- Det er et mirakel

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

- Millioner av barn som for få år siden ville død, overlever i dag.

19.12.12 20:48

STATSMINISTERBOLIGEN (Nettavisen): Det regjeringen har oppnådd innen vaksineprogrammet mot den tredjeverden, er noe av det Jens Stoltenberg er mest fornøyd med i sin regjeringstid.

- Det er ikke like synlig her hjemme, men det er et mirakel det vi har fått til, sier Stoltenberg.

Julelunsjen
Statsminister Jens Stoltenberg uttrykte sterk bekymring for klimautviklingen, roste arbeidet med å bedre beredskapen etter 22. juli, og trakk fram viktig arbeid i helsevesenet, når han holdt sin halvårlige pressekonferanse og julelunsj onsdag - 264 dager før valget.

Stoltenberg har hatt en stri høst, etter at hans mor Karin døde 17. oktober. Betrodde Ap-topper, som tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard og tidligere statssekretær Roger Ingebrigtsen, har måttet forlate sine posisjoner. Dette var ikke-tema under onsdagens møte.

Før pressekonferansen inviterte Stoltenberg journalistene til julelunsj i statsministerboligen.

- Norge vil ha en lederrolle
- Norge vil fortsatt ta en lederrolle i arbeidet med en stor klimaavtale. I mellomtiden må vi gi klimaet førstehjelp, sa Stoltenberg.

Det skal gjøres ved å kutte kortlivede klimagasser som svart karbon og metan, øke innsatsen mot avskoging, og kutte subsidiene til bruk av fossil energi. Dette var saken Stoltenberg snakket mest om på på pressekonferansen.

- Klimaforskning bekrefter at klimaendringene er dramatiske. Klimaendringene i Arktis skjer raskere enn forutsatt. Flere rapporter peker på en sammenheng mellom ekstremvær og klimaendringer, sa Stoltenberg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Heidi Schei Lilleås

Statsministeren er bekymret for manglende global politisk vilje til å hjelpe miljøet.

- I Doha var man ganske fornøyd med å ha fått fram Kyoto 2. Den omfatter ikke 50 prosent, men 15 prosent av verdens klimagassutslipp. Så istedenfor å ha gått oppover har vi gått nedover. Det som er dypt urovekkende er at i en tid der vi har fått mer forskningsbasert kunnskap om at klimaendringene faktisk skjer, så ser vi at evnen til å handle har vært redusert og at utslippene har økt, slo han fast.

- Det er et mirakel
Det regjeringen har oppnådd innen vaksineprogrammet mot den tredjeverden, er noe av det Jens Stoltenberg er mest fornøyd med i sin regjeringstid, sa han på pressekonferansen.

- Det er ikke like synlig her hjemme, men det er et mirakel det vi har fått til, sa Stoltenberg.

- Millioner av barn som for få år siden ville død, overlever i dag, fortsatte statsministeren.

Regjeringen har brukt mange hundre millioner kroner på vaksinering av barn i den fattige delen av verden, med begrunnelsen av at vaksiner ikke bare hindrer sykdom - men også fordi det virker mot fattigdom.

Stoltenberg er generelt sett fornøyd med innsatsen til regjeringen, men under tvil, trekker han frem en ting hvor de rødgrønne kunne gjort en bedre jobb.

- Vi holder mange i arbeid. Det er bra. Vi forstår ikke hvor bra det egentlig er, før ledigheten øker igjen, sa Stoltenberg.

- Men vi kunne vært bedre på å bygge broer til de som vil tilbake til arbeidslivet. Det er tungt og vanskelig, men veldig viktig, sa han.

Han mener en av de viktigste oppgavene til regjeringen fremover, blir å fortsette omstillingen i offentlig sektor.

- De som er glad i offentlig sektor, må være de som er mest kritisk til hvordan den blir drevet. Men jeg et veldig fornøyd med jobben regjeringen har gjort med å omstille offentlig sektor så langt, sa Stoltenberg.

- Må ikke tro at vi ikke blir rammet
Det verste vi i Norge kan gjøre, er å tro at finanskrisen ikke kan ramme oss.

- Da går det fort galt, advarte Stoltenberg.

Han viser til Sverige, som nå begynner å rammes av krisen.

- Norge blir hardere rammet av en nedgang i Sverige, enn Hellas. De er en av våre viktigste handelspartnere, sa Stoltenberg.

- EØS-avtalen ligger fast
Under pressekonferansen sa Stoltenberg også at det er uaktuelt å reforhandle EØS-avtalen, og at det rødgrønne prosjektet opphører hvis ikke EØS-avtalen ligger i bunn. Spørsmålet kom opp etter at Høyres Ine Eriksen Søreide uttrykte bekymring over at regjeringspartiene SV og Sp motarbeider EØS-avtalen i og utenfor Stortinget.

- Dette er avklart. Det er en forutsetning og har vært det hele tiden, sa Stoltenberg om regjeringens EØS-standpunkt.

- Det jeg advarer no er å reforhandle EØS-avtalen. Det vil være å sete hele den avtalen i spill, sa han.

I en meningsmåling fra 15. desember fikk Ap 28,2 prosent oppslutning - mens Høyre fikk formidable 34,7 prosent.

- Noe helt nytt ved dette valget
Ifølge en fersk måling fra Respons, ønsker 48 prosent av velgerne Høyre-leder Erna Solberg som statsminister etter valget neste høst. Stoltenberg (Ap) blir slått med fem prosentpoeng.

- Det som er spesielt nå er at det er noe helt nytt ved dette valget. Det nye er at alternativet er en regjering der Fremskrittspartiet skal være et dominerende parti, sa Stoltenberg, og la til:

- Det betyr usikkerhet rundt noe som er veldig viktig, fundamentet rundt økonomien. Tyngdepunktet vil være et annet, og det vil føre til velferdskutt, sa han, og beskrev neste høst valg som et veivalg.

- Et annet område hvor vi ser betydelige forskjeller, er privatisering - blant annet av skolen, sa Stoltenberg.

Men 43 prosent av velgerne heier fortsatt på Stoltenberg, noe som viser at hans popularitet ikke er blitt redusert i løpet av høsten. En tilsvarende måling i september ga ham samme resultat.

- At Erna Solberg nå ligger foran med klar margin, er interessant. Jens Stoltenberg scoret lenge høyere som statsminister enn den samlede oppslutningen om den rødgrønne blokken, på grunn av hans personlige popularitet. Nå ser det ut som om han nærmer seg det rødgrønne grunnfjellet, har valgforsker Anders Todal Jenssen tidligere uttalt.

Lex 22. juli
Stoltenberg mente at arbeidet med å forbedre beredskapen etter at 22. juli-kommisjonen la fram sin rapport i august, er en av de viktigste sakene regjeringen har arbeidet med det siste halvåret.

- Det er et arbeid vi har tatt på det største alvor. Arbeidet med dette kommer til å forandre Norge og styrke beredskapen vesentlig. Vi er allerede i gang med det letteste, nemlig å bevilge mer penger og styrke beredskapen. Hovedbudskapet er at vi må styrke både kultur og ledelse. Det mest alvorlige er ikke mangel på ressurser, men mangel på forståelse for hvor alvorlig situasjonen var, sa Stoltenberg.

- Vi vil ta Norge videre
En av hovedsakene til våren mener Stoltenberg blir to stortingsmeldinger om helsevesenet, og han la særlig vekten på meldingen om e-journal.

- Det kommer til skape en stor endring i norsk helsevesen over tid, sa statsministeren.

Stoltenberg trakk også fram samferdselssektoren, og mente at regjeringen nå følger opp arbeidet med Nasjonal transportplan.

- Vårt alternativ er at vi ønsker å ta Norge videre, fordi vi mener utviklingen går i riktig retning, sa statsministeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.