*Nettavisen* Nyheter.

- Det er galskap

16 mennesker er funnet omkommet, og over 100 er fortsatt savnet etter helgens jordskred ni mil nord for Seattle i USA. Foto: Handout (Afp)

Forsker advarte mot området. Så var katastrofen et faktum.

26.03.14 16:07

Innbyggerne i den lille byen Oso, som nylig ble rammet av et voldsomt jordskred, var klare over at området var spesielt utsatt, ifølge myndighetene.

- I hele år har vi kommet med advarsel etter advarsel om ar det er høy risiko for jordskred. Farene og risikobildet var en kjent sak, sier lederen for nødetatene i Snohomish, John Pennington, ifølge USA Today.

Han får støtte av Daniel Miller, seniorforsker ved Earth Systems Institute.

Allerede i 1997 var han på ulykkesstedet og undersøkte den ustabile fjellsiden der raset ble utløst. Den gang leverte han en rapport til myndighetene om at området var et«potensielt katastrofeområde».

Dessverre var det svært få som faktisk leste rapporten, ifølge forskeren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Daniel Miller (i midten) ved Earth Systems Institute mener at området var alt for farlig til å være bebodd av mennesker. Risikoen for jordras var svært høy, mener han. Foto: (Earth Systems Institute)

Vet du noe om denne saken?Tips Nettavisens journalist her.

- Jeg ble rasende da jeg oppdaget at det var folk i dette området som hadde fått lov til å bygge der. Det er galskap, sier han til Kiro TV.

Dødstallet stiger trolig

Etter et jordskred i området i 2006, ble flere ødelagte bygninger gjenoppbygd i det samme fareområdet. Nå mener han at myndigheter og forskere må bli flinkere til å bringe opplysninger ut til folket.

- Vi har alle blod på fingrene i dette tilfellet. Nå må vi begynne å gjøre denne informasjonen tilgjengelig for huseierne og til innbyggerne ellers, slik at man er klar over risikoen ved å bo i slike områder, sier han.

Så langt er 16 personer bekreftet omkommet etter jordskredet, som ble utløst om lag ni mil nord for Seattle i delstaten Washington, men redningsarbeidere sier nå at de har lokalisert ytterligere åtte omkomne.

Tallet vil trolig derfor stige til 24 i løpet av kort tid. Fortsatt er 176 personer ikke gjort rede for.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pårørende møttes onsdag i den lille byen Arlington for å tenne lys til minne om de som er omkommet og savnet etter jordskredet. Foto: David Ryder (Afp)


Optimist

John Pemberton er imidlertid optimist.

- Jeg har sagt det før – jeg tror på mirakler. Jeg tror at folk kan overleve disse ulykkene, sier nødhjelpskoordinatoren.

Det kan dessverre gå lang tid før pårørende får vite hva som har skjedd. Kvikkleire har gjort letingen etter ofre vanskelig og flere redningsarbeidere har selv trengt hjelp for å komme seg ut av de lumske massene. nkelte steder har mannskapene kun vært i stand til å bevege seg noen få menet i timen på grunn av fare for å synke. Noen av dem måtte heises ut etter å ha sunket helt ned til armhulene.

Det er foreløpig ikke kommet ut noen offisiell navneliste med savnede, men Kiro TV har utarbeidet en navneliste på bakgrunn av tips og henvendelser fra publikum.

Klikk på bildet for å forstørre.

Elektrikeren Derek Stephani er en av flere frivillige som dro til ulykkesområdet for å bidra i søket etter de savnede. Foto: Mark Mulligan (Ap)Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag