*Nettavisen* Nyheter.

- Det er FNs skyld

Foto: CHRISTIAN CHARISIUS (REUTERS)

Tusenvis står i kø på klimakonferansen, men FN vil ikke ha hjelp til å organisere kaoset.

15.12.09 15:16

KØBENHAVN (Nettavisen): - Jeg fatter ikke hvorfor de inviterer folk langveis fra, når de ikke engang klarer å slippe inn delegatene uten at de må stå i kø i timevis, sier en tynt påkledt delegat fra Indonesia, til Nettavisen.

I flere timer har han stått i kø for å slippe inn på FNs klimakonferanse i København. Det er estimert at det vil ta over fem timer for de som ikke er akkreditert.

- Dette er kjempedårlig reklame for landet deres, sier en spansk journalist til en politimann som holder orden i køen.

- Det er ikke oss, det er FNs feil, repliserer den uniformerte mannen.

Sier nei
Danmark er vertskap, men det er FN-organisasjonen som har skyld i den dårlige organiseringen av konferansen. Det slår den danske utenriksministeren fast, melder politiken.dk.

- Det er akkrediteringssystemet som er flaskehalsen. Men det er begrenset hva vi kan gjøre, for det er ikke bare å flytte rundt på systemet, sier Svend Olling kontorsjef i dansk UD.

Danskene har derfor tilbud seg å låne ut personell til FN, i tillegg til at de har oppfordret til å utvide akkrediteringsskrankens åpningstid, som stenger klokken 18 på kveldene.

Det har FN - så langt - takket nei til.

For liten plass
FNs klimasjef, Yvo de Boer, påtar seg derimot det fulle ansvar for kaoset.

- Det er bare en person å bebreide, og det er meg. Problemet er at man ikke kan presse en størrelse 45 ned i en skostørrelse 36. Vi har en konferanse som av sikkerhetsårsaker kun har plass til 15.000, og vi har 45.000 som ønsker å komme inn og si sin mening om saken, sier de Boer på en pressekonferanse i nettopp Bella Center, melder Politiken.

Han legger til at åpenhet er viktig for FN-organisasjonen.

- Vi kunne ha stoppet akkrediteringen da vi nådde 15.000, men vi regnet med at det var mange som bare ville komme en dag, og mange som bare vill være der den ene og ikke den andre uken. Derfor lar vi alle registrere seg.

Vintervær
Stemningen blant de mange tusen delegatene som venter utenfor Bella Center er tirsdag amper, og kritikken mot arrangørenes håndtering av køen har ikke mildnet siden kaoset startet i går.

De danske arrangørene forsøker å lette på stemningen ved å servere kaffe og tomatsuppe, men misnøyen er enorm blant mange av de ventende.

- Akkurat nå har vi 10 personer som går rundt i køen og informerer om situasjonen og serverer kaffe og te til de ventende. Det er det eneste vi kan gjøre, sier Olling.

I går var det derimot ingen kaffekopp å se, - da ventet en italiensk gruppe NGO'ere (Non-Governmental Organisations) i ni timer uten å slippe inn.

I dag har de ventet i sju timer forteller de Nettavisen, fremdeles uten å ha kommet seg inn.

En annen gruppe med delegater fra Malaysia gir rett og slett opp, og trekker seg ut av køen etter flere timer venting. I København er det torsdag rundt null grader og snøvær.

- La oss ordne dette gjennom offisielle kanaler, sier en av mennene, som er kun iført dress.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Yoan Valat

Aggressivt
I tillegg blir det gitt mye feilinformasjon, og mange delegater får høre at de har stått i feil kø etter timer med venting. Samtidig er det en rekke sinte aktivister som deler ut gratisaviser i køen, og som blir rasende når folk ikke vil ta imot.

-Ta avisen, ta avisen! Dere er en gjeng med sauer. Det skjer ingenting inne på senteret, raser en aktivist, mens den ampre stemningen i selve køen fortsetter.

- Dette er en spøk, det går ikke an, sier en journalist med høylytt stemme.

Det mange lurer på er hvordan tusenvis av delegater skal klare å forhandle om klimaspørsmålene, når FN og Danmark ikke engang klarer å håndtere folkemassene.

For mange
Kaoset startet mandag, da store folkemengder sto utenfor i bitende kulde. FNs mediekoordinator Axel Wuestenhagen sa da at hvis det har vært kaos ved Bella Centeret til nå, ville det bare bli verre.

Det har han fått rett i.

LES: Toppolitiker bortvist fra klimakonferanse

22.300 politikere, embetsmenn, mediefolk og representanter for miljøorganisasjoner og lobbyister verden over hadde mandag fått utlevert adgangskort til Bella Centeret, til tross for at det i utgangspunktet bare er plass til 15.000. Wuestenhagen lovet i går flere problemer, spesielt for media.

- Det blir meget begrenset hvor mye media kan bevege seg rundt, sa han da.

Hvor vellykket?
FNs Klimakonferanse går fra 7. til 18. desember. Målet er å få til en politisk plattform for hvilke klimamål som skal nås og hvordan. Denne uken kommer politikerne til København, for å skrive under på en intensjonsavtale.

I tillegg til kaos for delegatene, demonstrasjoner på dagtid og ødeleggelser nattetid, preges konferansen også av kjente navn - og riper i lakken.

LES: - Al Gore for langt

Hva de forskjellige arbeidsgruppene og landene har blitt enige om til utkast - og hva som faktisk blir underskrevet fredag, vil avgjøre om konferansen regnes som en suksess eller ikke.

Hvor mye CO2 slipper du ut? Ta Nettavisens klimakalkulator under:

LES OGSÅ: Har du tre minutter til klimaet?

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.