby i Russland. Andelen kristne vil vokse framover til 2050, ifølge nye studier. Foto: Vyacheslav Oseledko (Afp)

- Derfor blir det stadig flere kristne

Sist oppdatert:
Andelen kristne i verden vil vokse fram til 2050.

Samtidig som muslimhatet og jødehatet tilsynelatende brer om seg i Europa, blir det stadig færre kristne i denne verdensdelen. På verdensbasis er det imidlertid en økning i antall kristne.

I mer enn 100 år har den kristne andelen av den globale befolkningen forholdt seg mer eller mindre uendret. Nå viser prognoser at tendensen går i motsatt retning.

Studier viser at økningen i antall kristne skjer først og fremst i Asia, Afrika og Sør-Amerika.

- Dette er en trend man har stett ganske lenge, kanskje de 20 siste årene. Vi ser at kristendommen vokser sør for Sahara og i de asiatiske områdene. At kristendommen går tilbake i Vest-Europa, er heller ikke noen overraskelse, sier professor emeritus i religionshistorie ved Universitetet i Oslo, Kari Vogt, til Nettavisen.

Mens andelen kristne øker i andre deler av verden, sier Vogt at det er en motsatt tendens i Norge.

- Vi står i en særskilt stilling når det gjelder religiøs engasjement og praksis. Religion som samlende identitetsmarkør, er helt opplagt viktig i deler av verden hvor vi ikke befinner oss. Så det er et unntak det vi opplever her i Norge, i Norden og i Nord-Europa, sier hun.

- Religion er blitt viktigere
- Men hva skyldes økningen i antall kristne i Asia, Afrika og Sør-Amerika, Vogt?

- Det er vanskelig å svare på. Men la oss si at i svært mange av disse områdene, hvor staten ikke tar sosialt ansvar, hvor mennesker er overlatt til seg selv og hvor velferdsgodene ikke fordeles, er det ofte religiøse samfunn som sørger for å hjelpe folk. Både den åndelige og materielle velferden ivaretas ofte av religiøse institusjoner. Kirkesamfunn representerer et sikkerhetsnett for svært mange i verden i dag, sier Vogt.

- Kanskje er det også slik at religion svarer til en uutryddelig menneskelig opplevelse og uttrykksform. Religion er blitt viktigere i dag, og forsøkene på å eliminere religion i Russland og Kina har vært totalt mislykket, og har skapt nye vekstvilkår for religionssamfunnene, sier hun.

Kari Vogt

- 3,3 mrd. kristne i 2050
Ifølge statistikk fra Center for the Study of Global Christianity, vil andelen kristne øke de neste tiårene. I 2050 er det anslått å være 3,3 milliarder kristne i verden, som da vil utgjøre 36 prosent av verdens befolkning, skriver den danske avisen Kristeligt Dagblad.

I dag utgjør de kristne 33,4 prosent av den totale befolkningen i verden. Samtidig har Pew Research Center spådd at 35 prosent av jordens befolkning vil være kristne i 2050.

- Islam styrkes
Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er det stadig færre nordmenn som går i kriken. Og andelen i den norske befolkningen som ikke er medlemmer av noen tros- eller livssynsforening, har steget fra åtte til 14 prosent de siste 20 årene. Statistikken viser at innvandring til Norge bidrar til at det blir en forskyvning fra kirken til annen tro og religion.

- Hittil har kristendommen vært verdens største religion med mellom én og to milliarder tilhengere. Islam er nest størst med noe over én milliard tilhengere. Når det gjelder islam, styrkes denne religionen og er i ferd med å bygge seg opp i Europa. Selv om det også finnes mange med muslimsk bakgrunn som følger det generelle mønsteret i Europa med synkende religiøs engasjement og praksis, sier Vogt.

Stabil medlemsmasse
Statistikken viser at det til tross for befolkningsvekst har vært en stabil medlemsmasse i Den norske kirken de siste seks årene på rundt 3,8 millioner medlemmer. Antall dåp har sunket fra 42,599 i 2008 til 36.572 i 2013. Antall konfirmasjoner har ligget ganske stabilt på rundt 40.000 de siste seks årene, mens antall kirkelige vielser har sunket fra 10.536 til 8221 de siste seks årene.

7027 personer har i snitt meldt seg ut av statskirken hvert år siden 2008. Mens 1303 har i sitt meldt seg inn i kirken i samme tidsperiode.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere