*Nettavisen* Nyheter.

- Derfor løslot vi massemorderen

Foto: - (AFP)

Skotske myndigheter svarer på krass kritikk fra FBI-sjefen.

23.08.09 15:50

Skotske myndigheter forsøker å forsvare løslatelsen av Lockerbie-bomberen etter at sjefen for Det føderale politiet i USA (FBI), Robert Mueller, gikk ut og omtalte frigivelsen av Abdelbaset Ali al-Megrahi (57) som et «hån mot rettsprinsippet».

- Dine handlinger med å løslate Megrahi er like uforklarlige som de er skadelige for rettsprinsippet, skriver FBI-sjefen i et åpent brev til den skotske justisministeren Kenny MacAskill, som besluttet å løslate Megrahi, melder BBC.

Grov feilvurdering
Skottlands tidligere førsteminister Jack McConnell kaller beslutningen en grov feilvurdering. Mens Skottlands nåværende førsteminister forsvarer avgjørelsen.

- Vi skjønner frustrasjonen. Vi forstår uenigheten. Men vi er nødt til å gjøre det vi mener er riktig i henhold til vårt rettssystem, og det er vi forpliktet til å gjøre, sier McConnell i en uttalelse søndag.

Libya har antydet at løslatelsen av Megrahi kom i stand som følge av en handelsavtale mellom Storbritannia og Libya. Men dette er blitt avvist fra britisk hold.

Anbefalinger
Skotske myndigheter sier avgjørelsen ble fattet på grunnlag av blant annet anbefalinger fra benådningskommisjonen, som har vurdert Megrahis søknad om løslatelse.

- Mueller var involvert i Lockerbie-saken, og har derfor sterke meninger. Men han bør også være klar over at mens mange familier motsatte seg MacAskills beslutning, så er det også mange som støtter den, opplyser den skotske regjeringen i en uttalelse, og henviser til familiene til Lockerbie-ofrene.

Mueller er en tidligere aktor som spilte en sentral rolle i etterforskningen av terroraksjonen.

Skottland har mottatt krass kritikk fra flere hold for å ha løslatt Megrahi, deriblant president Barack Obama. 57-åringen ble dømt i 2001 for å ha gjennomført bombingen av Pan Am-flyet i 1988. 270 mennesker omkom i terroraksjonen. Megrahi lider av uhelbredelig kreft og ble løslatt på et barmhjertighetsgrunnlag, slik at han kunne reise hjem for å dø sammen med familien i Libya.

Hyllet som en folkehelt
Den tidligere libyske etterretningsagenten Megrahi ble hyllet som en folkehelt da han landet i Tripoli, Libya torsdag kveld, og har til og med fått møte landets leder Gaddafi personlig.

- Selvsagt så er synet av at en massemorder blir mottatt som en helt i Tripoli svært opprivende og svært smertelig, sa Storbritannias utenriksminister David Miliband til BBC Radio 4 dagen etter løslatelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag