RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Derfor er Corbyn hatet av sine egne

Venstrekandidaten Jeremy Corbyn ble med overveldende flertall valgt til ny leder av det britiske Labour-partiet. Nå må han samle partiet og gjøre det i stand til å vinne valg.
Venstrekandidaten Jeremy Corbyn ble med overveldende flertall valgt til ny leder av det britiske Labour-partiet. Nå må han samle partiet og gjøre det i stand til å vinne valg. Foto: Neil Hall (Reuters)
- Han er en gammelsosialist med grumsete synspunkter, sier Storbritannia-ekspert om Labours nye leder.

Jeremy Corbyn ble med overveldende flertall, 60 prosent, valgt til ny partileder i Labour i Storbritannia lørdag formiddag. Han overtar stafettpinnen etter Ed Miliband, som blant annet har blitt kalt en av tidenes verste Labour-leder.

Storbritannia-ekspert sier Corbyn er en svært kontroversiell politiker som skaper mye splid innad i partiet.

- Han er jo en gammelsosialist som går imot den linjen partiet har utviklet seg gjennom Tony Blair og Gordon Brown med modernisering på 1990-tallet. Han representerer en sosialistisk plattform med tilhørende politikk, og det skaper kontroverser innad i partiet, sier førstelektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, til Nettavisen.

- Han er en rebell. Det blir spennende å se hvordan han skikker seg som Labour-leder.

Upopulær i egne rekker
Allerede samme dag Corbyn ble valgt, har ledende Labour-medlemmer sagt det er uaktuelt å sitte i skyggeregjeringen i det britiske parlamentet med Corbyn som leder.

To av Corbyns motkandidater i ledervalget, Yvette Cooper og Liz Kendall, har allerede utelukket at de vil sitte i Corbyns skyggeregjering, ifølge Sky News. Også fem av medlemmene i dagens skyggeregjering har sagt det samme, blant dem skyggefinansminister Chris Leslie og skyggehelseminister Jamie Reed.

Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad.

- De til høyre i partiet er fundamentalt uenig med ham, og mener dette er feil retning for Labour. Utvelgelsen av skyggeregjeringen blir hans første utfordring. Skal han velge bredt eller bare sine egne på venstresiden? Utvelgelsen neste uke vil gi en pekepinn hvor han vil legge partiet, sier Mustad.

Skyggeregjeringen i det britiske parlamentet består av opposisjonens fremste talspersoner. Hver skyggeminister følger hvert sitt regjeringsmedlem.

- Corbyn kom inn i parlamentet i 1983 på en sosialistisk bølge som partiet red på i begynnelsen av 1980-tallet, og han har vært i parlamentet fram til nå. Han er den som har vært størst motstander av partilinjen og stemt mot partiet flest ganger, sier Storbritannia-eksperten.

- Grumsete synspunkter
Mustad sier Corbyn har tidligere uttalt seg positivt om den colombianske geriljagruppen Farc, PLO og Hamas, samt vært en åpenlys beundrer av Karl Marx.

- Han har til og med sagt at PLO er en fredsorganisasjon, og rost ytterliggående grupperinger i verden. Utenrikspolitikken hans er veldig skremmende, sier Mustad.

Fakta: Fakta om Jeremy Corbyn

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Ny leder i det britiske arbeiderpartiet, Labour.
* Født 26. mai 1949 i Chippenham i Sørvest-England.
* Har sittet i Underhuset siden 1983 som representant for bydelen Islington nord i London.
* Tilhører venstresiden i partiet og er også aktiv i den britiske fredsbevegelsen og antiatomvåpenbevegelsen.
* Han har aldri sittet i regjering eller innehatt sentrale verv i partiet.
* Gift, har tre barn.
(Kilde: NTB, Wikipedia) (©NTB)

- For å få regjeringsmakt, må han moderere sine utenrikspolitiske standpunkter. Han er en gammelsosialist med grumsete synspunkter. Han er veldig anti-amerikansk og har uttalt seg i veldig kritisk ordelag når det gjelder vestlig intervensjon rundt i verden.

- Hva er grunnen til at han ble valgt til ny leder når det er så mange i partiet som vender ham ryggen, Mustad?

- De ha endret valgsystemet i Labour. De har plutselig fått 220.000 nye medlemmer. Hvis en analyserer dette, ser det ut til at de som har meldt seg inn de siste månedene, har gjort det for å stemme på ham. Det nye valgsystemet har favorisert Corbyn og ytterpunktene, sier Mustad.

- Jeg håper at Jeremy strekker ut en hånd til alle deler av partiet, for han har en stor jobb å gjøre med å samle partiet, og jeg tror han vil gjøre det, sier avgåtte Labour-leder Ed Miliband.

- Litt skremmende
Det nye valgsystemet innebærer at alle registeret Labour-velgere har rett til å avgi stemme ved valget av ny partileder. Mustad sier det var en enorm oppslutning på 76 prosent blant nesten 600.000 stemmeberettigede i partiet.

- Det er litt skremmende. Denne ordningen er demokratisk fordi hele partiet får lov til å stemme, men samtidig frarøver du de 231 parlamentarikerne muligheten til å få stor innflytelse på valg av leder. Det tas ut av deres hender, og det tror jeg er veldig negativt. Du får en leder som til dels er valgt av partiet, men som har stor motstand i parlamentarikergruppen, sier Mustad.

Partiets valgsystem innebærer at alle som betalte tre pund, snaut 40 kroner, på nettet og registrerte seg som Labour-velger, kunne være med og stemme fram den neste partilederen.

- En vinneroppskrift
SV-politiker Hilde Maisey mener Labour har beveget seg tilbake til røttene med Corbyn som ny leder. Hun tror det kan være en vinneroppskrift.

- Labour har tapt to valg på rad, med to forskjellige strategier. Den tredje er å gå tilbake til røttene, og det er det som har skjedd nå, sier Maisey, som er i London for å følge partiledervalget, til NTB.

- Det var et veldig stort øyeblikk. Jeg har sett voksne mennesker bryte ut i gråt, noe som er svært uvanlig i forbindelse med britisk politikk, forteller hun.

- Han vil bli smadret
Labour har lenge slitt i motvind med Ed Miliband som leder. Men Mustad tviler på at partiet har noen sjanse til å få ny giv i seilene mot regjeringsmakt i 2020 med Corbyn ved roret.

- Dette er nesten blitt en farse. Jeg er redd for at det allerede er planlagt en tid etter Corbyn. Jeg tror han kommer til å bli smadret av David Cameron fordi han har så lite erfaring med å tale i Underhuset. Jeg tror ikke han vil mestre det, sier Mustad.

David Miliband var utenriksminister under Gordon Brown.

Lederstrid mellom brødre
I 2010 ble svært mange overrasket da Ed Miliband ble valgt som Labours partileder fremfor storebroren David Miliband, som hadde betydelig erfaring som tidligere utenriksminister.

- Jeg sa det i 2010. De har valgt feil bror, og det er jeg hundre prosent sikker på. Hadde de valgt David Miliband i 2010, hadde de ikke endt i denne situasjonen de er i nå. Det var på grunn av denne brødre-farsen at de valgte å endre valgsystemet, sier Mustad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere