- Det bare smalt og kom blod ut av ansiktet

Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

- Kroppen reagerte kjappere enn hodet. Jeg så at blodet kom ut av ansiktet på Jeddi, og da var jeg på vei ut av bilen.

18.01.11 21:25

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Tirsdag fortalte den 29 år gamle vennen til Mohammed «Jeddi» Javed hvordan Stig Millehaugen skjøt vennen i bakhodet på kloss hold.

29-åringen satt i bilen da hendelsen fant sted.

De tre skulle hente en bil til bruk i et ran de hadde planlagt, men det var ingen bil på Haugerud. I en liten sidevei skulle 29-åringen snu bilen. Javed satt i passasjersetet mens Millehaugen satt i baksetet.

- Det sa pang. Det smeller og jeg ser på høyre side og jeg ser Jeddi som får blod ut av fjeset. Samtidig er jeg på vei ut av bilen og tar bena fatt og løper som bare det. Jeg ser ikke på ham i det hele tatt. Jeg bare er på vei ut av bilen. Kroppen reagerte fortere enn hodet, fortalte hovedvitnet om den dramatiske mandagen i januar 2009.

Mannen hadde blitt forsøkt drept to ganger før denne hendelsen, og instinktet fortalte ham at han skulle løpe. En gang så han bak seg, og da så han Stig Millehaugen se ned mot ham.

- Jeg satte inn turboen og løp enda fortere, fortalte mannen i retten.

- Han er en homo
Det var mildt sagt en dårlig stemning mellom politiets hovedvitne og Stig Millehaugen da den hettekledte mannen ankom Oslo tingrett. Mannen slengte meldinger til Millehaugen som la hodet på skakke og så rolig iskaldt tilbake på vitnet.

- Jeg ser på deg at du er litt giret nå men jeg hadde satt pris på at du hadde tatt en par magedrag og forsøkt å slappe av nå mens vi snakker sammen, sa statsadvokat Svein Holden for å roe ned situasjonen.

Hovedvitne fortalte at han også hadde vært venn med den andre tiltalte i saken. Det var i 2002 - 2003.

- Skiftet side
- Vi var venner en gang i tida, men han skiftet side. Ifølge dere fra A gjengen til B gjengen. Han begynte å gå sammen med de som hadde skutt på Sandaker, sa hovedvitnet. (Skyting på Sandaker i 2004 der en person ble drept. Les egen sak )

- Hvordan vil du beskrive Millehaugen, spurte Holden og fikk et kontant svar fra vitnet:

- Han er en homo!

- Et "opplegg"
Deretter begynte han å fortelle om kontakten med Millehaugen. De hadde spilt sjakk sammen i Ringerike fengsel. Da de kom ut hadde han lagt til Millehaugen på Facebook. Før drapet kontaktet Millehaugen ham med tilbud om "et opplegg".

- Det var et "opplegg" for å tjene penger og det skulle skje i Sagene-området. De skulle bruke våpen og en bil som rambukk.

Vitnet ønsket ikke å fortelle hva det var, men har tidligere fortalt politiet at det var snakk om et ran.

I ukene før drapet jobbet 29-åringen med å samle mulige deltakere i "opplegget", men Millehaugen skrotet flere av dem. Til slutt kontaktet han Mohammed Javed. Det var en mann Millehaugen ville ha med på "opplegget". Deretter fortalte hovedvitnet om flere møter med Millehaugen der de planla "opplegget".

Drapsdagen
Drapsdagen møtte hovedvitne sin svært gode venn Mohammed Javed. Deretter plukket de opp Stig Millehaugen. Denne dagen var Millehaugen kledt i mørk bukse og jakke, mørk lue og han hadde en svart liten bag med seg. De skulle hente en bil som skulle brukes i ranet, men bilen var altså ikke på Haugerud slik Millehaugen hadde forklart. Istedenfor møtte døde Javed Mohammed, og takket være den lynraske reaksjonen til hovedvitnet så reddet han livet.

Konflikten mellom Young Guns og B-gjengen danner et blodig bakteppe i denne rettssaken. B-gjengen er en gruppe på 40 menn med pakistansk opprinnelse. 28-åringen som er medtiltalt i straffesaken mot Stig Millehaugen er sentral i B-gjengen. Politiet mener at han ga oppdraget til Millehaugen. Under rettssaken mandag kom det fram at 28 åringen tidligere hadde vært en del av A-gjengen som brøt med Young Guns for noen år siden, og inngått samarbeid med B-gjengen.

Den drepte Mohammed Javed var sentral i Young Guns - en gruppe på 15 - 20 personer av ulik etnisk opphav. Statsadvokat Svein Holden fortalte i retten mandag at denne gruppen har en mer hierarkisk oppbygging enn B-gjengen, og Javed var en av toppene.

29-åringen som tirsdag vitner i Oslo tingrett er også svært sentral i Young Guns. Nylig fikk han 12 års fengsel for drapsforsøk på en av sjefene i B-gjengen.

Stig Millehaugen mener at politiets hovedvitne lyver når han knytter Stig Millehaugen til drapet på Javed og drapsforsøket på seg selv. Det er helt avgjørende for Millehaugen at Oslo tingrett ikke tror på vitnets historie hvis Millehaugen skal ha noen sjans på frifinnelse.

Les: Angriper politiets hovedvitne

At man kan sette spørsmålstegn ved vitnets troverdighet sa til og med statsadvokat Svein Holden i sitt innledningsforedrag mandag. Holden advarte retten mot å tro på alt 29-åringen forteller. Han har alle grunner til å forsøke å knytte en av toppene i B-gjengen til drapet på Javed.

Likevel tror altså politiet på ham når han forteller at Millehaugen skjøt Mohammed Javed. Årsaken er at dette passer godt med andre bevegelser som Millehaugen gjorde denne mandagen i januar 2009.

Les: Disse bevegelsene må Millehaugen forklare

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.