- Det er en utrolig gevinst å vite at man har reddet liv

Letemannskapene fra Bardu Røde Kors Hjelpekorps samlet etter aksjonen hvor de reddet en mann ut fra snøskred etter flere timer.

Letemannskapene fra Bardu Røde Kors Hjelpekorps samlet etter aksjonen hvor de reddet en mann ut fra snøskred etter flere timer. Foto: Nordlys

Reddet mann fra snøskred etter flere timer: - Det er derfor vi gjør dette.

Det sier administrativ leder i Bardu Røde Kors Hjelpekorps, Øivind Kongsjorden, til Nordlys.

Natt til andre påskedag var han med på aksjonen hvor en mann i 40-årene ble gravd ut fra et snøskred på Salvasskardfjellet ved Altevann i Bardu.

– Det er dette vi jobber for. Det er en utrolig lettelse når vi klarer å redde folk - det er derfor vi stiller opp. Det er en utrolig gevinst å vite at man har reddet et liv, sier Kongsjorden.

Vanskelige forhold
Det var svært vanskelige forhold i fjellet under leteaksjonen søndag kveld og natt til mandag. Sterk vind, snøkov, nattemørket og bratt terreng vanskeliggjorde letingen. Det tok også tid å lokalisere snøskredet.

- Vi hadde letemannskaper som lette hvor det var mulig at det kunne ha gått skred. Det var for det meste betongsnø, men så var det ett område med nysnø hvor det kunne ha gått flakskred. Vi fordelte mannskaper som lette der det kunne ha gått skred, sier leder i Bardu Røde Kors Hjelpekorps, Fredrik Josefsen til Nordlys.

Lokalkjente skikjørere peilet mannskaper inn mot sannsynlige ruter mannen kunne ha tatt. Ved to-tiden fant de skredet og noe skiutstyr. Røde Kors-mannskaper gravde mannen frem og fraktet ham til toppen av fjellet. Derfra ble han fløyet til UNN i Tromsø med Forsvarets helikopter.

50 snøskutere
Mannen ble meldt savnet i 17.30-tiden etter at han ikke kom frem som avtalt. Da var det gått to timer siden siste kontakt. Røde Kors satte umiddelbart i gang søk.

Mannskaper fra Forsvaret, Norsk Radio Relæ Liga og fire ekvipasjer fra Norske Redningshunder ble satt inn i aksjonen. Røde Kors deltok med 50 snøskutere og til sammen 60 personer.

– Det var en fantastisk innsats fra alle. Vi fikk veldig mange i aksjon på kort tid, sier Josefsen.

- Fantastisk
Mannen hadde kommunisert med letemannskapene på telefon mens han lå i skredet. Da han ble funnet var batteriet i ferd med å gå tomt. Tiden var kritisk, forteller Josefsen.

– Det var helt utrolig. Det å finne en mann under snøen etter så lang tid er veldig sjeldent, det er helt fantastisk, sier hjelpekorpslederen. Han anslår at skredet var hvertfall 30 meter bredt.

Mannen pådro seg moderate skader og lå søndag til oppfølging ved UNN, opplyser sykehuset.

– Han var selvfølgelig glad for å bli funnet, mer enn det skal jeg ikke si, sier Josefsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.