*Nettavisen* Nyheter.

- Derfor fikk hun ikke prisen i fjor

Pakistanske Malala Yousafzai (17) får Nobels fredspris for 2014 for sin kamp mot undertrykkelse og for barns rett til utdanning.

Pakistanske Malala Yousafzai (17) får Nobels fredspris for 2014 for sin kamp mot undertrykkelse og for barns rett til utdanning. Foto: Stan Honda (Afp)

Tror Nobelkomiteen verget seg mot å gi prisen til en tenåring.

10.10.14 13:07

Årets Nobels fredspris går til den pakistanske aktivisten, MalalaYousafzai (17) og den indiske menneskerettighetsforkjemperen Kailash Satyarthi.

Norges fremste fredsforsker mener det var en lite kontroversiell pris.

- Jeg synes dette er en glitrende pris og nyskapende pris fordi den løfter fram ungdoms rettigheter til utdanning og rettigheter til å velge fritt virke, og avstå fra barnearbeid, sier direktør ved fredsforskningsinstituttet (PRIO), Kristian Berg Harpviken, til Nettavisen.

Tidenes yngste
Harpviken sier det er nyskapende i Nobelkomiteens historie å premiere ungdomspolitikere med Nobels fredspris.

- Og det understrekes ytterligere med at hun uten sammenligning er den yngste i Nobels fredspris’ historie.

Malala Yousafzai seilte opp som en klar favoritt som fredsprisvinner i fjor. Men til manges skuffelse, ble det ikke henne. Ett år senere har Nobelkomiteen valgt å tildele henne prisen.

- Hun er bare ett år eldre. Men hun har gjennom sitt virke det siste året ytterligere overbevist Nobelkomiteen om sitt nobelformat, sier Harpviken.

- Var for ung
Han sier det er minst to grunner til at hun ikke ble tildelt prisen i fjor.

- Det ene er fordi hun var ung, og Nobelkomiteen vegret seg mot å gi prisen til en tenåring, selv om de gjorde det i år. Den andre grunnen er fordi hun ble innrullert i en lobby- og mediekampanje, så det fikk Nobelkomiteen til å bli skeptisk, sier Harpviken.

Han henviser til uken før kunngjøringen i fjor, hvor Malala hadde et tett program med både boklansering og var hedersgjest hos CNNs drevne reporter Christiane Amanpour.

- Nobelkomiteen ønsker ikke å gi inntrykk av at de lar seg påvirke.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kailash Satyarthi (60) får Nobels fredspris for 2014 for sin kamp mot undertrykkelse og for barns rett til utdanning. Foto: Ravi Raveendran (Afp)

- Hedrer sivil ulydighet
Malala deler årets fredspris med den indiske aktivisten Kailash Satyarthi (60).

- Satyarthi er ikke like godt kjent for meg, men en veldig interessant figur som har ledet kampen mot barnearbeid i India, sier Harpviken.

- Han har vært frisk i aksjonsformen, som hedrer sivil ulydighet ved å bryte seg inn i fabrikker som bruker barnearbeid.

Komiteens leder, Thorbjørn Jagland, avviser at Malala Yousafzai var for ung til å kunne motta prisen alene.

- Her gir vi prisen til den unge med så klar stemme og den litt eldre som har arbeidet mot barnearbeid i årevis, uttalte Jagland.

- Med stort personlig mot har Kailash Satyarthi, i tradisjonen fra Gandhi, ledet ulike former for fredelige protestaksjoner for å rette søkelyset mot grov utnyttelse av barn for økonomisk gevinst, påpeker Nobelkomiteen.

Fakta

Fakta om Kailash Satyarthi

Barna blir solgt videre
I 1980 startet han organisasjonen Bachpan Bachao Andolan. Den har hjulpet barn ut av slavelignende forhold i teppe- og klesindustrien, og inn i utdanning og et nytt liv.

Indiske barn blir ofte hentet hjemmefra og satt i arbeid etter at familien deres har tatt opp lån. Men ofte er familiene ikke i stand til å betale lånet tilbake, og barna blir solgt videre.

Satyarthi sier han gleder seg over at han er tildelt fredsprisen, og at den er en ære til alle barn som lider under tvangsarbeid.

Satyarthi (60) har reddet titusenvis fra barnearbeid og bidratt til den internasjonale kampen for barns rettigheter.

Fakta

Fakta om Malala Yousafzai

Malala hylles
Pakistanske Malala er blitt en ledende stemme for jenters rett til utdannelse.

- Hun har ved sitt eksempel vist at også barn og unge kan bidra til å bedre sin egen situasjon. Hun har gjort dette under de mest farefulle omstendigheter. Gjennom sin heltemodige kamp er hun blitt en ledende stemme for jenters rett til utdannelse, heter det i begrunnelsen fra Den Norske Nobelkomité.

Jagland peker på at i verdens fattige land er 60 prosent av befolkningen i dag under 25 år.

- Det er en forutsetning for en fredelig utvikling globalt at barns og unges rettigheter respekteres. Særlig i konfliktområder bidrar overgrep mot barn til at konflikter føres videre gjennom generasjoner.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.