RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det beste er å ikke ha atomkraftverk

De sønderrevne reaktorene ved Fukushima Daiichi-kraftverket i Japan utgjør fortsatt en sikkerhetsrisiko. Det tidligere statsminister, Naoto Kan (innfelt) har å si er lite betryggende.
De sønderrevne reaktorene ved Fukushima Daiichi-kraftverket i Japan utgjør fortsatt en sikkerhetsrisiko. Det tidligere statsminister, Naoto Kan (innfelt) har å si er lite betryggende. Foto: Toshiaki Shimizu
Sist oppdatert:
Tidligere statsminister forteller om skremmende dårlig krisehåndtering av Fukushima-ulykken i Japan.

Tidligere statsminister i Japan, Naoto Kan, sier at lite er blitt gjort siden flommen i fjor for å forbedre sikkerheten på japanske atomkraftverk.

i fjor vår førte jordskjelvet utenfor Japan og den etterfølgende flommen til strukturelle skader på Fukushima-kraftverket.

Minst en reaktorbygning gikk i luften, mens en annen, som oppbevarte brukt atombrensel, sprakk.

- Ingen informasjon

I en høring mandag sier den daværende statsministeren Naoto Kan at mangelen på informasjon var en skremmende opplevelse, ifølge nyhetsbyrået Kyodo News.

- Det var ikke mye informasjon jeg fikk, verken fra den statlige kontrollenheten NISA, eller kraftverkets operatør, TEPCO, sier Kan.

Tusenvis av mennesker måtte til slutt evakueres som følge av radioaktivt nedfall og situasjonen var i flere dager svært uoversiktlig mens de lokale myndighetene ble mistenkt for å holde tilbake informasjon.

Radioaktivt nedfall ble registrert over store deler av verden, tilogmed i Norge.

Kan legger skylda på TEPCO og lokale byråkrater og sier at han verken fikk informasjon om hva situasjonen ved kraftverket var, hvordan den kunne utvikle seg, og hva som kunne gjøres.

- Jeg følte at jeg ikke kunne foreta meg noe for å begrense krisen, legger han til.

Arbeidet med å fjerne brukte brensselsstaver fra den radioaktive suppa i reaktor 4 er fortsatt ikke ferdig. Et nytt jordskjelv vil føre til flere store utslipp. Bildet er tatt 26. mai i år.

- Ville redde sin egen rygg

Han går hardt ut mot japanske byråkrater og TEPCO, og mener de kun knyttet seg til et falskt håp om at situasjonen ikke kom ut av kontroll og at de var mer opptatte av å beholde sine egne jobber og redde sin egen rygg enn offentlig trygghet.

Kan sier også at TEPCO ba om å få evakuere alle ansatte fra kraftverket mens krisen var i gang, en søknad han avslo.

I høringen kom det også frem at Kan støttet sin stabssjef, Yuki Edano, som avslo tilbudet fra USA om å sende amerikanske atomeksperter til Fukushima, for å invitere dem hadde vært «upassende».

Samtidig kommer han med en oppfordring:

- Jeg vil gjerne si dette til Japan og til resten av verden - den tryggeste atompolitikken er å ikke ha atomkraftverk, sier han, ifølge CNN.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere