- Derfor finnes det ikke et liv etter døden

En mann som angivelig har vært klinisk død to ganger, beskriver opplevelsen som et svart intet. En forskingsrapport åpner imidlertid for at det kan være liv etter døden (illustrasjonsbilde).

En mann som angivelig har vært klinisk død to ganger, beskriver opplevelsen som et svart intet. En forskingsrapport åpner imidlertid for at det kan være liv etter døden (illustrasjonsbilde). Foto: Daniel Garcia (AFP)

Mannen som har vært klinisk død to ganger, er overbevist om at man bare dør.

27.02.15 20:14

Det å dø gjør man stort sett bare én gang i livet. Men en mann som har stilt opp på nettmøte hos Reddit, hevder han har vært klinisk død hele to ganger.

Frøste gang var han klinisk død i cirka to minutter i forbindelse med en motorsykkelulykke. Andre gang var han klinisk død i ytterliggere to minutter etter en overdose med smertestillende medisiner, skriver The Independent.

Mange mennesker som har hatt nær-døden-opplevelser, har beskrevet en tilstand hvor de ser et lys i enden av en tunnel.

Men det var ikke tilfellet for mannen som har vært død to ganger. Alt han opplevde, ifølge seg selv, var totalt mørke.

- Jeg hadde ingen fornemmelse, det var bare svart tomhet. Ingen tanker, ingen bevissthet, ingenting, sier han.

- Alt var bare svart
- Begge gangene var jeg rett og slett ikke «til stede». Alt var bare svart. Jeg vil beskrive det som å ta en lur. En kort lur uten drømmer. Du våkner opp og føler at du har sovet i lang tid, mens i realiteten har det kun gått 15 minutter.

- Den eneste måten jeg vet det (at han var død red.anm.) er fordi legene var forpliktet til å fortelle meg det.

- Hvis ikke legene hadde fortalt meg det, så hadde jeg antatt at det var en drømmeløs lur.

Historien til mannen kan ikke verifiseres, men han har lagt ut deler av legejournalen og bilder fra da han var trafikkskadet.

Forhold til religion
Mannen blir også spurt om sitt forhold til religion og et liv etter døden.

- Jeg har alltid vært en ateist, men det har alltid vært en del av meg som har håpet på at det var en Gud eller en himmel eller noe som er større enn oss. Hvem skulle ikke ønske at himmelen fantes?

- Jeg er fortsatt ateist, og jeg vet nå at det ikke finnes noen Gud eller himmel. I hvert fall ikke for meg. Min begrunnelse for det, er at ingen Gud ville la en person og familien måtte gjennomgå en sånn opplevelse.

Forskning på livet etter døden
Dette er kanskje dårlig nytt for livet-etter-døden-tilhengere, men fortvil ikke. En forskningsstudie, som er utført av forskere i Storbritannia og USA, åpner for at det faktisk er et liv etter døden.

Studien er den største av sitt slag, og er basert på fire års forskning på pasienter med hjertestans. Studien viser at 40 prosent av pasientene som overlevde hjertestansen, opplevde en form for «bevissthet» mens de var klinisk døde.

Eksperter mener at hjernen stopper å fungere 20 til 30 sekunder etter at hjertet har sluttet å banke, og at det ikke er mulig å være bevisst på noe som helst måte etter at det har inntruffet.

- Vi vet at hjernen ikke kan fungere etter at hjertet har sluttet å banke, sier professor Sam Parnia ved State University of New York, som ledet undersøkelsen, til The Telegraph.

Illustrasjonen skal forestille en såkalt spirituell portal mellom livet og livet etter døden. Foto: Wikimedia Commons

- Uimotståelig bevis
Forskerne hevder imidlertid at de har fått høre uimotståelig bevis på at pasienter opplevde virkelige ting opptil tre minutter etter at hjertet stoppet, og at de husket det de opplevde da de våknet opp til live igjen.

Professor Parnia sier at for eksempel en 57 år gammel sosialarbeider fra Southampton ga en svært overbevisende beretning om hva han opplevde da han var klinisk død, mens leger og sykepleiere forsøkte å vekke ham til live.

- I dette tilfellet ser det ut til at bevisstheten var til stede i opptil tre minutter, sier han.

- Mannen beskrev alt som skjedde i rommet, og desto viktigere, han hørte to pipetoner fra maskinen som lager lyder i intervaller på tre minutter. Så vi kunne tidfeste hvor lenge opplevelsen varte.

- Han virket veldig troverdig, og alt han fortalte som hadde skjedd ham, hadde faktisk skjedd, sier professoren.

- Fascinerende forskning
2060 pasienter fra 15 sykehus fra Storbritannia, USA og Østerrike deltok i undersøkelsen, som er publisert i det medisinske tidsskriftet Resuscitation.

- Forskerne fortjener gratulasjoner for gjennomførelsen av en fascinerende studie som vil åpne dører til mer omfattende forskning på hva som skjer når vi dør, sier redaktør Jerry Nolan i Resuscitation.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.