*Nettavisen* Nyheter.

- Derfor sparte vi Breiviks liv

Foto: Jon Eeg/Alexander Winger/Politiet

Beredskapstroppen forteller sin historie for første gang.

26.11.11 21:57

Da beredskapstroppen Delta ankom Utøya 22. juli, sto de overfor en ekstremt krevende oppgave. På vei fra Oslo til Utøya får beredskapslederen beskjed om at det sannsynligvis er tre til fem gjerningsmenn på øya, og de skal være tungt bevæpnet. I tillegg snakkes det om sprengstoff på øya.

I denne ukens utgave av Dagbladet Magasinet snakker beredskapstroppen ved aksjonsleder Terje (44), og politiinspektør Anders Snortheimsmoen for første gang ut om den dramatiske historien. I detalj forteller de om minuttene da troppen pågrep Anders Behring Breivik.

Les også: Nå forteller politiet hva som skjedde på Utøya

Fulgte ikke ordre
Mens fem av aksjonsmennene beveger seg mot sørenden av øya, får de øye på bevegelser nede i skogkanten. Der og da vet ikke Delta-mennene at det er gjerningsmannen, men han blir anropt og gjør en brå bevegelse.

- Det var tydelig at han ikke hadde sett politiet. Han snudde seg og gikk mot dem. Så ble han borte et lite øyeblikk, før han dukket opp igjen og kom gående med hendene ut til siden. Tjenestemennene anropte ham, men han etterkom ikke ordre. Han bare fortsatte å bevege seg mot dem, sier politiinspektør Anders Snortheimsmoen til Dagbladet Magasinet.

Les også: Slik forløp politiaskjonen på Utøya

Tjenestemennene legger merke til vesten til Breivik, som buler ut rundt magen, og de ser en ledning fra vesten. Tjenestemennene utgrupperer og fortsetter å anrope ham mens de må gjøre en vurdering av hvor langt de kunne slippe ham innpå seg.

- De tenkte med en gang at han hadde et bombebelte, sier aksjonsleder Terje, til Dagbladet Magasinet.

I dette skogfeltet, rundt 45-50 meter unna skolestua,
ble Breivik pågrepet:(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

Siktet mot hodet
Sikringsmannen i Deltagruppen står 15 meter unna Breivik og holder oversikt over situasjonen. Han sikter mot hodet til Breivik gjennom sin MP5.

- Akkurat idet han skulle skyte, ropte flankemannen «det er ikke en bombe, det er ikke en bombe». Da etterkom Breivik pålegget og stoppet. Det var så nær det overhodet er mulig å komme, han tok trykkpunkt på avtrekkeren. Akkurat de vurderingene som blir gjort der og da, er politiarbeid på høyt, høyt nivå, sier Snortheimsmoen.

Derfor ble Breivik spart
Politiinspektør Snortheimsmoen sier tjenestemenn fra andre land i ettertid har spurt ham om hvorfor han ikke ble skutt. På spørsmål fra Dagbladet om hvorfor Breivik ikke ble skutt, svarer han følgende:

- Han bestemte det egentlig selv. Det var responsen han ga oss som avgjorde om vi skal skyte eller ikke. Hva han hadde gjort, var for oss likegyldig. Vi skal skyte hvis han er en trussel mot tredjeperson eller oss, sier Snortheimsmoen.

- Hadde Breivik tatt ett skritt til, og blitt en trussel mot våre på grunn av det man trodde var et bombebelte, så hadde vi skutt ham. Og når man skyter mot en person med en bombe på kroppen, så skyter man for å uskadeliggjøre, altså for å drepe, sier Snortheimsmoen og aksjonsleder Terje.

Du kan lese hele historien i Dagbladet Magasinet her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.