- Det blir utfordrende å være norsk diplomat

Foto: BOBBY YIP (Reuters)

Eksperter lovpriser Nobelkomiteen, men varsler mørke tider.

09.10.10 08:06

NUPI-direktør Jan Egeland mener Liu Xiaobo er en meget prisverdig vinner, men understreker at tildelingen vil svekke forholdet mellom Norge og Kina.

Allerede fredag formiddag kalte det kinesiske utenriksministeriet den norske ambassadøren i Beijing inn på teppet i protest mot fredsprisen.

- Det har vært et møte i Beijing i dag, etter at tildelingen ble kjent. Vår ambassadør ble bedt om å møte i kinesisk UD, sier Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet til VG Nett.

På møtet uttrykte de sin misnøye over prisen, og gjentok sitt syn på fredsprisvinner Liu Xiaobo.

- Ikke en offisiell norsk pris

Kina var raskt ute med å kommentere årets fredsprisvinner, og sa at tildelingen vil skade forholdet mellom Norge og Kina.

- Det kommer flere reaksjoner. De vil nok være sterke, sier direktør for Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Jan Egeland, til Nettavisen.

- Dette er en meget modig tildeling og en meget prisverdig prisvinner. Den største utfordringen nå, blir for norske myndigheter å klare å forklare at det ikke er en offisiell norsk pris, selv om Det norske storting utnevner Nobelkomiteen. Det vil bli sterke offisielle reaksjoner, legger han til.

Kina advarte Norge
Kina har tidligere ytret press mot norske myndigheter og advart mot at Liu Xiaobo blir tildelt fredsprisen.

Norge og Kina er i ferd med å sluttføre en frihandelsavtale som det er lagt ned mye ressurser i. Frykten er at avtalen blir lagt på is.

- Et av de største spørsmålene er om frihandelsavtalen vil gå i fryseboksen, vil det bety at de vil avlyse politiske besøk i Norge, og vil de avlyse norske besøk i Kina? sier Egeland

- Kina er en stormakt, oppfører seg som en stormakt og vil bli behandlet som en stormakt. Det paradoksale er de har sett på Norge som en mer positiv handelspartner enn EU.

- Det blir utfordrende å være norsk-kinesisk diplomat, sier han.

- Slo hull på denne byllen
Kina-ekspert Stein Tønnessen er også svært positiv til årets tildeling.

- Jeg er blitt positivt overrasket over at Nobelkomiteen har hatt det motet som skulle til, slo hull på denne byllen og ga prisen til en kinesisk dissident, sier Kina-ekspert og seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Stein Tønnesson, til Nettavisen.

Det er som kjent knyttet stor spenning til hvordan kinesiske myndigheter vil reagere på tildelingen. Tønnesson mener Kina bør vise modenhet.

- Hvis Kina overreagerer og kommer med sterke reaksjoner mot Norge, forsinker handelsavtalen eller truer med å bryte diplomatiske forbindelser, så vil det være en reaksjon som kineserne vil skamme seg over i all fremtid, sier Tønnesson.

- Kina har nå en god anledning til å vise modenhet ved å avstå fra noen reaksjoner mot Norge som nasjon. De vet utmerket at Nobelkomiteen opptrer uavhengig av norske myndigheter. De må være forberedt på at Liu Xiaobo blir et symbol for alle som arbeider for demokratisk reform i Kina, og de må takle dette symbolet på en god måte. Men jeg er selvsagt redd for at Kina vil overreagere likevel, sier han.

Les hele kunngjøringen her.

Les også: - Bryter sine egne prinsipper
Les: Stoltenberg gratulerer
Les: - Riktig og svært gledelig
Les: - Norsk UD frykter at dette skal skje

Sensur: CNNs sendinger gikk i svart

- Viktig for Nobelkomiteens omdømme
PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken mener årets fredspris er viktig for Nobelkomiteens omdømme.

- Jeg tenker to ting. Dette er en verdig fredsprisvinner som slutter seg til en lang tradisjon med fredsprisvinnere. Det andre er at dette er en veldig modig beslutning av Nobelkomiteen, fordi dette er åpenbart en pris som kineserne ikke ønsker. De har lagt betydelig press på komiteen for at de ikke skal dele ut prisen til Liu Xiaobo, sier Kristian Berg Harpviken til Nettavisen.

Harpviken er overrasket over komiteens beslutning.

- Ja, jeg synes de overrasket. Dette er en viktig pris for Nobelkomiteens omdømme. De viser seg som dristige, uavhengige og upåvirkelig, sier han.

Tradisjonen er at Nobelkomiteen aldri avslører hvem som er vinneren før selve kunngjøringen. Men Jagland kunne nesten ikke dy seg.

Han kom med klare antydninger om hvem som skulle få prisen allerede fredag morgen, da Jagland understrekte at prisen ville få mye oppmerksomhet og skape debatt.

- Han balanserer hårfint på kanten, og hvis man hørte hva han sa i dag tidlig, så var det mange av oss som tenkte hvor dette bar hen, sier Harpviken.

Paralleller til tidligere priser
Da Dalai Lama ble tildelt fredsprisen i 1989, var de diplomatiske forbindelsene mellom Norge og Kina nære ved å bryte sammen. Tildelingen av fredsprisen til Tibets åndelige leder endte med et fire år langt kjølig forhold mellom Norge og Kina.

- Det er en veldig parallell situasjon med Dalai Lama, men på toppen av det kom Den himmelske fredsplass. Og da var det ikke bare Kina som ikke ville ha noe å gjøre med Norge på grunn av fredsprisen, men også Norge som ikke ville ha noe å gjøre med Kina, sier Egeland.

Dømt til elleve års fengsel
Liu Xiaobo er en kinesisk litteraturviter og regimekritiker. Han ble dømt til elleve års fengsel i desember i fjor. Året før ble han fengslet for å ha lagt ut artikler på internett der han tok til orde for politiske reformer i Kina. Han ble dømt for å stå bak «Charter 08», som er et dokument hvor de kreves omfattende reformer i Kina.

Liu Xiaobo har blitt et symbol på motstanden mot kommunistpartiet, som ikke viser noen tegn til å gi etter for vestlig press om å gjennomføre demokratiske reformer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag