*Nettavisen* Nyheter.

- Det er et spill

Uproblematisk at du kan spille som Taliban i skytespillet «Medal of Honor», mener utvikleren.

11.08.10 08:41

Det kommende skytespillet «Medal of Honor» er en kilde til store overskrifter. Spillet er lagt blant annet til områder i Afghanistan, og du spiller som en elitesoldat i den beryktede Tier 1-gruppen. Som Thomas Heger skriver i sin sniktitt av «Medal of Honor», balanserer enspillerdelen på grensen til det politisk ukorrekte. Men når det gjelder flerspilleren befinner EA og den svenske utvikleren Dice seg et godt stykke over grensen.

Over grensen?

- Du kan faktisk selv innta rollene til USA-hatende, jihad-proklamerende geitebønder mot «semper fi!»-kåte marinesoldater, skriver Heger i et forsøk på kapre essensen i spillet.

Og det er ikke bare selve den pågående konflikten hvor også norske soldater har mistet livet, som kan oppfattes på kanten. Spillet synes også å være høyst ubalansert.

- Hvilken side velger du i «Medal of Honor»? De med småpistoler og gaffateipet AK47-gevær, eller dem med F22-kampfly og M4A1-gevær med «SOPMOD»-pakke, inkludert «Rail Interface System» og Trijicon ACOG 4x-zoom? spør Heger.

Journalist Dan Whitehead i nettsiden Eurogamer opplever også ubehag i møte med flerspilleren i «Medal of Honor».

- Dette er en virkelig krig som pågår akkurat nå, det utgytes ekte blod, og å simulere det i en skytefest mens man blir belønnet for antall drap på rad... Vel, det er bare noe ekkelt med det, skriver han i sin forhåndsomtale av spillet.

- Rettferdig poeng

Dice er klar over det etiske minefeltet, men forsvarer spillets innhold med at det tross alt bare er et spill.

- Jeg synes det er et rettferdig poeng å trekke fram. Vi rører opp en del følelser, skjønt de dreier seg ikke om krigen, men om soldatene. Vi slipper ikke unna stedet for handlingen og hvem fraksjonene er, men til syvende og sist er det et spill, så vi provoserer og dytter ikke på altfor hardt, sier produsent Patrick Liu i Dice i et intervju med det offisielle Playstation-magasinet, ifølge Connected Consoles.

«Medal of Honor» er ikke det første skytespillet lagt til moderne tid som skaper overskrifter. Den såkalte terrorscenen i «Modern Warfare 2» fikk svært mye oppmerksomhet på tampen av 2009. Her tar spilleren på seg rollen som terrorist og deltar i et angrep på en flyplass hvor handlingene i all hovedsak dreier seg om å slakte ned sivile.

Linkin Park er offisielt husband for «Medal of Honor», og har sluppet en trailer tilknyttet låta «The Catalyst». Se videoen nedenfor.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.