*Nettavisen* Nyheter.

- Dessverre må vi ty til arbeidskraft fra vikarbyråer

Foto: Øyvind Bratt (Rana Blad)

Rana kommune leide i fjor inn 22 sykepleiere fra vikarbyrå. Uten denne arbeidskraften hadde ikke ferieturnusen gått opp.

02.03.11 21:25

RANA (Rana Blad): Omsorgssjef Ann Jorid Virik i Rana kommune bekrefter at de har blitt avhengige av vikarbyråer for å få hjulene til å gå rundt spesielt i ferietiden.

- Dette er trenden de seinere årene. Dessverre må vi ty til arbeidskraft fra vikarbyråer, siden vi ikke greier å skaffe nok vikarer lokalt, sier hun til Rana Blad.

Kommunen har ikke knyttet seg eksplisitt til en leverandør. Under ferieavviklingen i fjor ble det det leid inn 22 sykepleiere. Fem ble hentet fra vikarbyrået Helsenor, sju fra Medpartner, åtte fra Adecco og to fra Manpower.

- I fjor benyttet vi Adecco for første gang, sier Virik.

Hun forteller at de har fått inn svenske og norske sykepleiere, og har god erfaring med deres faglige kvalitet.

Kommunen benyttet også 16 legestudenter fra selskapet Ambio som pleiemedarbeidere.

Adecco under lupen
- Vi vet ennå ikke hvor stort behov vi vil ha for vikarer for inneværende år, men det er helt klart at vi må hente inn folk fra vikarbyråer, sier Virik. Hun forteller at administrasjonen innen omsorgsavdelingen jobber med å få de nødvendige avklaringene fra egen organisasjon. Hovedregelen for Rana kommunen er at ansatte skal få avviklet sin ferie i løpet av skoleferien.

- Med oppslagene i media om hvordan Adecco har drevet sin virksomhet innen helsesektoren, er det klart at vår tillit til selskapet er svekket. Vi vil vurdere om vi fortsatt vil ha noe med Adecco å gjøre, sier Virik.

Prioriterer egne ansatte
Hun understreker at man så langt ikke har signert noen bindende avtaler for innleie denne sesongen. Før man går til det skrittet å leie inn folk, åpner kommunen for at deltidsansatte kan øke sine stillinger for en periode.

- Fagutdanna hjelpepleiere og sykepleiere, som ikke har en fulltidsstilling hos oss, vil bli tilbudt å jobbe i en fulltidsstilling i tidsrommet 20. juni til 1. september, sier Virik.

De ga også dette tilbudet til denne gruppen medarbeidere i fjor. Da benyttet 20 personer seg av muligheten til å øke sin stillingsbrøk.

- Vi håper at enda flere av våre egne sier ja til muligheten for å jobbe mer, slik at vi trenger færre vikarer, sier Virik.

Følger turnusregler
Arbeidstiden og turnusen til de innlede vikarene settes opp av kommunen.

- Vi legger opp en arbeidstid slik at det gjennomsnittlige belastningen er på 35,5 timer i uka. Det er i henhold til avtaleverket for arbeidstid, sier Virik.

Hun forteller at enkelte vikarbyråer har tilbudt ansatte som kunne jobbe mer enn dette.

- Når vi har klargjort for dem at vi følger normale arbeidstidsbestemmelser, har de trukket seg fra å tilby sine tjenester til oss, sier omsorgssjefen.

Hun er veldig opptatt av at de skal ha en turnusordning som er i samsvar med regelverket.

Skjønner kommunal skepsis
Informasjonssjef Anne-Stine Talseth i Adecco Norge har full forståelse for at Rana kommune reagerer etter det som er avdekket den seinere tiden.

- Vi ønsker å gå inn i en dialog med kommunen, sier hun.

Talseth forteller at den eneste måten de kan gjenvinne tilliten er at de nå foretar en fullstendig gransking av Adecco helse og at de lukker alle mulige avvik de måtte finne der.

Les flere saker hos ranablad.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag