*Nettavisen* Nyheter.

- Det er en del av livets gang å miste sin mor

Foto: Solum, Stian Lysberg (NTB scanpix)

- Men det er likevel vondt, sier Jens Stoltenberg om den første julen uten sin mor.

20.12.12 10:23

- Det blir et savn og det blir en annerledes jul. Det er en del av livets gang å miste sin mor, men det er likevel vondt, sier Jens om den første julen uten sin mor.

I forbindelse med «Det Store Intervjuet» på Nettavisen lørdag, gikk LO-leder Roar Flåthen kraftig ut og kalte Erna Solberg og hennes blågulgrønnekamerater for «Vinglekameratene» og mente de fremsto som et useriøst risikoprosjekt med Fremskrittspartiet i regjering for første gang.

LES HELE INTERVJUET MED ROAR FLÅTHEN HER:

De er grunnleggende uenig

Statsminister Jens Stoltenberg er krystallklar i sin beskrivelse av en eventuell blågulgrønnregjering.

- Det er et eksperiment som skaper en usikkerhet som landet ikke trenger, ikke minst for bedriftene og alle arbeidsplassene fordi de er grunnleggende uenig i det som er grunnmuren i den økonomiske politikken, nemlig ansvarlig pengebruk, sier Jens Stoltenberg til Nettavisen NA24.

- Er det noe vi ikke trenger nå, så er det usikkerhet rundt norsk økonomi, fortsetter han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

Statsministeren trekker også frem at de blågulgrønnekameratene heller ikke er enige i hvem som skal sitte i en eventuell Erna-styrt regjering etter valget.

- Høyre og Fremskrittspartiet skal sitte der, ja, men det er usikkert om Kristelig Folkerparti eller Venstre skal gjøre det, sier Stoltenberg.

- Jeg forlanger ikke at de skal få avklart alle spørsmål før valget, men før vi gikk til valget i 2005, avklarte vi de viktigste grunnleggende uenighetssakene som for eksempel Nato, EU og EØS. Der var vi grunnleggende uenige og det var saker som hadde gjort det umulig for oss å sitte sammen, men det avklarte vi før valget.

Bygger på EØS-avtalen

- Høyres Torbjørn Røe Isaksen mener at det er dere som er vinglekameratene og sikter til Sosialistisk Venstrepartis og Senterpartiets EØS-utspill den siste tiden. EØS-avtalen er jo grunnpillaren i norsk økonomi.

- Til det vil jeg bare si at den saken er avklart. Forutsetningen for denne regjeringen er at vi bygger på EØS-avtalen og det har vært klart siden 2005, sier Stoltenberg.

- Så du er ikke redd for at SV og Sp nå vil prøve å spille mynt på EØS-avtalen for å få til et bedre valg?

- Nei, de har vært mot EØS-avtalen, noe de har vært hele tiden, men regjeringen har vært klar.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Møller-Hansen, Janne (VG)

17. oktober i år kom sjokkbeskjeden. Statsministerens mor, Karin Stoltenber, var død, 80 år gammel.

- Det blir et savn

Hun ble hyllet av mange for sin innsats innen likestillingsarbeid og for de homofiles rettigheter.

- Partnerskapsloven ble skrevet på Karin Stoltenbergs kjøkkenbord. Hun kjempet uredd og kraftfullt for frihet for kvinner og homofile, skrev Annichen Huitfeldt på Twitter.

- Dette blir din første jul uten din mor Karin. Det blir en spesiell jul?

- Ja, det blir det. Det blir et savn og det blir en annerledes jul. Det er en del av livets gang å miste sin mor, men det er likevel vondt. Nå er julen en tid å komme nær hverandre og være sammen.

- Så alle vil samles her i Ingognitogata?

- Nei, vi har annet hvert år, så i år skal vi feire med min svigermor, mens Thorvald feirer med søstrene mine, Camilla og Nini.

- Millioner av barn ville død

På statsministerens årlige julelunsj onsdag, trakk Stoltenberg frem det regjeringen har oppnådd innen vaksineprogrammet mot den tredje verden, som noe av det han var mest fornøyd med i sin regjeringstid.

- Det er ikke like synlig her hjemme, men det er et mirakel det vi har fått til, sier Stoltenberg.

- Millioner av barn som for få år siden ville død, overlever i dag, fortsatte statsministeren.

Regjeringen har brukt mange hundre millioner kroner på vaksinering av barn i den fattige delen av verden, med begrunnelsen av at vaksiner ikke bare hindrer sykdom - men også fordi det virker mot fattigdom.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)

Stoltenberg er generelt sett fornøyd med innsatsen til regjeringen, men under tvil, trekker han frem en ting hvor de rødgrønne kunne gjort en bedre jobb.

- Vi holder mange i arbeid. Det er bra. Vi forstår ikke hvor bra det egentlig er, før ledigheten øker igjen, sa Stoltenberg.

- Men vi kunne vært bedre på å bygge broer til de som vil tilbake til arbeidslivet. Det er tungt og vanskelig, men veldig viktig, sa han.

Han mener en av de viktigste oppgavene til regjeringen fremover, blir å fortsette omstillingen i offentlig sektor.

- De som er glad i offentlig sektor, må være de som er mest kritisk til hvordan den blir drevet. Men jeg et veldig fornøyd med jobben regjeringen har gjort med å omstille offentlig sektor så langt, sa Stoltenberg.

- Må ikke tro at vi ikke blir rammet
Stoltenberg har også en advarsel: Det verste vi i Norge kan gjøre, er å tro at finanskrisen ikke kan ramme oss.

- Da går det fort galt, advarte Stoltenberg.

Han viser til Sverige, som nå begynner å rammes av krisen.

- Norge blir hardere rammet av en nedgang i Sverige, enn Hellas. De er en av våre viktigste handelspartnere, sa Stoltenberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.