*Nettavisen* Nyheter.

- Det blir skutt hele tiden og det er umulig å ikke bli truffet

Tonje Brenna Foto: Heiko Junge (NTB scapipx)

Generalsekretær Tonje Brenna gjemte seg mens AUF-ere ble skutt rundt henne.

09.05.12 17:05

Tonje Brenna fortalte at AUF-leiren var i en liten unntakstilstand etter eksplosjonen i Oslo da hun hørte det hun trodde var kinaputter eller fyrverkeri.

- Jeg ble veldig provosert og måtte få stoppet det før noen ble skremt.

Følg Nettavisens dekning direkte her. Artikkelen fortsetter under.

HTML EMBED

Hun løp mot kafebygningen og kom dit akkurat da tre personer falt i bakken. Der møtte hun kaptein Jon Olsen som flyktet fra Breivik. Hun snudde seg og løp rett over teltplassen.

Brenna fortalte hvordan hun møtte en jente som var skutt slik at det kom blod ut av munnen hennes. Samtidig ser hun en annen kollega som ble skutt.

- Jeg tenkte at han kan vi ikke gjøre noe for. Hun som var hardt skadd var så liten så hun kunne jeg få med meg. Jeg støttet og bar henne mot en av skrentene ved Kjærlighetsstien, fortalte Brenna.

Klikk på bildet for å forstørre.

Brenna ble liggende med den lille jenta på en stein i denne fjellhylla. Hun lå altså i det samme området der blant andre 14 år gamle Sharidyn og 15 år gamle Modupe ble drept.

Les egen sak: Sissi var Breiviks yngste offer

En død falt ved føttene hennes
- Det lukter kruttrøyk, og til høyre og venstre side for oss detter folk ned fra skrenten og i vannet. Det blir skutt hele tiden og det er umulig å ikke bli truffet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Cornelius Poppe

- Da vi hadde ligget der en stund landet det en person ved mine føtter som var skutt i hodet. Jeg så raskt at han var livløs, fortalte Brenna.

Hun fortalte hvordan Viljar Hanssen ble skutt og lenge lå skadd blant dem. Hanssen overlevde tragedien og vil senere vitne.

Brenna fortalte at hun hørte Breiviks sakte gange på Kjærlighetsstien, men at hun ikke turte å se opp.

- Jeg er helt sikker på at jeg hørte rop eller fornøyde utbrudd i tilknytning til treff. At han var fornøyd med det. Han sa «wow» og «ho, ho». Det var åpenbare gledesutbrudd, sa Brenna.

Breivik selv har avvist at han kom med slike utbrudd, men Brenna påpekte at hun er helt sikker på at han kom med slike utbrudd «det er derfor jeg sier det. For jeg er sikker på det», sa Brenna.

Klikk på bildet for å forstørre.

Brutal historie
Tonje Brenna (25) var kledd i svart da hun inntok vitneboksen. Hennes historie vitnet om hvor brutalt det hadde vært på Utøya. Detaljer i forklaringen vitnet med all tydelighet at de som overlevde fikk se ting som vil prege dem hele livet.

-Vi prøvde å holde motet oppe og sa at i morgen vil vi være hjemme og se film og spise popcorn med foreldrene våre, sa hun.

Generalsekretær Tonje Brenna er det første medlemmet av AUF som var på Utøya og som nå vitner om hendelsen. Brenna hadde ansvar for organiseringen av leiren. Hun fortalte at de hadde tatt høyde for at veldig mye kunne skje på Utøya - men ikke det som skjedde 22. juli.

Tidligere har kapteinen på MS Thorbjørn, Jon Olsen fortalt hvordan han så de første drapene på Utøya før han flyktet med båten. AUF-medlem Simen Brænden Mortensen har fortalt hvordan han opplevde tragedien fra landsiden.

Les egen sak: - Var sikker på å få en kule i ryggen

Brenna fortalte at hun i dag sliter med frykt og sorg, og at hun går til psykolog, at AUF-møtene i dag krever helt andre sikkerhetsrutiner enn tidligere, men også at organisasjonen har fått flere tusen nye medlemmer etter tragedien.

Ble kastet ut
Før Brenna gikk i vitneboksen fastslo retten at andre vitner, som senere skal vitne i Oslo tingrett, ikke før høre på hennes eller andre vitners forklaringer. Det medførte at mange tilhørere i de ulike rettssalene landet rundt måtte forlate rettssaken onsdag. Bare noen vitneforklaringer vil andre vitner få høre før de selv vitner. Dette gjelder primært vitner som ikke har vært i kontakt med Anders Behring Breivik og som ikke vil kunne kaste lys over bevistemaet i denne saken, nemlig om Breivik var tilregnelig eller ikke 22. juli.

Før forklaringen viste statsadvokat Svein Holden frem en rekke panoramabilder fra Utøya som vil bli brukt under de ulike forklaringene. Disse bildene skal brukes for å hjelpe retten å følge en forklaring.

Før Brenna gikk i vitneboksen ble også Anders Behring Breivik flyttet en rad lenger vekk fra vitneboksen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.