*Nettavisen* Nyheter.

- Det er en skandale

Foto: (Lars Fogelstrand)

Kommunens splitter nye og spesialbygde heis er for liten.

20.12.12 18:42

- En skandale, sier Tom Fidje, leder i Rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne i Nes.

Fidje viser til at dybden på den nye heisen ved hovedinngangen til senteret er 1,2 meter. Dermed er det rett og slett ikke plass til en ordinær, elektrisk uterullestol.

Han påpeker at det også blir problemer med ambulansebåre, traller med flere barnehagebarn eller en rullestolbruker som er avhengig av ledsager.

Fidje demonstrer med sin egen stol. Den er 1,35 meter lang med inntrukket beinstøtte, dermed får han ikke lukket heisdørene.

Påpekte mangler
Historien om heisen i BB-senteret har gått fra vondt til verre. Etter en befaring i mai påpekte rådet at den gamle heisen manglet automatisk døråpner og panel med blindeskrift.

- Tilbakemeldingen var at det skulle komme ny heis som tilfredsstilte kravene, forteller Fidje til Glåmdalen.

Nå er det kommet en ny og fin heis. Rådet er derimot forundret over at den er mye mindre.

- Publikumsbygg på tre etasjer skal ha heis. Minst én skal ha innvendig størrelse på minimum 1,1 ganger 2,1 meter, konstatere lederen i Rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne og viser til de tekniske forskriftene for bygg.

En oppmåling innvendig viser at dybden på den nye heisen er 1,2 meter, mens bredden er 1,3 meter.

Utsetter bibliotekåpning?
Fidje roser Nes kommune for å være opptatt av universell utforming. Han er ikke like imponert senterkjeden Amfi, som leier ut lokaler til kommunen.

- Vi har sendt brev til senterledelsen, men foreløpig ikke fått svar eller snakket med noen.

- Nå kan konsekvensen bli at åpningen av biblioteket blir utsatt. Skal vi godta en midlertidig løsning i påvente av en ny heis, må utbedringer være påbegynt.

Kultursjef Lars Roald Johansen, som selv får kontorer ved siden av biblioteket i tredje etasje, understreker at alt skal være ordentlig og ifølge lovverket.

- Jeg synes det er leit om rullestolbrukere ikke kommer seg til biblioteket. Kommunen er i en god dialog med rådet, og vi avventer nå svar fra sentereier Amfi, sier Johansen.

Senterleder Jørn Johansen ønsker ikke å kommentere saken, men henviser til teknisk sjef i Amfi-kjeden. Han var ikke til stede onsdag.

MEST LEST PÅ NETTAVISEN:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.