RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

- Det er forferdelig ubehagelig, og man føler seg uthengt

Sist oppdatert:
Men du kan nekte hvis butikken vil sjekke veska di.

F-b.no skrev i går om Ulf Knudsen, som leverte fra seg sekken sin i kassa på Kiwi Kråkerøybrua. Da han kom tilbake til kassa for å betale, hadde noen stjålet sekken, som inneholdt verdier for 15.000 kroner.

I ettertid fjernet butikken skiltet om at kunder må levere fra seg veska. De har altså ikke det kravet lenger.

LES OGSÅ: Fikk tilbud om fruktkurv og 1.000 kroner for stjålet Mac

Vil sjekke vesker
Istedenfor ønsker butikken å sjekke kunders bagasje oftere enn før.

Butikken skriver følgende i en e-post til Ulf Knudsen:

«Skal som sagt skjerpe rutinen for mine ansatte om at kunder må fremvise bager i kassapunktet dersom de har ønsket å ta denne med inn i butikken.»

Men det kan de ikke kreve.

- Å sjekke veska er en form for ransaking, og du kan nekte. Det er kun politiet som kan bruke tvangsmidler, sier politiadvokat Voica Imrik til f-b.no.

LES OGSÅ: Nå snur Kiwi

Ble sjekket selv
Politiadvokaten fikk selv føle på hvor ubehagelig en slik sjekk er.

- Jeg har selv opplevd å måtte vise veska. Jeg var inne i en butikk med en stor veske da jeg var yngre, da betjeningen ba om å få sjekke innholdet. Jeg samtykket den gangen, men det er forferdelig ubehagelig, og man føler seg uthengt.

Det er nettopp dette med samtykke som er nøkkelen. Dersom du som kunde godkjenner at butikkansatte får sjekke veska de, da er det greit.

Men hva hvis du nekter? Da må butikken kontakte politiet. Men du står helt fritt til å forlate butikken, selv om politiet er på vei.

- De har ikke myndighet til å holde på en kunde, og selv om butikken kontakter politiet, kan kunden forlate stedet, sier Imrik.

Unntaket er vektere. De har utvidet myndighet til å holde mistenkte personer tilbake.

Kan nekte adgang
Det er derimot fritt frem for butikker å kreve at kunder må levere fra seg bagasje før de går inn i butikken.

- Generelt sett kan en butikk nekte folk adgang. Butikken kan sette som en forutsetning at du må levere fra deg veska før du slipper inn. Du kan nekte å gjøre det, og så gå. Det er ingenting som blir beslaglagt, og det er frivillig å gjennomføre, sier krimsjef Ivar Prestbakken.

Advokat Harald Otterstad har praktisert som advokat i en årrekke. Han kommer med en klar advarsel:

- Du har ingen garanti for at vedkommende ikke snoker oppi veska di hvis du leverer den fra deg. Bare tanken synes jeg er ubehagelig. Jeg ville ikke levert noe fra meg.

Les flere saker fra Fredrikstad Blad her

Ikke krav til oppbevaring
Vinmonopolet har låsbare skap utenfor kassene, der kunder kan legge igjen bagasjen de har med seg, før de går inn i butikken. Men det finnes ikke noe formelt krav om at butikker skal ha noe sånt.

- Dette er ikke regulert i lovverket, men jeg tar det som en forutsetning at butikken stiller til rådighet en trygg måte å oppbevare bagasjen på, sier Fagdirektør Jo Gjedrem hos Forbrukerombudet.

Kommunikasjonssjef Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet sier også at butikker kan kreve innlevering av vesker og bager.

- Men de bør ha en saklig grunn til å kreve det, og vi tar det som en selvfølge at butikken tar vare på bagasjen.

Vil ikke kommentere
Regionsjef Ole Jørgen Kjellberg vil ikke kommentere hvordan de håndterer dette i butikker rundt omkring. Istedenfor er han glad for at det nå løser seg for Ulf Knudsen, som ble frastjålet sekken sin mens den var i Kiwis forvaring.

- Nå er denne saken løst, og jeg tror at kunden skal bli fornøyd. Vi er lei oss for det som skjedde, og gjør vårt beste for å ordne opp. Når det har skjedd, må vi bare gjøre vårt beste for at noe lignende skal skje i fremtiden, sier han til f-b.no.

Han fikk opprinnelig tilbud om en fruktkurv og 1.000 kroner som kompensasjon. Men butikkjeden snudde, og lover nå å erstatte tapet.

Les flere saker fra Fredrikstad Blad her

Mer fra Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere