RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Derfor blir ikke Hagen Nobel-leder

Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen
Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Mener profilerte Frp-politikere koker suppe på én spiker.

Det er tidligere blitt kjent at Høyre ønsker å bytte ut Thorbjørn Jagland (Ap) som leder av Nobelkomiteen. Nå fremmer flere sentrale politikere i Fremskrittspartiet ønske om at Carl I. Hagen skal overta etter Jagland.

Nestleder Per Sandberg og stortingsrepresentantene Jan Arild Ellingsen og Christian Tybring-Gjedde er blant dem som vil kjempe for Hagens kandidatur, skriver Dagsavisen.

- Suppe på én spiker
Jan Arild Snoen mener toget gikk for Carl I. Hagen allerede i 2011, da Frps stortingsgruppe vraket ham som kandidat til Nobelkomiteen i en avstemning.

- Den eneste måten til å få ham inn i Nobelkomiteen nå, er å presse Inger-Marie Ytterhorn (Frp) til å trekke seg før tiden. Det er ingen grunn til å tro at Frp-ledelsen ønsker eller vil akseptere det, sier Jan Arild Snoen på nettstedet Minerva til Nettavisen.

- Dagsavisen spekulerer også på at Høyre kan gi bort en plass til Frp, som da får to. Det er for meg utenkelig. Så dette er en suppe på én spiker som den populistiske fløyen i Frp har solgt inn til Dagsavisen, sier Snoen.

Ny mulighet i 2017
Hagen ble mildt sagt rasende da han ble vraket som kandidat av sine egne i 2011. Han trakk seg som partiets eldregeneral, og rettet skylden direkte mot partileder Siv Jensen. Den tidligere Frp-formannen har aldri lagt skjul på at det har vært en drøm for ham å sitte i Nobelkomiteen.

Snoen sier det er vanskelig å si om Hagen noensinne vil få drømmen sin oppfylt.

- Når Ytterhorns periode utløper i 2017, så er det en ny mulighet. Men det er enda tre år til, og det er vanskelig å spå hvilken posisjon Hagen vil ha i partiet da. Det går litt opp og ned, sier han.

Jan Arild Snoen

- Trenger motvekt
- Synes du Carl I. Hagen har kvalifikasjonene som trengs for å bli leder av Nobelkomiteen, Snoen?

- Jeg kan ikke se Hagen som leder i Nobelkomiteen. Han er for omstridt og i ytterkanten av norsk politikk til å bli leder av komiteen. Men medlem av komiteen kan jeg godt forestille meg. Jeg synes det kunne være en god idé fordi de trenger motvekt til den politiske korrektheten som preger denne komiteen, sier Snoen.

Nobelkomiteen med sine fem medlemmer, som utnevnes av Stortinget, skal nedsettes i høst. Da får Høyre to medlemmer, mens Frp beholder ett medlem.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere