RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det blir en satans utfordring å håndtere

Påtroppende NATO-sjef Jens Stoltenberg og avtroppende NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen.
Påtroppende NATO-sjef Jens Stoltenberg og avtroppende NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Jens Stoltenberg overtar stafettpinnen i den mest turbulente situasjonen i Europa siden andre verdenskrig.

Neste uke samles medlemslandene i NATO til et toppmøte i Wales, Storbritannia. Da blir Jens Stoltenberg formelt valgt til ny generalsekretær i den en gang så mektige alliansen. 1. oktober overtar han som NATO-sjef etter Anders Fogh Rasmussen.

- Stoltenberg kommer inn i en situasjon hvor europeisk sikkerhetspolitikk er under press som aldri før, sier leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til Nettavisen.

Rasmussen har vært en høyprofilert NATO-sjef og blitt karakterisert som en «hardliner» innen sikkerhetspolitisk sammenheng. I et intervju med flere europeiske aviser denne uken uttalte den avtroppende NATO-sjefen at han ønsker å etablere flere NATO-baser i Øst-Europa. Hensikten er å imøtekomme eventuelle trusler fra Russland.

Sikkerhetsgaranti
Mens mange tradisjonelle medlemsland er skeptiske til en styrking av NATOs militære tilstedeværelse i de tidligere østblokklandene, er det flere mindre NATO-land som ønsker å få på plass flere NATO-baser. Et nøkkelord i denne sammenheng er sikkerhetsgaranti.

Flere NATO-land med russiske minoriteter frykter nemlig at Russlands president Vladimir Putin skal bruke samme argumentasjon overfor dem som han har gjort for å legitimere Russlands aggresjon overfor Ukraina. Putin legitimerte annekteringen av Krimhalvøya ved å argumentere for russiske minoriteters angivelige beskyttelsesbehov i Øst-Ukraina.

- Stoltenberg starter med den mest turbulente situasjonen i Europa siden andre verdenskrig. Jeg kan ikke huske en situasjon som har vært så turbulent og som har så mye usikkerhet med så mange variabler i bevegelse, sier Melby.

Sikkerhetsorden
Disse variablene består blant annet av Russlands voldsomme aggresjon overfor Ukraina, USAs usikre fremtidige rolle som en dominant aktør i internasjonal politikk og internasjonale institusjoner, samt de store utfordringene med den økonomiske byrdefordelingen innad i alliansen.

- Selv om konflikten i Ukraina ikke berører et NATO-medlem direkte, så kan den ha store konsekvenser innad i NATO og for sikkerhetsgarantiene som NATO er leverandør av. Måten man har håndtert Ukraina på, med økonomiske sanksjoner og politisk isolering, og forsiktighet med militære virkemidler i den tro at man skal få til en diplomatisk og politisk situasjon, har ført til at konflikten har trappet opp istedenfor å trappe ned, sier NATO-forskeren.

Svein Melby

Trussel mot Europa
Melby sier at dersom situasjonen i Ukraina får lov til å utvikle seg ytterligere, kan det fort bli en trussel mot hele den kollektive sikkerhetsordenen i Europa.

- Hvis flere og flere stater mister tillitten og troen på denne kollektive sikkerhetsordenen, kan man få en situasjon hvor man vil ordne opp for seg selv, og man vil få en utvikling som går i retning av en nasjonalisert sikkerhetsorden. Og det var nettopp en sånn sikkerhetsorden som vi hadde før første verdenskrig. Og det var den nasjonaliserte sikkerhetsordenen som bidro til første verdenskrig, sier Melby.

- En satans utfordring
Melby sier det er uhyre viktig å beholde denne kollektive strukturen, og påpeker at det må tas et krafttak fra Stoltenbergs side for å vise at det ennå er liv i NATO.

- Det er hundre år siden første verdenskrig. Da manglet man dette kollektive nettverket. Men man kan havne i den samme situasjonen igjen. Det er en satans utfordring å håndtere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere