Gå til sidens hovedinnhold

- Det er gjort mange feil

Dommer i ankesaken kritisk til behandlingen av Moland og French.

Oberstløytnant Frederic Embu Anieng, en av fem dommere som skal avgjøre ankesaken mot de dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French, mener det er gjort grove feil under etterforskningen.

Fulgte ikke reglene
- Her er det gjort mange feil. Når man setter noen i varetekt, er det regler som må følges, og reglene ble ikke fulgt, sier Anieng til Dagbladet.

Han er den nest høyeste rangerte i militærtribunalet.

- Moland og French snakker engelsk, etterforskningslederen snakker ikke engelsk. Alle avhørene ble utført uten tolk under ed. Hvordan kan man avhøre French og Moland uten en tolk under ed? Hvordan kan man gjøre det skikkelig? Det er vanskelig, sier Anieng.

Han sier også til at reglene for beslaglegging av bevismateriale ikke er blitt fulgt, og etterlyser kompetanseheving både hos politi, etterretningstjenesten og etterforskere.

Les: Aktor krever dødsstraff

Les også: - Kongo-dom tirsdag

Moland og French ble i september dømt til døden for blant annet drap, drapsforsøk og spionasje. De ble pågrepet i mai, og har siden sittet fengslet i Kisangani. Nordmennene anket saken, og det er ventet at dom i saken er faller tirsdag neste uke.

Aktor har også i denne rettsrunden krevd dødsstraff for de to nordmennene, men det er ventet at enkelte av punktene

Tilsto
Til forskjell fra første rettsrunde har de to forklart seg for retten under ankesaken. Moland har i en lengre periode vært syk, og har skriftlig erkjent drapet på sjåføren Abedi Kasongo.

Han har også fortalt retten at han er en leiesoldat, men at han nekter å oppgi hvem arbeidsgiveren hans er.

Moland har også sagt at French ikke visste hvorfor de skulle til Kongo, mens aktor mener at Molands forklaring nettopp viser at også den andre nordmannen må ha hatt kjennskap til hva de skulle.

French på sin side sier at Moland ikke drepte Kasongo, men at han var psykotisk på den tiden og ikke kan holdes ansvarlig for det han sa eller gjorde.

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene