*Nettavisen* Nyheter.

- Det er alvorlig

Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)

Utenriksminister Støre tror islendingene vil betale, mens Storbritannia truer sagaøya.

06.01.10 10:10

- Det er alvorlig at Island ikke vil betale.

Det sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NRK P2, etter at det tirsdag ble kjent at den islandske presidenten ikke vil betale en bankregning på 33 milliarder kroner, men legge det ut til folkeavstemning blant Islands 243.000 stemmeberettigede.

- Det er hans rett å gjøre det som president. Men det skaper usikkerhet i en tid der alle ser fram mot stabilitet, og en usikkerhet rundt dette er uheldig for Island.

- Avtalen står
President Ólafur Ragnar Grímsson la tirsdag ned veto mot løsningen på Icesave-konflikten med Storbritannia og Nederland.

Senere samme dag gikk statsminister Jóhanna Sigurdardóttir ut og sa at regjeringen fortsatt vil leve opp til forpliktelsene.

- Avtalen står, det er kun snakk om en folkeavstemningen om tilbakebetalingen. Det ble bekreftet av statsministeren at Island skal gjøre opp regningene, og delvis også av presidenten, i går, sier Støre.

Alltinget vedtok i august en lov som innebærer at Island skal betale i overkant av 30 milliarder kroner mellom 2017 og 2023, noe også presidenten skrev under på. Men Storbritannia og Nederland nektet blant annet å akseptere at gjelden skulle falle bort dersom ikke alt var betalt innen 2024. Dermed kom nye forhandlingsrunder, og 30. desember fikk Sigurdardóttir Tinget med seg på å endre augustavtalen, slik at motparten kunne akseptere den.

Nå har altså presidentens uttalelser ført til nok en ny vending. Blir det folkeavstemning og et «nei», kan det koste islendingene 30 milliarder kroner i kriselån.

Står ved lovnadene
Norge har som ett av flere land lovet å hjelpe Island med flere lån, men hvorvidt Norge vil la være å utbetale lån dersom islendingene ikke betaler, vil utenriksministeren foreløpig ikke si noe om.

- Budskapet fra Norge er at vi skal stå ved dette. Regjeringen på Island sier den står ved sine forpliktelser, og i den ambisjonen har Island Norges støtte, sier Støre til P2, som er bekymret etter at kredittvurderingsbyråene i går begynte å nedgradere Islands kredittverdighet..

Hvilke andre konsekvenser et nei kan få for Island, som et eventuelt EU-medlemskap, vil Støre ikke spekulere i. Men han sier Storbritannia og Nederland ikke vil sitte stille dersom Island ikke vil betale tilbake.

Truer med sanksjoner
Og det gjør da heller ikke Storbritannia, som onsdag truer med at de vil holde Island utenfor EU, dersom de ikke oppfyller sine forpliktelser. Det melder Times Online.

Storbritannia truer også med å fryse Island ut av det internasjonale finansielle samarbeidet.

- Regjeringen grep inn for å sikre at alle kundene i Icesave fikk pengene sine tilbake, og nå forventer vi at den islandske regjeringen forsikrer at vi får tilbakebetalt det de skylder oss, sier Lord Myners, minister i det britiske regjeringen og med ansvar for overvåkingen av det finansielle markedet. Han sier han ikke tror det er nødvendig å fortelle den islandske regjeringen hva den risikerer dersom den ikke vil betale.

Det er ikke mulig å bli medlem av EU dersom man har misligholdt utenlandske lån. Storbritannia og Nederland har dessuten også muligheten til å legge ned veto.

Island lånte pengene av Storbritannia og Nederland høsten 2008, da Icesave gikk konkurs og 400.000 kunder, i hovedsak britiske og nederlandske, mistet alle sparepengene sine.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.