Gå til sidens hovedinnhold

- Det er basert på løse rykter

Knut Moland har ingen tro på at sønnen Tjostolv ble tvunget ut av Forsvaret.

Domsavsigelsen i saken mot de to tiltalte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French er ventet tirsdag neste uke. Aktoratet har bedt om dødsstraff for begge de tiltalte.

- En kan jo si det sånn at dødsstraff vanligvis ikke blir effektuert, men når man ser på den intensiteten som aktor opererte i under rettssaken, så kan man vente hva som helst, sier Knut Moland, faren til Tjostolv, til Nettavisen.

Dødsstraff har med unntak av én gang ikke blitt praktisert i Kongo på ti år.

- Håper Norge vil reagere
Foreldrene til de to drapstiltalte nordmennene har bønnfalt norske myndigheter i et åpent brev i VG om å gjøre mer enn «bare å sende noter» til kongolesiske myndigheter.

- Hva håper dere å oppnå med dette åpne brevet, Moland?

Vi håper at regjeringen vil reagere før dødsstraffen blir effektuert, svarer han.

- Jeg synes norske myndigheter har håndtert saken helt greit, men når en dødsdom eventuelt foreligger, så har vi kommet i en helt annen situasjon. Det virker som at myndighetene i Kisangani ikke hører på sentralmyndighetene i Kinshasa, og når det vil bli gitt dødsstraff, så vil de (Tjostolv Moland og Joshua French red.anm.) sitte i en evig angst og det er en fullstendig uutholdelig situasjon. De vet jo aldri hva som vil skje når noen kommer inn i cellen, sier Moland.

- Utenriksdepartementet vil protestere overfor sentralmyndighetene i Kongo hvis dødsstraff idømmes, sa ambassadør Jon Vea ved Norges ambassade i Angola, som er sideakkreditert til Kongo, til Nettavisen tidligere denne uken.

- Løse rykter
Men Vea påpekte at Kongo har en svak sentralmakt og at det også vil være naturlig å kontakte lokalmyndighetene i Kisangani etter at en eventuell dødsdom er blitt avsagt.

Moland og Joshua skal ha fått sparken fra Forsvaret da de forsøkte å verve medsoldater til oppdrag i Afrika, melder Aftenposten.

Moland og French var begge i Telemark bataljonen (TMBN), men forsvant ut av bataljonen etter en måneds tid i 2007.

Knut Moland stiller seg kritisk til påstandene som er fremsatt i avisen.

- Det er ukjent for meg. Jeg synes det er basert på løse rykter fordi forsvaret ikke har kommentert det selv, og jeg betviler dette, sier Moland til Nettavisen.

Både Tjostolv og Joshua har avvist påstandene som ren løgn overfor Aftenposten.

«En rettssak fra helvete»
Det har gått fem-seks dager siden Moland har snakket med sønnen. Han beskriver Tjostolv som sliten og engstelig, og mener sønnen deltar i «en rettssak fra helvete.»

Flere Kongo-eksperter mener nordmennene muligens kan slippe straff eller bli overført til Norge dersom det blir utbetalt en eventuell kompensasjon til kongolesiske myndigheter etter at siste rettsrunde er overstått.

Men Moland mener det er en umulighet å oppdrive pengesummen som aktoratet krever.

- Vi har en pengesamling, men ikke til løsepenger. De løsepengene som aktoratet krever er jo et fantasibeløp. Vi har ikke 35 milliarder. Den kronerullingen er jo til mat og medisiner og bestikkelser for å få det inn til dem, sier Moland.

Utenriksdepartementet har tydeliggjort at det er uaktuelt å betale noen form for kompensasjon til Kongo.

Les også: – Kongo krever 30 mrd.

Reklame

Kun 3 timer igjen: Her får du oversikt over alle salgene