*Nettavisen* Nyheter.

- Det er blod over alt

Foto: - (AFP)

Twitrere med sjokkerende påstander om situasjonen Teheran. - Jeg er klar til å bli martyr, sier opposisjonsleder Mir Hossein Moussavi.

20.06.09 22:30

Det foregår lørdag demonstrasjoner i Teheran mot det omstridte presidentvalget i landet. Ifølge øyenvitner er opprørspoliti satt inn for å hindre demonstrasjonene, og det skal være avfyrt tåregass mot demonstrantene.

- Folk slås ihjel og det er blod overalt. Broren min er fortsatt i menneskemengden og jeg er så redd for ham, sier en iransk kvinne til CNN.

Ved 16.30-tiden norsk tid meldte vitner om at tilhengere av Mir-Hossein Mousavi, som nylig tapte presidentvalget, har tent på hovedkvarteret til president Mahomoud Ahmadinejad i Teheran, ifølge Reuters.

Det er svært vanskelig å få noen form for informasjon om det som skjer i Teheran, fordi utenlandske jouranlister har fått arbeidsforbud. Iranerne bruker istedet Twitter, Facebook og YouTube for å fortell hva som skjer.

Og meldinger på Twitter forteller om at regjeringsstyrker har sluppet kjemikaler og kokende vann mot demontrantene fra helikopter. Dette er så langt ikke bekreftet andre steder.

Opposisjonskandidat Mir Hossein Mousavi har også talt til folket under demonstrasjonene, og han ber myndighetene om å tillate demonstrasjoner, noe som nå er forbudt, melder Reuters.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: - (AFP)

- I en tale sørvest i Teheran sa Mousavi at han var klar til å bli martyr, og at han ville følge sin vei, sier et vitne, som ber om å være anonym, til Reuters.

Mousavi skal også ha oppfordret til videre kamp dersom han skulle bli arrestert.

- Skyter i lufta
Det meldes også om at politiet nå skyter i lufta for å forhindre sammenstøt mellom støttespillerene til Ahmadinejad og Mousavi.

På grunn av det enorme politioppbudet har demonstrantene spredd seg i flere mindre grupper, forteller et vitne til Reuters. Samtidig forteller vitner om skyer av tåregass over Revolusjonsplassen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ifølge den statlige TV-kanalen Press TV, skal 400 politifolk være skadet i opptøyene.

Demonstrantene skal være langt færre lørdag enn de har vært tidligere i uken. Rapportene fra den iranske hovedstaden snakker om «noen tusen» demonstranter.

Advart
Iransk politi har også advart om at enhver som leder en demonstrasjoner vil bli arrestert, og demonstrasjonene vil bli ansett som ulovlige.

Denne videoen fra YouTube skal angivelig være fra dagens opptøyer:

HTML EMBED

Likevel har folk folk tatt til gatene i en varslet demonstrasjon klokken 16.00 lokal tid (13.30 norsk tid). Men demonstrantene blir møtt av væpnet opprørspoliti ved hovedgaten der demonstrasjonen skulle foregå, melder Reuters.

Det kommer også meldinger fra Twitrere om at politiet har begynt å arrestere demonstranter, men opplysningene er ikke bekreftet.

Selvmordsbombe
Minst en person skal ha blitt drept da en bombe gikk av i Teheran sentrum lørdag. Det opplyser det iranske nyhetsbyrået FARS, ifølge Reuters.

En person er rapportert omkommet i eksplosjonen, som skjedde like ved gravmælet til Ayatollah Ruhollah Khomeini, grunnleggeren av det islamske styret i Iran.

- En selvmordsbomnber mistet livet ved nordfløyen av Imam Khomeinis gravmæle. To mennesker ble skadet, melder FARS.

Omstendighetene rundt eksplosjonen er ikke bragt på det rene.

Les også: Politi sperrer for demonstrantene

Nettavisen følger saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.