RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er en menneskekennel

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Isolat har ikke gjort at jeg endret meg til det bedre, det skapte bare mer hat, sier tidligere yrkeskriminell.

Nettavisen skrev i helgen om innsatte i Oslo fengsel som sitter innelåst 23 timer i døgnet, luftes alene i et lukket rom og kun får ha kontakt med advokat og fengselsbetjent 20 minutter daglig.

- Innsatte som ikke er psykisk sterke kan nok få selvmordstanker, fortalte trebarnsfaren Ali som selv hadde sittet åtte uker på isolat og 18 måneder i varetekt.

Etter at artikkelen ble publisert har mange lesere kastet seg inn i debatten om forholdene i norske fengsler.

«Det handler ikke så mye om hva DE fortjener som hva VI fortjener. De fleste av disse fangene skal ut en gang. Ønsker du å ha en psykopat som nabo fordi fengslene fucket vedkommende opp beyond repair? Good luck,» skriver en leser.

Andre mener de innsatte fortjener lite sympati og at straffene i Norge burde vært strengere.

«Det viktigste med straffesystemet er at det skal få personen til å ikke ville begå kriminalitet igjen,» skriver en annen leser.

Les også: Her luftes fangene én time daglig

Isolat som mørningstaktikk
Nettavisen har pratet med tidligere yrkeskriminelle «Kim», som har sittet tre måneder sammenhengende på isolat i Oslo fengsel. Han har også sittet flere år varetektsfengslet med brev- og besøksforbud.

- Isolat har ikke gjort at jeg endret meg til det bedre. Det skapte bare mer hat. Dersom du skal få folk på rett kjøl er det viktigere å fokusere på ting som gir mestringsfølelse. Det må satses mer på velfungerende tjenester som fengselsprest, kontaktbetjenter og progresjonsavdelinger. Problemet med varetekt og isolasjon er at det ikke utvises nøkternhet i forhold til den svært utstrakte bruken. Isolat benyttes i altfor stor grad som en mørningstaktikk fra politiets side, mener han.

- Folk har hengt seg
«Kim» forteller at han ved flere anledninger har opplevd at innsatte har tatt sitt eget liv, fordi de ikke klarte å holde ut med seg selv i fengselcella.

- Jeg har opplevd at folk har hengt seg på cella. Du skjønner raskt hva som har skjedd når cella ved siden av ryddes og det kommer ambulansepersonale. Man blir jo sinnssyk i hodet og mange utvikler sosial angst eller posttraumatisk stress-syndrom. Selv gikk jeg ned 20 kilo på tre måneder og sliter fortsatt med senskader etter å ha blitt holdt isolert og innelåst, sier han.

«Kim» mener Oslo fengsel er det mest ekstreme i Norge. Han har ved noen få anledninger valgt å lufte seg i de mye omtale «hønseburene», men forteller at det er så nedverdigende at han ofte heller valgte å bli på cella.

- Det er som en menneskekennel. Forskjellen er at hunder faktisk har det bedre fordi de får mer luft og tilsyn, sier han.

Verst i starten
Marianne Teigeland, som er enhetsleder for Fengselpsykriatisk poliklinikk, forteller at å sitte på isolat kan være dramatisk for den sosiale helsen. Hun bekrefter at en del innsatte sliter med dårlig psykisk helse.

- Å bli satt i fengsel i seg selv kan sies å være en livskrise. Du risikerer å miste jobben, bli avslørt av dine nærmeste eller oppleve at familien ikke vil ha kontakt med deg. Dette er veldig dramatisk for den sosiale helsen og det er derfor mest behov for psykiatri i starten av en innsettelse, sier hun.

Teigeland forteller at få lykkes med å ta sitt eget liv på fengselscella i forhold til hvor mange som tilsynelatende prøver.

- Det kan være vanskelig å vite hva som er et selvmordsforsøk og hva som er et rop om hjelp. En narkoman innsatt kan for eksempel kutte seg i håp om å bli sendt til en annen avdeling der det finnes rusmidler, sier hun.

- Ville ikke leve
«Kim» mener det verste med å sitte på isolat er at man fratas alle muligheter til å få normale tilbakemeldinger.

- De fleste finner en måte å overleve oppholdet på. Likevel er det mange som slutter å spise eller mister tenner eller hår på grunn av psykisk mistrivsel. For mange mennesker er det trolig nok straff bare å sitte innelåst i fengsel, de trenger ikke å fratas all sosial stimuli. Selv hadde jeg i perioder ikke lyst til å eksistere, men det ble med tanken, sier han.

«Kim» mener det er viktig å se på problemene ved å isolere friske mennesker flere måneder sammenhengende.

- Og enda viktigere er det å se med kritisk blikk på hvordan psykiske syke mennesker isoleres fra omverden, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere