*Nettavisen* Nyheter.

- Det blir ikke noe NATO om Trump blir gjenvalgt

 

KNALLHARD KRITIKK AV TRUMP: - Jeg lover deg, hvis han blir gjenvalgt, så vil det ikke bli noe NATO. Vi kommer til å havne i skikkelig trøbbel, sa Biden blant annet om Trump. Foto: (NTB scanpix)

Joe Biden knallhardt ut mot Trump i debatt mellom Demokratenes presidentkandidater.

16.10.19 19:51

NEW YORK (Nettavisen/NTB): Joe Biden, Elizabeth Warren og Bernie Sanders var blant tolv demokrater som natt til onsdag norsk tid sto på scenen på Otterbein University i Ohio.

Det var på forhånd ventet at riksrettsprosessen, Tyrkias offensiv i Syria og helsehjelp ville bli hovedtema. Debatten i Ohio er den første etter at riksrettsprosessen mot president Donald Trump startet.

Les også: Hunter Biden vedgår at han ikke innså følgene av virksomheten i Ukraina

- Jeg lover deg, hvis han blir gjenvalgt, så vil det ikke bli noe NATO. Vi kommer til å havne i skikkelig trøbbel, sa Biden om Trump. Og han la til:

- Vi har en uberegnelig, gal president, som ikke vet noe som helst om utenrikspolitikk og som handler ut av frykt for sitt eget gjenvalg.

Biden forsvarte også USA’s intervensjon i Syria, Afghanistan og Irak med tanke på kampen mot IS.

- De er ute etter å skade USA. Det er derfor vi ble involvert i utgangspunktet, og ikke avga hele områder til Assad og russerne, sa Biden.

Les også: Amerikansk elitesoldat: - Jeg skammer meg

Debatten mellom demokratene som kjemper om å bli partiets presidentkandidat ved neste års valg, er den fjerde, og det har aldri vært så mange i en debatt samtidig.

De andre som deltok i debatten var Cory Booker, Pete Buttigieg, Julián Castro, Tulsi Gabbard, Kamala Harris, Amy Klobuchar, Beto O'Rourke, Tom Steyer og Andrew Yang.

Tidligere visepresident Joe Biden har så langt vært favoritten på meningsmålingene, men Massachusetts-senatoren Elizabeth Warren haler innpå. På en måling New York Times publiserte forrige uke, fikk Biden 26 prosent, og Warren fikk 23 prosent.

President Donald Trump var for øvrig ikke imponert av noen av kandidatene under debatten.

- Vår rekord økonomi ville KRASJE, akkurat som i 1929, om en av disse klovnene ble president, skriver Trump på Twitter.

Les også: Trump: - Jeg vil heller fokusere på vår sydlige grense

Biden forsvarte sønnen

Tidligere visepresident Joe Biden mener Donald Trump er ute etter sønnen hans fordi presidenten vet at Biden kan «slå ham ned i støvlene» i et presidentvalg.

– Sønnen min gjorde ikke noe galt. Jeg gjorde ikke noe galt, sa Joe Biden under demokratenes TV-debatt i Westerville i Ohio tirsdag kveld.

Riksrettsprosessen mot Donald Trump var det første temaet under debatten mellom demokratene som kjemper om å bli partiets presidentkandidat til valget neste år.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Tidligere visepresident Joe Biden og senator Elizabeth Warren under TV-debatten i Ohio tirsdag kveld, arrangert av CNN og New York Times. Foto: AP / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

– Kan slå han

Joe Biden sier sønnen Hunter Bidens uttalelser står for seg selv og sier han er stolt over det han har uttalt seg om i Ukraina-saken.

Hunter Biden sa tirsdag at han ikke beklager at han tok et styreverv i Ukraina, men beklager at han ikke forutså at president Trump ville bruke det mot hans far. Bakgrunnen for saken og riksrettsprosessen mot Trump er at presidenten forsøkte å presse Ukraina til å etterforske Bidenfor korrupsjon.

Under debatten sa Biden at han mener Trump var ute etter sønnen hans fordi presidenten vet at Biden kan «slå ham ned i støvlene» dersom det blir de som skal kjempe om å bli USAs neste president i 2020.

– Korrupt

Både Biden og senator Bernie Sanders fra Vermont kalte Trump for «den mest korrupte presidenten» i amerikansk historie under debatten. Massachusetts-senator Elizabeth Warren sa at ingen er over loven.

Under demokratenes debatt i Ohio, hvor helsehjelp og Tyrkias offensiv i Syria også var viktige temaer, var det en bred enighet om at en riksrettsprosess mot Trump er riktig, men ikke alle på samme grunnlag.

Warren og Sanders mener Mueller-rapporten er grunn nok til å starte en riksrettsprosess mot Trump.

Refser Syria-avgjørelse

Biden, som framsto mer tydelig sammenlignet med tidligere debatter, angrep også Trump for valget om å trekke de amerikanske styrkene ut av Nord-Syria. Etter at USA trakk seg ut, har NATO-allierte Tyrkia rykket inn mot kurdisk milits, amerikanernes tidligere allierte.

– Dette er det mest skammelige en president har gjort i nyere tid, sa Biden.

Sanders sa at det bekymrer ham at Tyrkias president kunngjorde offensiven etter en telefonsamtale med Trump i starten av forrige uke og kritiserer ham for å ha sittet stille i båten fra starten av.

– Tyrkia er ikke en USA-alliert når de invaderer et annet land, når de driver med masseslakting, sa Sanders under debatten, som var den fjerde i rekken.

Elizabeth Warren, som ligger like bak Biden på meningsmålinger, sa derimot at USA ikke bør ha noen soldater i Midtøsten. Det er en uttalelse som går lenger enn hva hun tidligere har sagt, og hennes talsmann understreket etter debatten at hun henviste til «kampsoldater»:

Helse og alder

78 år gamle Bernie Sanders, som er den eldste av kandidatene, har tilbrakt den siste tiden hjemme etter at han fikk hjerteinfarkt for om lag to uker siden. Han understreket at han er ved god helse og at han «føler seg bra».

– Vi kommer til å sette i gang en energisk kampanje over hele landet. Det er slik jeg tror jeg kan berolige det amerikanske folket, sa Sanders på spørsmål om hvordan velgerne kan stole på at han vil takle presidentjobben.

Heller ikke 76 år gamle Biden mener alderen hans er en hindring og mener høy alder betyr mye erfaring og visdom.

Dersom Sanders, Biden eller Warren (70) vinner neste års valg, vil en av dem bli den eldste amerikanske presidenten som noen gang er valgt, ifølge CNN.

På en måling New York Times publiserte forrige uke, fikk Biden 26 prosent og Warren 23 prosent. Bernie Sanders lå på tredjeplass med 16 prosent på målingen.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Alexandria Ocasio-Cortez, som representerer New York i den amerikanske kongressen, vil formelt støtte presidentkandidaturet til senator Bernie Sanders (78), opplyser flere kilder til CNN. Foto: Jaime Green/The Wichita Eagle via AP)

- AOC vil støtte Sanders

Senator Bernie Sanders fra Vermont har tilbrakt tid hjemme etter at 78-åringen fikk hjerteinfarkt for om lag to uker siden. Han ligger på tredjeplass på avisens måling med 16 prosent.

Alexandria Ocasio-Cortez, som representerer New York i den amerikanske kongressen, vil formelt støtte presidentkandidaturet til senator Bernie Sanders (78), opplyser flere kilder til CNN.

En kilde forteller til CNN at demokratiske representanter Ilhan Omar fra Minnesota og Rashida Tlaib fra Michigan også vil støtte Sanders.

Les også: Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå

(Nettavisen/NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.