*Nettavisen* Nyheter.

- Det er én ting jeg angrer på

Foto: KEVIN LAMARQUE (REUTERS)

President Barack Obama sier han forstår frustrasjonen som førte til Demokratenes nederlag i Massachusetts. Men han vil fortsette arbeidet med helsereformen.

21.01.10 08:06

Tirsdagens tap av én av Massachusetts senatsplasser til Republikanerne har sendt sjokkbølger gjennom Det demokratiske partiet. De har mistet sin viktige 60. stemme og dermed evnen til å hindre uthalingstaktikk fra Republikanerne.

- Valget viser misnøye med tempoet endringene skjer i - en frustrasjon jeg deler. Vi må bevege oss fremover og fortsette å jobbe sammen, skriver presidenten i en Twitter-melding.

- Om det er én ting jeg angrer på, er det at vi har vært så opptatt med å få ting gjort og med å takle de umiddelbare krisene som var foran oss, at jeg tror vi mistet noe av evnen til å snakke direkte til det amerikanske folk, fremholder Obama til ABC.

- Jeg vil anbefale at vi handler raskt for å samles om de elementene i pakken vi er enige om, sier Obama.

Vil øke gjeldstaket
Det hvite hus ber samtidig Kongressen vedta å øke den maksimale gjeldsbelastningen staten kan påta seg.

- Administrasjonen støtter sterkt at det vedtas en økning i det offentlige gjeldstaket, heter det i en uttalelse.

Obama-administrasjonen står foran en vanskelig avstemning i Kongressen for å få økt dette maksbeløpet. Uten en nytt lovvedtak vil finansdepartementet ikke ha fullmakt til å låne mer enn de 12,4 billioner dollar Kongressen godkjente i desember.

- En slik økning er svært viktig for å sørge for at finansiering av føderale operasjoner kan fortsette uten avbrudd, og at det ikke settes spørsmålstegn ved USAs kredittverdighet, heter det videre fra Det hvite hus.

Demokratene ventes å øke maksbeløpet til over 13 billioner dollar for å unngå å måtte ta saken opp igjen før delvalget til Kongressen i november. Saken kommer trolig til å skape ny oppmerksomhet rundt Obama-administrasjonenes rekordhøye underskudd på 1,4 billioner dollar på det amerikanske statsbudsjettet for skatteåret 2009.

Den statlige gjelden i USA er mer enn doblet siden 2001 på grunn av krigene i Irak og Afghanistan, skattekutt og finanskrisen.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag