Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er en konflikt innad i islam

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp var nylig i Oslo hvor han deltok på et møte om forebygging av voldelig ekstremisme.
Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp var nylig i Oslo hvor han deltok på et møte om forebygging av voldelig ekstremisme. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Nordens fremste terrorekspert etterlyser et toppmøte i Europa omgående.

I forrige uke arrangerte USAs president Barack Obama et toppmøte om bekjempelse av voldelig ekstremisme. Representanter fra 60 land deltok på toppmøtet.

Denne uken arrangerte Muslim World League en tre dager lang antiterrorkonferanse i Saudi-Arabia. Hensikten var å samle ledere fra hele den muslimske verden til å drøfte hvordan islam kan bekjempe religiøs ekstremisme.

- Denne konferansen er viktig framfor alt innad i muslimske bevegelser, og det er en viktig signaleffekt utad om at man samles og enes. Men samtidig må man få dette ned på lokalt nivå. Et av problemene disse religiøse lederne har, er at unge mennesker ikke lytter så mye på disse imamene. Problemet er å formidle budskap til et publikum som ikke vil høre på dem, sier terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, Magnus Ranstorp, til Nettavisen.

- De unge velger slev hvem de vil følge og lytte til, og dessverre finnes det radikale lyttere. Det er ikke som med paven som gir absolutte direktiver. Det er en konflikt innad i islam, sier Ranstorp.

- En svensk IS-kriger har fortalt i et TV-intervju at mange av de engelsktalende i Syria lytter på en App som heter «Generation Awlaki», sier han.

Anwar al-Awlaki er den avdøde al-Qaida-lederen på Den arabiske halvøy som ble drept i et amerikansk droneangrep i 2011.

«Generation Awlaki» er en app for engelsktalende jihadister.

- Haster med toppmøte i Europa
Ranstorp mener det haster med å få til et tilsvarende toppmøte i Europa, som den siste tiden er rammet av to blodige terrorangrep i henholdsvis Paris og København.

- Jeg synes både konferansen i Mekka og Obamas toppmøte, som jeg selv var på, er veldig bra initiativer, og påviser at man må jobbe med ideologi. Dette er ingen krig mot islam. Dette handler om en ideologi som står utenfor islam, understreker Ranstorp.

- Det jeg gjerne skulle sett, er at man i Europa har et lignende toppmøte omgående. Det er Europa som blir arenaen hvor det trengs mest. EU har en enorm viktig rolle å spille for å skape en plattform for å vise at dette ikke handler om islam, men om en ideologi, sier han.

- Etterlyser islam-reform
Sheikh Ahmed al-Tayeb, som er storimam ved Egypts fremste islamistiske institusjon Al-Azhar-universitetet, var blant talerne under konferansen i Mekka i Saudi-Arabia. Han etterlyste en utdanningsreform for islam for å unngå historiske misoppfatninger av profeten Muhammeds liv, som igjen leder til «intolerante tolkninger av Koranen».

- Det eneste håpet for den muslimske nasjonen til å gjenopprette enhet, er å takle via våre skoler og universiteter denne tendensen om å anklage muslimer for å være vantro, sa han under konferansen.

Samtidig anklaget storimamen «sionister» og «kolonialister» for å stå bak en konspirasjon om «å splitte og beseire» muslimer.

Storimamen har tidligere kritisert og fordømt jihadister etter at Den islamske staten (IS) drepte en jordansk pilot ved å la ham brenne i hjel inni et bur tidligere denne måneden. Han har også oppfordret til drap på jiahdister.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Sheikh Ahmed al-Tayeb (midten), som er storimam ved Egypts fremste islamistiske institusjon Al-Azhar-universitetet, mener ekstrem islamisme må bekjempes med en radikal islam-reform.


- Terrorisme er en plage
Saudi-Arabias nykronede kong Salman sa i en uttalelse under konferansen at terrorisme er en trussel mot muslimske nasjoner og verden for øvrig.

- Terrorisme er en plage som er et produkt av ekstrem ideologi, sa han.

Egypts president Abdel Fattah al-Sisi var også til stede under konferansen. Han etterlyst en pan-arabisk militærstyrke til å bekjempe terrorisme.

Sisi sa til egyptisk TV at en rekke land som Jordan, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, har tilbudt militærassistanse til å bekjempe IS, etter at terrororganisasjonen nylig frigjorde en video som tilsynelatende viste halshoggingen av 21 kristne egyptere.

Kilder: The Guardian, DR DK, BBC, Breitbart

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!